Ergonomie bij de safety & wellbeing trends

De vragenlijst “safety & wellbeing trends” peilde naar wat een preventieadviseur vandaag doet en hoe hij verwacht dat dit zal evolueren. De resultaten van 1425 respondenten leverde interessante inzichten op.

Arbeidsongevallen vragen nog steeds de meeste aandacht van de preventieadviseur. Op dat vlak is er weinig veranderd door de jaren heen, tenzij dat de administratieve last enkel is toegenomen. Graag zouden ze hier wat minder mee bezig zijn en zich kunnen toespitsen op het creëren van een veiligheids- of welzijnscultuur binnen de onderneming. Dat is nog een grote uitdaging omdat er vaak weinig bewustzijn is bij het management.

Naar de toekomst toe ervaart de preventieadviseur een evolutie van veiligheid naar welzijn. Er wordt kennis van een brede waaier van domeinen verwacht. Dat sluit aan bij de maatschappelijke trends die ook op de werkvloer leven zoals langer werken, psychosociale druk, diversiteit en robotisering. Dat betekent dat het belang van ergonomie en psychosociale aspecten zal toenemen. Dat gaat gepaard met een verschuiving van een controlerende naar een coachende rol.

Meer domeinen en meer coaching vraagt ook meer kennis en vaardigheden hieromtrent. De preventieadviseur ziet zichzelf meer als huisdokter. Deze beheerst dat basis van “alles” en kan dan doorsturen indien nodig. De opleidingen preventieadviseur zijn hier vandaag echter nog niet aan aangepast. Ze vinden dat deze aspecten te weinig aan bod komen. Daarenboven pleiten ze voor meer uniformiteit in kwaliteit over de inrichters heen.

De preventieadviseur in zijn coachende en coördinerende rol rond welzijnsthema’s ziet zich ook meer gaan samenwerken met andere afdeling zoals het mangament, productie en HRM. Dit zal ertoe leiden dat welzijn meer betrokken wordt bij aankoop of ontwerp van nieuwe installaties. Dat gebeurt vandaag te weinig. De focus ligt nog vaak op productiviteit waar preventie aan ondergeschikt is.

Een veiligheids/welzijnscultuur en gedrag zijn actuele thema’s waar de interesse naar uitgaat. De preventieadviseur ziet technische veiligheid niet meer als belangrijkste oorzaak van ongevallen. Meer aandacht gaat uit naar het gedrag van de medewerker en hoe men dit duurzaam kan aanpakken. Gedrag is een domeinoverschrijdend begrip, het mechanisme voor veiligheid, ergonomie, enz... is steeds hetzelfde.

Bron:  Samenvatting resultaten safety & wellbeing trends 2018 

Nieuws

This section is empty.