Studiedag Vlaamse Tilthermometer - deel 2

Op 1 december kwamen de deelnemers aan de studiedag "Vlaamse Tilthermometer" terug samen om de opgedane ervaring met elkaar te delen. Op de eerste dag was de nieuwe tool voorgesteld en ingeoefend. Daarna waren de deelnemers zelf aan de slag gegaan in hun zorginstelling. Het werd een boeiende en interactieve studiedag, waarin de plus- en minpunten open op tafel werden gegooid...

Presentatie met korte samenvatting studiedag (.pdf)

AZ Delta - Lieven Maertens
Bij de toepassing van de Vlaamse Tilthermometer kwamen enkele interessante aanvullingen naar boven. De BMI is bvb een parameter die invloed heeft op zorgzwaarte of nodige hulpmiddelen, los van de mobiliteitsklasse. Om te slagen in praktijk moet de tool wel overzichtelijk en snel blijven. Daarom werd voorgesteld een koppeling met het elektronische patiëntendossier te maken.
Voordeel hiervan is dat de info voor alle zorgverleners zichtbaar is. Een hoge BMI is ook relevant voor kiné, diëtist, dokter, enz... Zo zit alle relevante info om de mobiliteit te bepalen ergens al in het patiëntendossier.

AZ Turnhout - Jan Stofs
Het voordeel van het excelblad is dat dit op Infoland kan geplaatst worden. De resultaten kan men bewaren per dienst. Het is wel belangrijk dat de verpleging de mobiliteitsklassen goed kent en kan interpreteren. De mobiliteitsklassen zijn echter nog geen gemeenschappelijke taal, ook niet voor de andere zorgverleners.
Een tool is wel interessant als communicatiemiddel. Het visuele aspect maakt snel duidelijk welke hulpmiddelen nodig zijn en een onderbouwde methode geeft armslag om de beslissing tot aankoop te nemen. De software moet wel toegankelijk en gebruiksvriendelijk zijn.

UZ Brussel - Philip Decommere
Om geen extra werk te creëren bij het verzorgend personeel, hebben ze meteen de koe bij de horens gevat om de tool te integreren in het KWS. Voordeel is dat UZ Brussel beschikt over zijn eigen ICT dienst, die bereid zijn om deze aanpassingen te integreren.
Om de invultool te vereenvoudigen wordt voorgesteld om enkel de mogelijkheden te laten zien die van toepassing zijn. Alle opties zichtbaar maken, verstoort het overzicht.

AZ Sint-Jan Brugge Oostende - Anja Everaert
Gelijkaardige ervaringen werden vastgesteld bij AZ Sint-Jan. Cruciaal bleek een goede inschatting van de mobiliteitsklasse. Zelfs met beknopte uitleg is dat niet evident. Er werd het voorstel geopperd om uit een beschrijving van wat de patiënt nog allemaal kan, automatisch de mobiliteitsklasse te laten bepalen. Deze info moet men toch evalueren voor het zorgplan. Dat vermijdt onduidelijkheid of foute inschattingen.

UZ Gent - Michel
Bij het uitwerken van de Vlaamse Tilthermometer moet men voor ogen houden wat het doel is. Invullen om in te vullen of analyseren om te analyseren, heeft geen meerwaarde. De tool dient om duidelijk te maken welke hulpmiddelen nodig zijn voor de verschillende transfers. Dat moet men voor ogen houden om de methode eenvoudig en snel te houden.

OCMW Brugge - Van Hoornweder Jean
In deze casus wordt gedemonstreerd wat de meerwaarde kan of moet zijn van een onafhankelijke tool. Een oplijsting van mobiliteitsklassen per patiënt maakt duidelijk welke hulpmiddelen nodig zijn in de zorginstelling. De analyse gebeurt niet op individu niveau en per transfer. Dat is de taak van de tilcoach om de juiste hulpmiddelen te leren gebruiken voor de juiste patiënt en transfer.
Eenvoud, snelheid, onafhankelijkheid zijn belangrijke voorwaarden. De tool wordt daarom best geprogrammeerd in de standaardsoftware van de zorginstellingen. De zorgplan biedt het vertrekpunt, waaruit de rest automatisch zou moeten volgen. To be continued...
 

Nieuws

This section is empty.