Ergonomie op studiedag VVVB

De Vlaamse Vereniging voor Verpleegkundigen in de Bedrijfszorg hielden de voorbije maand hun jaarlijks congres met als thema "Oog voor detail voor... welzijn op het werk". Vanuit VerV was er een bijdrage over kantoorergonomie door Stephan Tomlow. In zijn lezing gaf hij alternatieven om minder te zitten gebaseerd op de praktijkrichtlijn kantoorinrichting van VerV. Daarna volgde een praktijktoepassing van bij ING.

Bekijk hier de presentatie (.pdf)

1. Zorg voor een verstelbare werkplek. Een ruim instelbare stoel en tafel zijn een eerste voorwaarde om goed te kunnen zitten. Om het zitten regelmatig te kunnen afwisselen, is een zit-sta tafel een must. Beter zitten en minder zitten...

2. Voorzie een stille ruimte voor wie geconcentreerd werk dient te doen. Dat heet "akoestische etiquette". Geluid is de voornaamste bron van afleiding die leidt tot irritatie en productiviteitsverlies. Haal het lawaai dus weg van de taken die concentratie vereisen.

3. Een gevoel van privacy laat mensen zich thuis voelen. Wie meer dan 80% op dezelfde locatie werkt, heeft recht op zijn eigen werkplek. Flexwerken is goed voor mobiele werken, maar vaste bewoners van een gebouw hebben graag hun eigen stek.

4. Minder zitten, maar ook meer bewegen... Wie een hele dag moet zitten, zou ook de mogelijkheid tot beweging op het werk moeten hebben. Daarom worden dynamische zitvormen voorgesteld zoals een loopband, bureaufiets, balance board, enz...

Bij ING werd deze theorie omgezet in de praktijk en met succes... Zit-sta tafels werden bijna 80min/dag gebruikt, opgedeeld in drie zitperiodes. Ook dynamische zadelkrukken en bureaufietsen hadden op korte termijn een positief effect.

 

Nieuws

Deze sectie is leeg.