Verslag themacafé "Ergonomie in de logistiek"

Het Vlaams Instituut voor Logistiek (VIL) organiseerde op 18/05 een themacafé rond ergonomie in de logistiek. Gastheer was Bebat in Tienen, die zorgden voor een mooie locatie met een hapje en een drankje. Concept was nieuwe ontwikkelingen in de ergonomie te bediscussiëren en ervaringen uit te wisselen. Voor de inhoudelijke bijdrage werd een beroep gedaan op VerV om het overleg in een informele en ontspannen setting te modereren.

Bekijk de begeleidende presentatie: Ergonomie in de logistiek (.pdf)


Foto's: www.vil.be

Uitgangspunt van de bijeenkomst waren de verschillende ergonomische risico's. Tijdens van de voorstelling kwamen de bedrijfsactiviteiten alsook de knelpunten op vlak van fysieke belasting aan bod. Daarna was het de beurt aan de oplossingen voor de meest typische risico's in de logistiek.

- Exoskelet. Soort harnas dat de rug ontlast. Eerste toepassingen vallen goed mee, wel aandacht blijven voor acceptatie.
- Layer picking. Klemsysteem dat bovenste lagen afstapelt. Meer verfijnde kracht bereidt toepassingsmogelijkheden uit.
- Manrider. Container ladden/lossen is probleemtaak. Manrider pakt de werkhoogte aan doordat operator op verstelbaar platform staat.
- Automatisering. Jaar 2017 staat in teken van robotisering. Toch niet altijd mogelijk omdat maatwerk vaak troef is.
- AGV. Automatisch geleide voertuigen, die autonoom aan- en afvoer van materiaal doen in niet te drukke omgeving.
- Werkhoogte aanpassen. Hef- en veersystemen bestaan al langer en bewijzen hun nut. Mag nog meer standaard worden.
- Voice picking. Hierdoor heeft men twee handen vrij, wat tillen vergemakkelijkt. Productiviteit stijgt, waardoor men nog meer gaat tillen.
- Vouwbare rolcontainer. Stabiliteit was lang een probleem. Dit is van de baan, veel minder belastend en veel sneller.
- Volgrobot. Technologie staat nog niet 100% punt, maar wel beloftevol. Transpallet volgt automatisch, wandeltijd wordt uitgespaard.

Actuele vraagstukken zijn eveneens re-integratie en een duurzame gedragsverandering.
- Re-integratie. Medische beperkingen onbeperkt in de tijd zijn niet houdbaar in deze fysieke sector. Wel akkoord om belasting progressief op te drijven. Meer inzetten op polyvalentie. Systeem van premies, keuzes van mensen maken het niet evident.
- Duurzame gedragsverandering. De opleidingen met standaardtips werken niet. Sensibiliseren van individu, draagvlak bij hiërarchische lijn en inwerken op groep, bieden een bredere aanpak. Het is vaak zoeken omdat het fysiek werk blijft.

 

Nieuws

This section is empty.