Goede praktijken maand van de ergonomie

Tijdens de "Maand van de Ergonomie" werden goede praktijken in de kijker gezet. De praktijkrichtlijn "Risicoanalyse ergonomie" stelt dat er 12 ergonomische risico's zijn en dat de risicoanalyse oplossingsgericht moet zijn. Daarom zijn hieronder de goede oplossingen gerangschikt per risico.

1. Tillen

Bij Carglass vormt het tillen van autoruiten de hoofdtaak. Dit zijn steeds zware gewicht. Daarom zetten ze een tilhulp in met vacuumzuigers om de ruiten makkelijker te kunnen tillen.

In een distributiecentrum Ahold Delhaize doet men een grote pilootstudie met 250 actieve exoskeletten voor de rug. Artificiële Intelligentie leert het bewegingspatroon van de orderpicker en geeft zo extra kracht wanneer nodig.

Ergosupport deelde de Tiller als goede praktijk. Dit is een steekwagen met een elektrisch hefplateau. Op deze manier kan men zware lasten slimmer tillen.

2. Trekken en duwen

Het verzamelen van winkelkarren op de parking is een hele karwei met veel trekken en duwen. Bij Ikea gebruikt men daarom een elektrotrekker die een hele lange rij winkelkarren kan verplaatsen. Gezond en efficiënt.

Bij UZ Gent hanteert men eenzelfde principe voor het transporteren van de karren met loodschorten. Deze wegen uiteraard veel om manueel te verplaatsen. Daarom gebruiken ze hiervoor ook een elektrotrekker.

Bij Delhaize heeft men grotere wielen onder de visboxen laten plaatsen. Grotere wielen vragen minder kracht bij langere afstanden, van de reserve naar het visatelier. Een kleine aanpassing voor een groot gemak.

3. Repetitief werken

In de keuken van de VUB is het uitsorteren van bestek een heel repetitieve taak. Door een compacte opstelling van de meest gebruikte bakken dichtbij het lichaam, gebeurt dit alvast in een betere houding en sneller.

4. Verplaatsen van personen

Op de intensieve afdeling van UZ Gent maakt men gebruik van een schepbrancard opgehangen aan een plafondlift. Zorgvrager zijn veelal volledig passief en op deze manier kunnen ze op een gezonde manier verplaatst worden.

5. Beeldschermwerk

In de Maand van de Ergonomie vond ook de 10-10-10 campagne plaats. Op 10 oktober het zitten 10 minuten onderbreken. De mensen van Locomotion trokken daarom letterlijk het veld in tijdens een wandelvergadering.

Bij Deloitte doopte men de maand oktober om tot "Ergotober". De hele maand gaven ze aandacht aan ergonomie. Om de houding tijdens het beeldscherm op een productieve manier af te wisselen, hebben ze uiteraard zit-sta tafels.

Bij UZ Gent hebben ze na uitgebreide testen een nieuwe balie geïnstalleerd. De medewerkers kunnen kiezen voor een zittende of staande houding. Extra uitdaging daarbij waren de bezoekers die een sterk verschillende mobiliteit hebben.

6. Langdurig zittend werken

Studenten zitten ook vele uren neer. Voor de 10-10-10 campagne gingen de sportklassen van Thomas Moore de Macarena dansen om het zitten te onderbreken. Zitten afwisselen kan ook plezant zijn...

Aan UGent gingen de studenten gezondheidspromotie het zitten in grote massa onderbreken door 10 minuten recht te staan. Een mooie actie en een goed voorbeeld doet volgen...

7. Staand werken

Aan de selfscan kassa staat een medewerker om de klanten te helpen. Bij Delhaize voorziet men een stasteun waarop men even kan leunen als alles goed loopt. Even het gewicht wegnemen van de benen, voelt al een stuk minder vermoeiend.

Bij Volvo Trucks heeft men op specifieke werkposten met staand werken stamatten voorzien. Dit zijn dikke rubberen matten die wat inveren. Dit creëert een drukverschil op de benen, wat de doorbloeding op gang houdt. Weg zware benen...

8. Geknield werken

Het telen van witloof gebeurt klassiek op grondniveau en dus in een geknielde houding. Het proeftuincentrum leverde deze goede praktijk van een teler die zijn witloof op hoogte teelt. Een betere houding, minder ongemak en een beter resultaat.
 

9. Ongunstige houdingen

Bij Atlas Copco ontwikkelde men een nieuwe dragen voor de werkstukken. Op die manier kan de werknemer mee op de drager staan en hoeft hij niet meer mee te stappen. Het werkstuk is door het gelijk niveau ook beter toegankelijk. Dit draagt bij tot een veel betere werkhoudingen.

Om de reikafstand tijdens het tillen aan te pakken stelde Dexion deze palletschuifladen voor. Zeker bij lage palletlocaties die dwingen tot ongunstige houdingen zijn de artikelen met deze oplossing veel beter bereikbaar.

Het positioneren van een borstplaat bij het nemen van scans, vraagt vaak een gebogen en gedraaide rug. Bij UZ Gent vond men hiervoor een oplossing door een platfondlift mee in te zetten.

Het ophangen van een baxter bovenaan het statief vraagt hoog reiken met het gewicht van de baxter in de handen. Lieven Maertens stuurde de goede praktijk van een perfusiehijser. Door middel van een katrolsysteem wordt de baxter omhoog gebracht. Mooi!

10.Vermoeidheid

Het bedelen van de post per fiets betekende zware postzakken en stoeprand op en af naar de brievenbussen. Door in te zetten op elektrische fietsen was BPost voorloper om de vermoeidheid van deze taak aan te pakken.

11. Mentale belasting

Complexe handelingen kan men sneller en met minder fouten laten gebeuren door een Light Guided System. Lichtprojecties geven het juiste product, locatie of handeling aan. Bij Mariasteen, een maatwerkbedrijf met werknemers met een beperking, is dit een manier om toch meer complexe orders aan te kunnen en zo concurrentieel te zijn.
 

12. Omgevingsfactoren

In productie-omgeving is vaak veel kunstlicht. Bij Volvo Trucks testte men daarom het effect van human centric lighting. Deze verlichting stimuleert het natuurlijk bioritme. Medewerkers vonden het alvast meer aangenaam, het effect op prestatie wordt nog onderzocht.
 
 

 

 

Nieuws

eUlift slotevent

eUlift is een innovatief concept om de mobiliteit van de patiënten te evalueren en correcte verplaatsingstechnieken aan te leren via 3D-animaties. Resultaat van dit Europees onderzoeksproject is de innovatieve app eUlift, ontwikkeld voor zorgverlenders. De interactieve app gericht op ergonomie...
Lees meer

Verslag Ergoday industrie 2019

De Ergoday industrie pakte last minute uit met een nieuw programma rond praktische cases in de ergonomie en een intervisie rond exoskeletten. Dat leverde een inspirerende studiedag met veel interactie en gedachtenwisseling. En de nieuwe KIM tools dan? Die raakten niet tijdig gepubliceerd, maar op...
Lees meer

Verslag Navormingscongres PVI

Het Navormingscongres van het PVI is een vaste waarde voor preventieadviseurs om zich bij te scholen. Het Provinciaal Veiligheidsinstituut van Antwerpen had op hun tweedaags congres ook aandacht voor ergonomie. VerV werd gevraagd om de praktijkrichtlijn rond kantoorinrichting toe te...
Lees meer

Portret René Mol

Om zicht te krijgen wie onze leden zijn en wat hen drijft, laten we elke nieuwsbrief iemand aan het woord. Deze keer is het de beurt aan René Mol, adviseur ergonomie. Benieuwd naar zijn ervaringen en kijk op de ergonomie!     1. Wie ben je, waar werk je, wat doe je? Mijn naam...
Lees meer

Portret Evert Zinzen

Om te weten wie onze leden zijn en wat hen drijft, laten we elke maand een lid aan het woord. Deze keer is het de beurt aan Evert Zinzen, professor bewegingswetenschappen aan de VUB. Benieuwd naar zijn ervaringen en kijk op ergonomie... 1. Wie ben je, waar werk je, wat doe je?  Mijn naam is...
Lees meer

Verslag Ergoday kantoor: WELL Building Standard

Op 3 april was VerV te gast in het WTC gebouw te Utrecht. Dit gebouw beantwoordt immers aan de "WELL Building Standard" die concrete criteria voor gezonde gebouwen omschrijft. In een workshop werden de zeven aspecten van een gezond gebouw toegelicht en geïllustreerd met praktijkvoorbeelden. Daarna...
Lees meer

VerV op Worksafe beurs 2019

De Worksafe beurs te Antwerpen mocht meer dan 2500 bezoekers ontvangen. Om op de hoogte te blijven van nieuwe technologieën binnen welzijn verzamelden ze meer dan 100 exposanten en organiseerden ze 18 masterclasses. Voor VerV kwamen Brenda Vanmontfort (Premed) en Mathias De Waele (CLB) aan het...
Lees meer

Ergonomie op studiedag VVVB

De Vlaamse Vereniging voor Verpleegkundigen in de Bedrijfszorg hielden de voorbije maand hun jaarlijks congres met als thema "Oog voor detail voor... welzijn op het werk". Vanuit VerV was er een bijdrage over kantoorergonomie door Stephan Tomlow. In zijn lezing gaf hij alternatieven om minder te...
Lees meer

Ergonomische klachten meest voorkomende beroepsziekten

Fedris, het Federaal Agentschap voor beroepsrisico’, publiceerde zijn statistieken van 2017. Er waren 9087 aanvragen voor een erkenning van een beroepsziekte. De top drie wordt ingenomen door ergonomische klachten. Tendinopathieën aan de bovenste ledematen: 33% Rugpijn met druk op zenuw door het...
Lees meer

VerV op Laborama - Het ergonomisch labo

Op de Laborama beurs waren er ook enkele inhoudelijke sessies rond welzijn op het werk. Op vlak van ergonomie gaf Hans Op het Eyndt (IDEWE) een uiteenzetting rond het ergonomisch laboratorium. Het werken met de microscoop en pipetteren worden concreet toegelicht. Ontdek hier de informatie op...
Lees meer