Inzendingen "Goede praktijk ergonomie 2016"

Met 20 inzendingen kende deze eerste prijs voor "Goede praktijk ergonomie 2016" een mooie respons. Opvallend was het brede publiek dat met ergonomie bezig is: van preventieadviseur niveau I tot II, van bachelor LO tot master productontwikkeling, van studerende tot werkende ergonoom... Hieronder een beknopte bloemlezing. Winnares werd Brenda Vanmontfort, KULeuven. Ze kan zich alvast opwarmen voor haar Deskbike. Proficiat!


Christ Vandenbussche, Deceuninck
Langer werken… Het is een realiteit waar we niet om heen kunnen! Voor de praktische invulling werden na een participatieve bevraging een 60-tal knelpunten en mogelijke oplossingen gedefinieerd. Deze werden dan met de KIM-methode geëvalueerd. De "quickwins" werden zo snel mogelijk uitgevoerd. Er werden heel wat zaken gerealiseerd en nog steeds komen nieuwe actiepunten binnen. Dit is een mooi bewijs dat het project iets in beweging heeft gezet.

Stefanie Buntinx, Huntsman
Bij Huntsman werd enkele jaren geleden beslist om grote teams te huisvesten in landschapskantoren, in plaats van de individuele kantoren die tot dan toe standaard waren. Omdat er nood was aan een ergonomiebeleid werd een focusgroep opgezet om de reeds aanwezige ervaring met verschillende kantoorvormen te inventariseren. Belangrijk in een succesvol beleid is om alle regels en afspraken vast te leggen en te integreren in het DRBS van het bedrijf.

Roeland Motmans, Colruyt Group
Een kosten-batenanalyse model werd ontwikkeld om ergonomische verbeteringen uit te drukken in geld. Hierdoor werd ergonomie meer op de kaart gezet bij ontwerpers en aankopers. Concrete casus is het manueel afstapelen van palletten dat nu gebeurt met een layer picker. In het verleden was hier geen budget voor omdat een layer picker geen tijdswinst en dus geen efficiëntiewinst opleverde ten opzichte van manueel afstapelen. 

Hans Van Zundert, AutoGrill
Op het hoofdkantoor in Antwerpen werden enkele ergonomische aanpassingen gedaan. Voor alle medewerkers werd een laptophouder besteld met los toetsenbord. In één van de meetingrooms werd een statafel geïnstalleerd om met een klein groepje staand te vergaderen. Ook werden er 2 zitballen aangekocht als afwisseling. Tevens werd er aan alle medewerkers het foldertje “Fit op kantoor” bezorgd met enkele eenvoudige rekoefeningen om stijfheid tegen te gaan.

Johannes Herman, Odisee
In de contact centers van Colruyt Group werd de invloed van zit-statafels en middagwandelen nagegaan. Het zit- en beweeggedrag van tien medewerkers werd gedurende vier maanden opgevolgd aan de hand van de Polar Loop en een dagboek. Via persoonlijke coaching werden individuele doelen rond minder zitten en meer bewegen afsproken. Resultaat waren 1120 extra stappen per dag extra en twee uur meer staand werken per dag.

Wim Ponsaert, ING
De Week van de Ergonomie had als doel alle werknemers over het land bewust te maken van de gunstige effecten van beter zitten en meer bewegen op het werk. De acties omvatten individueel ergonomisch advies, infosessies over bewegen op het werk, vormingssessies voor het management en de sociale partners, promotie van “ergobreaks” (kleine oefeningen die het lichaam en de geest een korte pauze gunnen), aanbod Fitness@ING en promotie van staand werken aan de zit-sta-tafels.

Jan Brouwers, Provikmo
Een goed lichtontwerp is van belang om oogvermoeidheid te voorkomen en kan bijdragen tot de algemene tevredenheid en productiviteit van het individu. Knelpunten worden vastgesteld via checklist en vervolgens geobjectiveerd met metingen, berekeningen of opzoekingen. Tools zijn een luxmeter of lichtsoftware DIALux. Voor een opleidingslokaal kon zo concreet advies gegeven worden: blindering, opsplitsing in bord- en lessenaarszone, extra afscherming op armaturen, ...

Koen Wijgaerts, Supergoed
Restaurant Taratata bij de verbouwing van hun nieuwe locatie de ergonomische aspecten analyseren en oplossingen mee implementeren. Deze volgden uit een DNA bepaling van de klant: interview met zaakvoerders, analyse en observatie van de medewerkers, analyse grondplan architect en werfbezoek nieuwe locatie. In dialoog met eigenaar, architect en aannemer werden de oplossingen geïmplementeerd. Resultaat: een culinaire hotspot met een fantastisch design, maar ook met de nodige aandacht voor ergonomie en welzijn!

Annelies Coutigny, Eurofreez
In samenwerking met het locale fitnesscentrum hebben we een on-the-job toolbox opgesteld. Deze toolbox wordt eerst theoretisch wat toegelicht en vervolgens worden er aan de lijn tussen de operatoren tips & tricks weggetraind. Dit onder meer door een bewegingscoach samen met de preventieadviseur.

Brenda Vanmontfort, KULeuven
In het Jessa Ziekenhuis werden de oorzaken van werkgerelateerde musculoskeletale klachten met betrekking tot verplaatsen van patiënten in beeld gebracht. Dit diende om het tilbeleid te optimaliseren. De aspecten die volgens de risicoanalyses aan opfrissing toe waren, werden verwerkt in een e-learning tool voor alle medewerkers. Filmpjes illustreren het geheel visueel. Wie een score lager dan 80% behaalt, wordt aangeraden om naar een opleidingsmoment te gaan.

Kitta Van de Velde, Atlas Copco
Om het sedentair gedrag te doorbreken, werden 3 toestellen aangekocht: Deskbike, Swopper (movable chair) en Steppie (balance board). De toestellen werden enthousiast onthaald. Om iedereen gemotiveerd te houden, werd een presentatie gegeven met meer uitleg over het gebruik en het gevaar van langdurig zitten. Volgende uitdaging is het herinrichten van de meeting rooms met hoge tafels waaraan men moet staan of fietsen.

Laureen Ratinckx, Universiteit Antwerpen
Oxyris is een nieuw soort zuurstof-masker ontwikkeld op basis van een specifiek doseerventiel. Het nieuwe model zorgt ervoor dat patiënten zuurstof op een discontinue manier toegediend krijgen. Het masker biedt een verhoogd comfort aan en zorgt voor 75 à 80% zuurstofbesparing. Minder zuurstof betekent minder bloedingen, wondjes of korsten in de luchtwegen.Neus- en keelholtes hebben nu de tijd om zich te herstellen.

Karen Van Den Bulcke, KULeuven
Om sedentair gedrag te doorbreken, is het accent verschoven van dynamische stoelen naar dynamische werkplekken: zit-sta, wandel- en fietsbureaus. Dit projectwerk bekeek het effect van meer beweging tijdens het werk op administratief personeel met musculoskeletale rugproblemen als ook het helpen voorkomen ervan. Wetenschappelijk informatie werd vertaald naar toegankelijke informatie, namelijk brochures en opleidingen voor de doelgroep administratieve medewerkers met rugklachten.

Machteld Vandewoestyne, Attentia
De fysieke belasting van de taak “chauffeur full service” bij Coca Cola werd geanalyseerd. Voor de biomechanische belasting werd globaal vertrokken van de INRS methode, die het meeste preventiemaatregelen opleverde. De fysiologische belasting wordt normaal bepaald door middel van hartslagmeting. Om echter een grotere nauwkeurigheid te bekomen, werd in deze piloot een 6’ test afgenomen om de maximale werkcapaciteit te bepalen. Dit bleek doenbaar op de werkvloer.

Karlien Van Cauwelaert, IDEWE
In een kleinere zorginstelling werden de ergonomische knelpunten nagegaan via de Déparis methode. Dit resulteerde in een uitgebreid actieplan. De subsidies van het vroegere Ervaringsfonds werden gebruikt voor een intensieve train-the-trainer opleiding in de zorg en de aanschaf van hulpmiddelen. Voor medewerkers met rugklachten die nog aan het werk zijn, werden individuele rugbegeleidingstrajecten opgestart.

Lieven Maertens, AZ Delta Roeselare
Op dialyse worden Curverbakjes gevuld met alle benodigdheden voor de opbouw van het dialysetoestel. Knelpunten waren het veel verplaatsen van bakjes, slechte kar, reikbewegingen, geen zicht tijdens rijden kar. Dit proces werd vervangen door speciaal ontworpen kar met schuine vlakken, goede wielen, kijkmogelijkheid en goede handvaten. Resultaat is dat de bakverplaatsingen van 6 naar 2 transfers gaat en waarbij reikbewegingen vermeden worden bij het vullen.

Nicole Vandewynckel, Mc Bride
McBride zet in op een Welzijnsbeleid in de brede zin van het woord. Elke individuele bureelwerker kon genieten van specifiek ergonomisch advies. Daarnaast wordt een sportieve/fitte houding gestimuleerd. Er zijn interne coaches in lopen, zumba en voetbal. Werknemers werden aangemoedigd om fietsend naar het werk te komen. Met stappentellers werd virtueel naar een buitenlandse McBride site gestapt. Een walkdesk staat ter beschikking voor iedereen. Ergonomie voor iedereen!

Thomas De Meester, Universiteit Antwerpen
Velo City is een mobiele mobiliteitscoach. Via zelflerende software wordt het verplaatsingsgedrag in kaart gebracht. Uitdagingen op basis van dat gedrag moeten gebruikers motiveren en begeleiden naar een duurzamere mobiliteit. Elke duurzame kilometer met de fiets of het openbaar vervoer is punten waard. Met deze punten kunnen leuke beloningen aangeschaft worden bij handelaren en organisaties in de buurt.

Nicolas Van der Wee, Universiteit Antwerpen
De MS-X-Move is een hybride mobiliteitshulpmiddel gericht ontwikkeld voor multiple sclerose patiënten. Daarom werd de nadruk gelegd op de eisen van de gebruiker in functie van zijn ziektepatroon en zijn levenswijze. De MS-X-Move heeft als resultaat een stigmavrij hulpmiddel met een actieve modus en een passieve modus, waarbij veel aandacht besteed werd aan de gebruiksvriendelijkheid.

 

Nieuws

Congressprokkels - Lisa Smet

In de aanloop van het Ergonomiecongres laten we telkens een deelnemer aan het woord. Lisa Smet is aanspreekpunt beeldschermwerk in een ICT bedrijf. VerV vroeg waar zij er zeker bij wil zijn en voor welke sessies ze heeft gekozen? Lees haar congressprokkels… Het Ergonomiecongres is voor mij...
Read more

Spreker in de kijker - Tuur van der Have

Het Ergonomiecongres op 24 oktober 2023 komt er snel aan. Graag laten we ook de sprekers aan het woord over hun sessie en verwachtingen. Tuur van der Have van KU Leuven mag de spits afbijten. Wat ga je vertellen op het ergonomiecongres? In mijn demosessie zal ik de deelnemers introduceren in het...
Read more

VerV pleit voor preventieve wetgeving ergonomie

VerV heeft een visienota overgemaakt aan FOD WASO met zijn kijk op een nieuwe wetgeving over ergonomie. Aanleiding is de ambitie van minister Dermagne om een kader rond "MSA" of musculoskeletale aandoeningen te maken. VerV stelt in zijn nota vijf strijdpunten voor, hieronder kort samengevat: 1....
Read more

Projectgroep onderwijs

Ligt ergonomie op school jou nauw aan het hart? Dan is de werkgroep onderwijs iets voor jou! Op die manier wil VerV alle leden de kans geven om mee te werken. Het gevraagde engagement is in de eerste fase twee vergaderingen van twee uur. * Vergadering 1: opzet en ervaringen * Vergadering 2: inhoud...
Read more

Sessie in de kijker: Toolbox hybride werken

De toolbox hybride werken geeft concrete tips, ervaringen en cijfers om aan de slag te gaan binnen je team of onderneming. Ook handig voor de ergonoom om inspiratie op te doen. TNO komt bovendien zelf deze toolbox toelichten op het Ergonomiecongres van 24/10. Wees erbij! Er zijn acht toolboxen...
Read more

Sponsoring Ergonomiecongres

Op het VerV Ergonomiecongres van 24 oktober 2023 krijgen de sponsors een speciale plaats. Rondom de centrale cateringruimte van De Montil in Affligem is er plaats voor de verschillende sponsorstanden. Zo ontstaat er een constante interactie tussen de deelnemers en de exposanten. De bestaande...
Read more

Ergonomiesprokkels Tim Renders

In de aanloop van het Ergonomiecongres laten we telkens een deelnemer aan het woord. Eerste inschrijver was Tim Renders, intern preventieadviseur in de industrie. VerV vroeg waarom hij er zeker bij wil zijn en voor welke sessies hij heeft gekozen? Lees zijn congressprokkels… Na de positieve...
Read more

Intervisie "ontwerpen"

Maatwerkbedrijf Mivas was gastheer voor een enthousiaste intervisie en rondgang. Het centrale thema was "ontwerpen", de basis van ergonomie. Presentatie Mivas (.pdf) Presentatie intervisie ontwerpen (.pdf) Voorstelling Mivas Naast een interessante toelichting van het bedrijf kwamen de ergocoaches...
Read more

Eindwerken op het Ergonomiecongres!

Dit jaar studeert opnieuw een lichting ergonomen af bij de specialisatie ergonomie. Dat betekent ook heel wat interessante eindwerken en deze kan je ontdekken op het Ergonomiecongres! In de track “onderzoek” staan immers deze eindwerken centraal. Tineke Lauwers heeft in haar eindwerk de invloed van...
Read more

Adviesgroep VerV 23/05/2023

Op 23 mei 2023 kwam de Adviesgroep van VerV voor de eerste keer samen. Doel van deze groep is om mee na te denken over de richting van de vereniging en het vakgebied ergonomie. Daarvoor werden geëngageerde VerV leden gezocht vanuit verschillende invalshoeken: interne ergonomen, onderwijs, overheid,...
Read more