Eindwerken ergonomie

De eerste lichting van de specialisatie opleiding ergonomie is recent afgerond met de eindwerken ergonomie. Hieronder vind je een korte samenvatting per cursist. De onderwerpen zullen ook aan bod komen tijdens verschillende studiedagen van VerV.

Lieve Vantieghem. Om de risicoanlaysemethode bij Daikin te valideren werd het verband aangetoond met ergonomiegerelateerde arbeidsongevallen, locomotorische ongemak en ziekteverzuim. De principes werden omgezet in ontwerprichtlijnen.

Lara Moucheron. De werkpost platte kar van Colruyt werd geoptimaliseerd door het invoeren van gemende kassa’s en maximum 1u per dag. Daarnaast werd het effect van een hogere platte karen gemeten en goed bevonden.

Astrid Vanseveren. Een nieuwe kassasysteem in Spar winkels werd vergeleken met de vroegere rolband. Op basis van de resultaten konden concrete aanbevelingen gegeven om de kassa verder te optimaliseren.

Ruth Costers. Nieuwe pickpack stations bij TVH werden via een participatieve en oplossingsgerichte aanpak ontworpen. Deze tijdsefficiënte aanpak heeft geleid tot verstelbare platformen voor een optimale werkhoogte en aanvaardbare reikafstanden.

Steven Amandels. Het effect van exoskelets tijdens plaatbewerking werd nagegaan. Tijdens deze statische taak dienden de rugspieren 12% minder hard te werken. Ook de subjectieve ongemakken werden geïnventariseerd.

Karlien Vancauwelaert. Innovatieve kledij kan de fysieke belasting verminderen tijdens het aankleden van de zorgvrager. Magneetsluiting op bestaande kledij toonde minder rugbelasting aan met een behoud van de productiviteit.

Claire Baukens. Om het langdurig zitten aan te pakken, werd het effect van een zit-sta tafelverhoger onderzocht. De zit-, sta- en beweegtijd werd objectief gemeten. Er was een klein, maar positief effect. Subjectief bleek de implementatie niet evident.

Sven Hensen. Bij het uitwerken van een ergonomiebeleid stonden twee topics centraal. Een participatieve aanpak verhoogt de acceptie. Een virtuele risicoanalyse verbetert de communicatie van maatregelen.

Ronny Seyssens. De verschillende stappen tijdens het ontwerp van een wasserij werden overlopen met telkens de rol van de ergonoom ten opzichte van de andere stakeholders. De praktische ervaringen tijdens het ontwerpproces worden gedeeld.

Sean Van den Bril. Een ergonomiebeleid werd in praktijk opgezet. De omvat het organiseren van werkgroepen, risicoanalyses, opleidingen, enz... Pluspunt is dat ergonomie geïntegreerd wordt in een multidisciplinaire aanpak, wat de implementatie vergemakkelijkt.

Edwina Mariën. De de bouw van een nieuwe school zijn er heel wat ergonomie aspecten waarmee rekening dient gehouden te worden in relatie tot nieuwe leerstijlen. Er wordt een overzicht gegeven van gelden normen en praktijkrichtlijnen.

Gert De Clercq. Door de ergonomische belasting van elke werkpost in kaart te brengen, worden de mogelijkheden voor aangepast werk zichtbaar. Dit bevordert een snellere re-integratie en biedt een betere kennis voor de arts.

Hermien Matthijs. Het tillen vanop een pallet werd vergeleken met het tillen op heuphoogte. De houding en spieractiviteit zijn in de tweede situatie duidelijk beter. Er waren wel grote verschillen tussen de proefpersonen onderling.

Lieven Maertens. Het H&T model is een geheugensteuntje voor een goede werkhouding tijdens het verplaatsen van patiënten. Opleiding in de vijf principes Hoogte houding, Traag bewegen, Toe, Topzwaar en Torsie toonden aan dat het effectief toegepast werd.

 

Nieuws

Webinar "praktijkrichtlijn zorg"

Deze webinar geeft meer uitleg over de nieuwe praktijkrichtlijn "verplaatsen van personen". Deze consensus werd vernieuwd, verfijnd en ook meer toepasbaar voor thuiszorg en WZC gemaakt. Bekijk presentatie "Praktijkrichtlijn verplaatsen van personen" (.pdf) Deze webinar geeft toelichting bij de...
Read more

SPREKER IN DE KIJKER - STEPHANE MANNEKENS

Het Ergonomiecongres op 24 oktober 2023 komt er snel aan. Graag laten we ook de sprekers aan het woord over hun sessie en verwachtingen. Stéphane Mannekens is zaakvoerder bij Sit & Sleep Leuven. Wat ga je vertellen op het Ergonomiecongres? Ik wil aan kinesitherapeuten, ergotherapeuten en...
Read more

SPREKER IN DE KIJKER - LIEVEN MAERTENS

Het Ergonomiecongres op 24 oktober 2023 komt er snel aan. Graag laten we ook de sprekers aan het woord over hun sessie en verwachtingen. Lieven Maertens is actief als zelfstandig ergonoom in de zorgsector. Wat ga je vertellen op het Ergonomiecongres? ‘Basisverplaatsingen in en rond het bed’ is de...
Read more

SPREKER IN DE KIJKER - BRAM SOREL

Het Ergonomiecongres op 24 oktober 2023 komt er snel aan. Graag laten we ook de sprekers aan het woord over hun sessie en verwachtingen. Bram Sorel is als preventieadviseur en ergonoom werkzaam bij Familiezorg West-Vlaanderen. Daarnaast rondt hij binnenkort zijn opleiding preventieadviseur...
Read more

Key note speaker - Paul Kuijer

Het Ergonomiecongres opent dit jaar met een key note over de preventie van werkgerelateerde klachten aan het bewegingsapparaat. Paul Kuijer van de Vrije Universiteit Amstedam deelt graag zijn ideeën in zijn voordracht “Doorbreek de cyclus van werkplek naar spreekkamer bij lichamelijk zwaar...
Read more

Webinar 10-10-10 campagne

In oktober, de maand van ergonomie, vond ook dit jaar de 10-10-10 campagne plaats: op 10 oktober om 10u het zitten 10 minuten onderbreken. Deze campagne zetten we kracht bij door het organiseren van een webinar rond sedentair gedrag. In een interactive webinar gaf Leen Van Brussel van het Vlaams...
Read more

Projectgroep KWS

De projectgroep KWS (klinisch werkstation) heeft als doel om de MK5 (mobiliteitsklassen) op een meer gebruiksvriendelijke manier te implementeren in het elektronisch patiëntendossier (EPD). Hiervoor staat een overleg gepland op 2 en 30 november van 15u tot 16u30. Wil je hieraan meewerken, schrijf...
Read more

Posters "Maand van de ergonomie"

Oktober is de maand van de ergonomie. Dit is de uitgelezen moment om ergonomie in de kijker te zetten binnen jouw bedrijf of bij je klanten. Vind hieronder het beeldmateriaal (posters en afbeeldingen) dat je vrij kan gebruiken in het Nederlands, Frans en Engels: Posters: Afbeeldingen:
Read more

10-10-10 op school

Dit jaar mikken VerV en Gezond Leven met de 10-10-10 campagne ook op scholen, hogescholen en universiteiten. Dat is op 10 oktober om 10 uur het zitten 10 minuten onderbreken. Heb je kinderen, scholieren, studenten die nog naar school gaan, informeer alvast de leerkrachten of scholen. Doe mee, maak...
Read more

10-10-10 mee in de kijker zetten?

Zet 10-10-10 mee in de kijker en download hier alle campagnebeelden en campagneteksten: 1. De campagnebeelden in de verschillende formaten en talen 1200 x 628 (LinkedIn/Facebook/mailbanner): NL – FR – EN 1080 x 1350 (Instagram ): NL – FR – EN 1920 x 1080 (achtergrond Teams/Skype): NL – FR –...
Read more