Wijziging KB Arbeidsplaatsen

Op 25 maart 2016 verscheen een wijziging aan het KB Arbeidsplaatsen (2012). Een aantal concrete richtwaarden rond verlichting en verluchting werden toegevoegd. Deze zijn afkomstig uit het vroegere ARAB en worden nu terug opgevist.

Verlichting
In het KB Arbeidsplaatsen wordt een risicoanalyse gevraagd om de minimale hoeveelheid verlichting te bepalen. Daarvoor kon men beroep doen op de Europese normen, EN 12464, rond binnen- en buitenverlichting. Andere optie waren richtlijnen van de Minister. Deze zijn nu toegevoegd, namelijk art. 62 uit het vroegere ARAB. Daarnaast worden ook omschrijvingen rond daglicht, helderheid, verblinding, kleurtemperatuur,... toegevoegd. Deze waren art.59-63 uit het ARAB.

Verluchting
In het originele KB Arbeidsplaatsen werd als maat voor luchtverversing 30m³/uur/persoon opgelegd. Deze parameter wordt aangepast, nu is de CO2 concentratie de referentie. De actiewaarde is 800 ppm, de grenswaarde 1200 ppm voor werklokalen. Voordeel is dat deze parameter zich makkelijk laat meten en aangepast is aan de huidige inzichten rond gezondheidseffecten van luchtverversing.

Luchtvochtigheid
De relatieve luchtvochtigheid wordt in dit gewijzigd KB terug concreet benoemd. Wanneer de luchtvochtigheid geregeld kan worden, zoals bij een airco, dan dient de luchtvochtigheid tussen 40 en 60% te zijn. Dat is de zone waarnaar gestreefd moet worden. Wanneer de lucht geen schadelijke stoffen voor de gezondheid bevat, mag de zone verruimd worden tussen 35 en 70%.

Link wijzigingen KB

 

Nieuws

This section is empty.