Beroepsziekten 2016

Fedris heeft zijn statistisch verslag 2016 over het thema beroepsziekten gepubliceerd. We geven hieronder wat meer informatie over de belangrijkste trends. Het statistisch jaarverslag beroepsziekten 2016 is het laatste verslag waarin de cijfergegevens van het Fonds voor de beroepsziekten (FBZ) zijn opgenomen. Het FBZ en het Fonds voor arbeidsongevallen (FAO) zijn op 1 januari van dit jaar immers gefusioneerd en samen Fedris geworden.

Als we de cijfers analyseren, is een eerste vaststelling dat het aantal eerste aanvragen voor een erkenning vrij stabiel blijft. Tendinopathie blijft de ziekte waarvoor de meeste eerste aanvragen worden ingediend, namelijk iets meer dan 30 % (2 973). Dit gebeurt door de medewerker zelf.

Van het aantal aangiften door arbeidsgeneesheren hebben meer dan 60% te maken met musculoskeletale aandoeningen. Voor de volgende ziekten ontvangen we de meeste aanvragen en aangiften (in dalende volgorde ):

1. Tendinopathie van de bovenste ledematen,
2. Carpaletunnelsyndroom
3. Rugziekten
4. Ademhalingsaandoeningen.

Vorig jaar heeft het FBZ 3 100 positieve beslissingen genomen naar aanleiding van een eerste aanvraag. Ook hier zien we dat 1 145 slachtoffers erkend werden voor tendinopathie en 810 voor het carpale tunnelsyndroom.

Voor de overlijdens als gevolg van een beroepsziekte blijft het aantal aanvragen van rechthebbenden (de naaste familie) afnemen sinds 2013. 91 % van het aantal aanvragen hebben te maken met een overlijden na stoflong of een asbestziekte.

Ten slotte willen we het grote belang van onze in de kijker preventieopdracht zetten. Het revalidatieprogramma bij lage rugpijn blijft zijn nut aantonen: 797 mensen hebben in 2016 het programma kunnen volgen en dit op een totaal van 954 aanvragen.

Lees hier het volledige statisch verslag beroepsziekten 2016

 

Nieuws

This section is empty.