10-10-10 campagne

Op 10 oktober gaan we met z’n allen om 10 uur 10 minuten rechtstaan!

Doe jij ook mee? Met deze oproep willen we iedereen met een zittend beroep vragen om op 10 oktober om 10 uur collectief 10 minuten te ‘wisselwerken’. Dat betekent: het zitten 10 minuten onderbreken en in plaats daarvan rechtstaan of bewegen.
 
Toon ons op 10 oktober hoe jij wisselwerkt door een originele foto te delen op sociale media met #wisselwerken. Wie weet win je een bureauverhoger van Health2Work, om nog beter te kunnen wisselwerken!
 
 

Waarom wisselwerken?

Een kleine moeite, met bewezen effecten: je verbrandt meer vetten en calorieën, je beschermt je lichaam tegen hart- en vaatziekten en diabetes en je versterkt je spieren, waardoor de kans op rugklachten verkleint. Bovendien gaat je energiepeil de lucht in.
 

Wisselwerken: 5 tips

1. Rechtstaand werken wérkt

Af en toe het zitten onderbreken en rechtstaand werken, lukt bijzonder goed met een zit-stabureau. Zit je te lang op je stoel? Sta recht, plaats je bureau op ellebooghoogte et voilà: je voelt meteen een energieboost, gewoon door recht te staan. Heb je geen zit-stabureau? Onderbreek dan het zitten regelmatig: ga af en toe een glas water halen of loop even naar buiten. Op kantoor kan je naar je collega wandelen om iets te vragen, in plaats van te mailen of te bellen.  

2. Een online gesprek? Blijf er niet bij zitten!

Gaat de vergadering digitaal door? Dat hoeft geen hindernis te zijn! Zet je laptop op een verhoog - of bij thuiswerk op een strijkplank of het aanrecht - en volg de meeting terwijl je rechtstaat.
Als de vergadering het toelaat, kan je wandelend deelnemen. Goed om te weten: de meeste online vergadertools hebben een app, zodat je meetings op je smartphone kan volgen. Zo blijf je niet aan je stoel plakken tijdens al dat vergaderen.
Ook een telefoongesprek is de ideale kans om het zitten te doorbreken, de benen te strekken of rond te wandelen. Maak er een gewoonte van, ook thuis! Je verliest er geen tijd mee én je wint stappen op je stappenteller. 

3. Ook fysiek vergaderen kan zonder zitten

Een korte vergadering? Vergader staand. Zo kom je tot betere besluiten en gaat het overleg sneller. Maar blijf ook niet zitten tijdens een lange vergadering. Sta regelmatig recht en stimuleer je collega’s om hetzelfde te doen. Vergeet ook niet om voldoende pauzes te voorzien tijdens lange vergaderingen. Dat is de ideale gelegenheid om nog wat rond te lopen.        

4. Blijf bewegen tijdens je (lunch)pauze

Neem ’s middags voldoende tijd om te eten en even te pauzeren. En daar moet je niet per se bij blijven zitten. Je kan rechtstaand lunchen, aan een hoge tafel. Je kan je lunchpauze nog actiever maken met een kleine wandeling of fietsritje bijvoorbeeld, dat kikkert op. Werk je op kantoor, trek er dan samen met wat collega’s op uit. En neem ook buiten de lunch regelmatig een pauze, waarin je loskomt van je stoel en scherm. Zo blijven je lichaam én geest fris om verder te werken.

5. Kies voor actieve verplaatsingen

Probeer de auto aan de kant te laten staan om naar je werk te gaan. Is de afstand te groot om helemaal te voet of met de fiets af te leggen? Bekijk dan of je dit niet kan combineren met het openbaar vervoer.  Kortom: omzeil de files, kies voor duurzame mobiliteit en zit zo minder lang stil.
Valt je fietstraject of korte wandeling naar je werk weg wanneer je van thuis uit werkt? Ga dan toch even naar buiten, voor of na je werk of tijdens een pauze. Trek er in je eentje of met een gezinslid op uit met de fiets of ga wandelen: dat vult je lijf met energie en leegt je hoofd. Want even buiten zijn, doet wonderen voor je gemoed. Je krijgt er meteen ook je dagelijkse dosis vitamine D bij, wat goed is voor je weerstand. Win-win! 

 

Moet je je collega’s of medewerkers nog overtuigen? Gebruik dan het filmfragment of de kant-en-klare powerpoint “wisselwerken werkt” om hen mee te krijgen. 
 
De werkomgeving klaarstomen om te wisselwerken? De praktijkrichtlijn kantoorinrichting geeft concrete aanbevelingen om de kantoor- en telewerkomgeving ergonomisch in te richten en mogelijkheden te creëren om te wisselwerken.

Nieuws

Bedrijfsbezoek Barco

Op 22 november ging VerV op bedrijfsbezoek bij Barco, internationaal bekend voor het ontwerpen en ontwikkelen van visualisatieoplossingen. Verv kreeg een interessante toelichting over ClickShare, een draadloos presentatiesysteem ontwikkeld door Barco. Vooral bedoeld om in de wereld van hybride...
Lees meer

Spreker in de kijker - Bart Motmans

Op 21 januari 2025 organiseren we opnieuw de studiedag 'Goede praktijken in ergonomie'. Tijdens deze nieuwjaarsontmoeting staan er enkele sprekers op het programma en die laten we graag op voorhand al even aan het woord.  Wie ben je en wat is je link met ergonomie?  Ik ben Bart Motmans,...
Lees meer

SWOT analyse VerV

De Adviesgroep van VerV kwam eind november samen om een SWOT analyse van VerV en het vakgebied ergonomie te maken. Machteld Van de Woestyne vroeg het alvast even aan chatGPT, maar onze Adviesgroep heeft toch nog heel wat interessante inzichten kunnen toevoegen. Sterktes...
Lees meer

Sociaal event 2024

Om de leden te bedanken die zich het voorbije jaar geëngageerd hebben voor VerV, organiseren we elk jaar een etentje. Dat is ook de gelegenheid om mensen in de bloemetjes te zetten. Dit jaar gingen immers Filip Buckens en Jan Stofs op pensioen. Hoewel ze nog niet op VerV pensioen gaan, wouden we...
Lees meer

Verslag Prebes activiteiten

Dit najaar organiseerde Prebes in samenwerking met VerV heel wat activiteiten rond de nieuwe wetgeving ergonomie. Deze zet ergonomie immers op de kaart vanaf de ontwerpfase van een werkpost of bij elke aanpassing ervan. Naar aanleiding van de nieuwe wetgeving had VerV enkele tools ontwikkeld om een...
Lees meer

Verlenging Erkend Ergonoom

Dit jaar zag "Erkend Ergonoom" het daglicht. Het is een beroepstitel voor ergonomen, die daarmee beantwoorden aan de internationale criteria van een ergonoom. Een onafhankelijk accreditie-instituut, BICE, beoordeelt de dossiers. Doel is ergonomen op een laagdrempelige manier te erkennen op basis...
Lees meer

Woonzorgnet-Dijleland ondertekent zorgcharter

Op 21 oktober ondertekenden algemeen directeur Griet Robberechts, ComfortZorg & Innovatie Expert Jo De Clercq en interne preventieadviseur Maria Bragina namens Woonzorgnet-Dijleland het charter “Ergonomie in de zorg”. Deze intentieverbintenis formaliseert hun jarenlange inzet als...
Lees meer

Verslag VerV Ergonomiecongres 2024

Op 22 oktober organiseerde VerV voor de derde keer het Ergonomiecongres! Het werd weer een boeiende dag met lezingen, workshops, demo's en veel netwerkmogelijkheden. Op de website van het Ergonomiecongres kan je de foto's en presentaties terugvinden.
Lees meer

Welzijnsvereniging De Wijngaard ondertekent zorgcharter

Welzijnsvereniging De Wijngaard heeft als slogan ‘SAMEN klaar voor de ZORG van de TOEKOMST’. Op vlak van ergonomie willen ze dit ook bereiken. De instelling heeft reeds een rijke ergonomische geschiedenis: aangepaste hulpmiddelen (liften, glijzeilen, hoog-laag bedden, douchebrancard…), voldoende...
Lees meer

Winnaars 10-10-10 campagne 2024

Op 10 oktober om 10u het zitten 10 minuten onderbreken? Dat is natuurlijk het concept van de 10-10-10 campagne, en jullie deden massaal mee! Niet alleen op kantoor en thuis werd er rechtgestaan, gewandeld, gedanst en gesport, ook in de klas en op de speelplaats werd er extra veel...
Lees meer