Praktijkrichtlijn zorg
De werkgroep zorg heeft een praktijkrichtlijn rond "verplaatsen van personen" opgesteld. Dit is het resultaat van een brede consensus onder in België over de mobiliteitsklassen en de vereiste hulpmiddelen per transfer.
Praktijkrichtlijn "Verplaatsen van personen" NL - version FR
1. Personen kunnen ingedeeld worden in vijf mobiliteitsklassen
Bij het verplaatsen van personen dienen de resterende mogelijkheden van de zorgvrager zoveel mogelijk benut te worden. Daartoe worden personen op basis van wat ze nog zelf kunnen doen ingedeeld in vijf mobiliteitsklassen (A-E). De zorgverlener kiest de gepaste hulpmiddelen en verplaatsingstechnieken in functie van deze functionele mobiliteit.
2. Transfers binnen het bed vereisen steeds een glijzeil vanaf mobiliteitsklasse C
Wanneer de zorgverlener moet overgaan tot aanbieden van hulp bij het verplaatsen in bed, dan is een glijzeil en trage startbeweging bij uitvoering steeds vereist. Bij een zorgvrager vanaf mobiliteitsklasse C is de medewerking vaak onvoldoende, zelfs na activatie van de zorgvrager met inzetten van de eigen beenkracht en gebruik van de optrekbeugel.
3. Transfers uit het bed gebeuren met een tillift vanaf mobiliteitsklasse C
Wanneer extra hulp nodig is bij verplaatsingen van bed naar zit en omgekeerd, is ondersteuning van een tillift of een gelijkwaardig hulpmiddel vereist. Een actieve tillift versterkt de medewerking van de persoon. Wanneer dit niet meer mogelijk is, tilt een passieve tillift of plafondlift de passieve zorgvrager volledig op.
4. Verzorging, wassen/douchen, begeleiding vereisen steeds een hoog-laag voorziening
Verzorging gaat vaak gepaard met statische houdingen. Deze worden snel vermoeiend. Een rechtstaande werkhouding kan men langer volhouden. Daarom is een elektrisch hoog-laag bed standaard noodzakelijk in de zorgsector. Een verstelbare omgeving zoals hoog-laag bad, hoog-laag douchestoel en hoog-laag zitvoorziening, ... laten ook toe dat randtaken in optimale houding gebeuren.
5. Het risico verplaatsen van mensen wordt geëvalueerd met de Vlaamse Tilthermometer
Het verminderen van de fysieke belasting in de zorg gebeurt stap per stap. Om te evalueren in hoeverre men reeds beantwoordt aan deze principes, geeft de Vlaamse Tilthermometer een snel overzicht. In functie van de mobiliteitsklasse wordt per deeltaak bekeken of het vereiste hulpmiddel aanwezig is.
Bekijk jargon van hulpmiddelen en bij welke mobiliteitsklasse ze kunnen ingezet worden: