Goede praktijk: instelbare AGV's bij Volvo Group Belgium

Elk jaar verzamelt VerV goede praktijken uit de realisaties van Erkend Ergonomen en projecten of eindwerken van cursisten ergonomie. In dit artikel licht Peter Bunneghem toe hoe innovatieve instelbare AGV's ingezet worden bij Volvo Group Belgium.

Wie ben je, waar werk je en wat is je link met ergonomie?
Mijn naam is Peter Bunneghem en ik werk sinds 2017 bij Volvo Group Belgium (Trucks) als safety facilitator (preventieadviseur). Binnen Volvo Group ligt de focus sterk op ergonomie, waardoor ik mij in 2019 verder heb gespecialiseerd met een opleiding tot adviseur ergonomie bij Prevent. In 2022 heb ik mij nog verder verdiept in ergonomie door de specialisatie Preventieadviseur Ergonomie te volgen bij Odisee in samenwerking met VerV.

Sinds september 2022 werk ik binnen Volvo Group Belgium als ergonoom op de Gentse trucksite. Hier werk ik nauw samen met de lokale hiërarchische lijn en met internationale collega-ergonomen binnen de Volvo Group. Samen stippelen we het ergonomiebeleid verder uit en werken we aan nieuwe projecten om ergonomie binnen de organisatie continu te verbeteren.

Waar gaat jouw goede praktijk juist over?
Die gaat over de instelbare AGV’s (Automatic Guided Vehicles) die we hebben geïntroduceerd in onze batterijfabriek. Deze AGV’s zijn niet alleen in hoogte verstelbaar, maar kunnen ook kantelen om de batterijmodules naar de operator toe te brengen. Dit verbetert de ergonomie aanzienlijk doordat de operator een optimale werkhouding kan aannemen en gemakkelijker toegang heeft tot de onderdelen.

Wat waren de belangrijkste resultaten of take-aways?

Veiligheid en precisie als prioriteit

Bij de ontwikkeling van deze AGV’s stond veiligheid voorop. Het kantelmechanisme is voorzien van diverse beveiligingen om te voorkomen dat onderdelen loskomen of eruit vallen. Dit kan pas gebeuren nadat de onderdelen correct zijn vastgezet met gespecialiseerde tooling. Deze tooling is uitgerust met sensoren die een signaal naar het systeem sturen zodra de juiste momentwaarden zijn bereikt en de operator de vrijgave heeft bevestigd.

De AGV’s navigeren autonoom naar de werkplek en kunnen daar door de operator worden aangepast aan hun specifieke behoeften. Dit voorkomt dat de operator zich in ongemakkelijke of belastende houdingen moet wringen om de batterijmodules te bereiken. Hierdoor wordt niet alleen de fysieke belasting verminderd, maar ook de kans op fouten of ongelukken verkleint.

Samenwerking tussen stakeholders voor een optimale oplossing

Tijdens de projectfase was nauwe samenwerking met alle betrokken stakeholders essentieel. Zo had de kwaliteitsafdeling specifieke eisen waaraan moest worden voldaan. Door krachten te bundelen, ontwikkelden we tooling die de juiste spanning op de onderdelen uitoefent en vervolgens een signaal naar het systeem stuurt, wat de vrijgave mogelijk maakt.

Een bijkomend voordeel van de kantelbare AGV’s is dat de operator niet over de batterijmodules hoeft te reiken. Dit minimaliseert het risico op kortsluiting, wat zowel de veiligheid als de productkwaliteit ten goede komt. Ergonomie, veiligheid en kwaliteit gingen hierbij hand in hand en leidden tot een geïntegreerde en duurzame oplossing.

Duurzame implementatie en minder weerstand

De intensieve samenwerking met alle betrokkenen had nog een ander belangrijk voordeel: het creëerde draagvlak binnen de organisatie. Doordat de verschillende afdelingen hun eisen en wensen vanaf het begin konden inbrengen, ontstond er een gezamenlijke visie en werd weerstand tegen de nieuwe werkwijze geminimaliseerd.

Bovendien bespaart deze aanpak op lange termijn veel tijd en kosten, omdat er na implementatie nauwelijks aanpassingen nodig zijn. Dit project toont aan dat een doordachte samenwerking in de ontwerpfase leidt tot een efficiëntere, veiligere en ergonomisch verantwoorde werkomgeving.

Met de introductie van deze instelbare AGV’s zetten we een belangrijke stap vooruit in de optimalisatie van werkprocessen en de verbetering van de arbeidsomstandigheden voor onze operatoren.

Toekomstperspectief en verdere innovaties

De introductie van instelbare AGV’s in onze batterijfabriek is een belangrijke stap vooruit, maar dit is slechts het begin. We blijven zoeken naar manieren om technologie en ergonomie verder op elkaar af te stemmen. Denk hierbij aan geavanceerde sensoren die real-time data verzamelen over de werkhouding van operatoren, of slimme AI-gestuurde systemen die automatisch aanpassingen maken op basis van individuele voorkeuren en ergonomische richtlijnen.

Een ander toekomstig verbeterpunt is de verdere integratie van deze AGV’s binnen een breder Industrie 4.0-framework. Door ze te koppelen aan geautomatiseerde voorraadbeheer- en productiesystemen, kunnen we een nog efficiëntere workflow creëren, waarbij ergonomie en productiviteit hand in hand gaan.

Daarnaast zullen we blijven inzetten op training en sensibilisering van operatoren. Hoewel technologie een belangrijke rol speelt, blijft menselijk inzicht cruciaal. Regelmatige feedbacksessies en ergonomische audits zullen ons helpen om voortdurend te verbeteren en nieuwe inzichten te implementeren.

Bovendien hebben deze AGV’s ervoor gezorgd dat er in toekomstige projecten minder weerstand is om bepaalde veranderingen door te voeren. Dit leidt tot een efficiëntere aanpak van nieuwe projecten en een bredere acceptatie van innovatieve oplossingen. Zo worden er nu ook AGV’s geïntroduceerd voor het nieuwe assenstation in het kader van elektromobiliteit. Dit toont aan dat de implementatie van ergonomische technologieën niet alleen de huidige werkprocessen verbetert, maar ook de weg vrijmaakt voor verdere innovaties binnen de organisatie.

Met deze innovatieve AGV’s en een continue focus op ergonomie, veiligheid en kwaliteit, zetten we als bedrijf een duurzame stap naar een toekomst waarin werkplekken niet alleen efficiënter, maar ook gezonder en aangenamer worden voor iedereen.

Nieuws

Portret Dirk Dewitte

Om te weten wie onze leden zijn en wat hen drijft, laten we elke nieuwsbrief iemand aan het woord. Deze keer is het de beurt aan dhr. Dirk Dewitte, illustrator en grafisch vormgever bij Driedee Plus. Benieuwd naar zijn ervaringen en kijk op ergonomie? Vooraleer ik voltijds illustrator en grafisch...
Lees meer

Ergoday zorg 2021

De Ergoday zorg vond dit jaar nog online plaats op 22 oktober 2021. De opnames vind je hieronder: Turn-Only-Once zorgconcept Jo Declercq, ComfortCare Welke ergonomische meerwaarde & zorgefficiëntie kan men verkrijgen door een no-tech radicaal vernieuwende & innoverende dienstverlening...
Lees meer

Bouwen aan een ergonomiecultuur

De risicoanalyse is een belangrijke tool om te evolueren van een reactieve naar een proactieve ergonomiecultuur. Door structureel de ergonomische risico’s van alle werkposten of taken te kwantificiren, pakt men fysieke overbelasting aan nog voor de klachten zich manifesteren. In de...
Lees meer

Ergoday kantoor (online)

De Ergoday Kantoor van 2021 was een succes. Enerzijds werd teruggeblikt op de risicoanalyse beeldschermwerk, anderzijds was er de blik vooruit naar het hybride werken. Hieronder vindt u de presentaties, de opnames zijn op komst. Wetgeving risicoanalyse beeldschermwerk en telewerken Tom Peerboom,...
Lees meer

Praktijkrichtlijn risicoanalyse ergonomie

VerV, de beroepsvereniging voor ergonomie, heeft een praktijkrichtlijn ontwikkeld die aan de hand van 5 stellingen beschrijft hoe de risicoanalyse ergonomie er uitziet, welke elementen ze bevat en welke actoren betrokken zijn. "Een risicoanalyse ergonomie is een kompas naar gezond en efficiënt...
Lees meer

Directives pratiques: Analyse des risques ergonomiques

VerV, l’association professionnelle de l’ergonomie, a élaboré une directive pratique, qui décrit en 5 points à quoi ressemble une analyse des risques ergonomiques, quels sont ses composants et qui sont les acteurs impliqués. ...
Lees meer

Webinar "praktijkrichtlijn risicoanalyse ergonomie" - 29/06

Naar aanleiding van de nieuwe praktijkrichtlijn "Risicoanalyse Ergonomie" organiseerde VerV op 29/06 een webinar om meer toelichting te geven over de vijf stellingen en hoe ze tot stand kwamen. De risicoanalyse ergonomie onderscheidt 12 ergonomische risico's Een participatieve aanpak zorgt voor...
Lees meer

De risicoanalyse ergonomie onderscheidt 12 ergonomische risico's

De praktijkrichtlijn “Risicoanalyse ergonomie” beschrijft in vijf stellingen de inhoud en criteria van een risicoanalyse ergonomie. Een eerste consensus is dat de risicoanalyse ergonomie 12 ergonomische risico’s onderscheidt. Bij eenzelfde taak kunnen meerdere ergonomische risico’s voorkomen. Het...
Lees meer

Webinar "Gezond telewerk"

Het Provinciaal Veiligheidscomité Limburg organiseerde op 27/04 een webinar rond "gezond telewerk". Het thuiswerken werd daarbij bekeken vanuit de wetgeving, ergonomie, psychsociale aspecten en vitaliteit. Voor VerV bezorgden volgende leden de inhoudelijke bijdrage voor ergonomie: Mathias De Waele,...
Lees meer

Portret Bram Van de Velde

Om te weten wie onze leden zijn en wat hen drijft, laten we elke nieuwsbrief iemand aan het woord. Deze keer is het de beurt aan Bram Van de Velde, preventieadviseur ergonomie voor regio Oost-Vlaanderen bij Idewe. Benieuwd naar zijn ervaringen en kijk op ergonomie?  1. Wie ben je, waar werk...
Lees meer