Goede praktijk: instelbare AGV's bij Volvo Group Belgium

Elk jaar verzamelt VerV goede praktijken uit de realisaties van Erkend Ergonomen en projecten of eindwerken van cursisten ergonomie. In dit artikel licht Peter Bunneghem toe hoe innovatieve instelbare AGV's ingezet worden bij Volvo Group Belgium.

Wie ben je, waar werk je en wat is je link met ergonomie?
Mijn naam is Peter Bunneghem en ik werk sinds 2017 bij Volvo Group Belgium (Trucks) als safety facilitator (preventieadviseur). Binnen Volvo Group ligt de focus sterk op ergonomie, waardoor ik mij in 2019 verder heb gespecialiseerd met een opleiding tot adviseur ergonomie bij Prevent. In 2022 heb ik mij nog verder verdiept in ergonomie door de specialisatie Preventieadviseur Ergonomie te volgen bij Odisee in samenwerking met VerV.

Sinds september 2022 werk ik binnen Volvo Group Belgium als ergonoom op de Gentse trucksite. Hier werk ik nauw samen met de lokale hiërarchische lijn en met internationale collega-ergonomen binnen de Volvo Group. Samen stippelen we het ergonomiebeleid verder uit en werken we aan nieuwe projecten om ergonomie binnen de organisatie continu te verbeteren.

Waar gaat jouw goede praktijk juist over?
Die gaat over de instelbare AGV’s (Automatic Guided Vehicles) die we hebben geïntroduceerd in onze batterijfabriek. Deze AGV’s zijn niet alleen in hoogte verstelbaar, maar kunnen ook kantelen om de batterijmodules naar de operator toe te brengen. Dit verbetert de ergonomie aanzienlijk doordat de operator een optimale werkhouding kan aannemen en gemakkelijker toegang heeft tot de onderdelen.

Wat waren de belangrijkste resultaten of take-aways?

Veiligheid en precisie als prioriteit

Bij de ontwikkeling van deze AGV’s stond veiligheid voorop. Het kantelmechanisme is voorzien van diverse beveiligingen om te voorkomen dat onderdelen loskomen of eruit vallen. Dit kan pas gebeuren nadat de onderdelen correct zijn vastgezet met gespecialiseerde tooling. Deze tooling is uitgerust met sensoren die een signaal naar het systeem sturen zodra de juiste momentwaarden zijn bereikt en de operator de vrijgave heeft bevestigd.

De AGV’s navigeren autonoom naar de werkplek en kunnen daar door de operator worden aangepast aan hun specifieke behoeften. Dit voorkomt dat de operator zich in ongemakkelijke of belastende houdingen moet wringen om de batterijmodules te bereiken. Hierdoor wordt niet alleen de fysieke belasting verminderd, maar ook de kans op fouten of ongelukken verkleint.

Samenwerking tussen stakeholders voor een optimale oplossing

Tijdens de projectfase was nauwe samenwerking met alle betrokken stakeholders essentieel. Zo had de kwaliteitsafdeling specifieke eisen waaraan moest worden voldaan. Door krachten te bundelen, ontwikkelden we tooling die de juiste spanning op de onderdelen uitoefent en vervolgens een signaal naar het systeem stuurt, wat de vrijgave mogelijk maakt.

Een bijkomend voordeel van de kantelbare AGV’s is dat de operator niet over de batterijmodules hoeft te reiken. Dit minimaliseert het risico op kortsluiting, wat zowel de veiligheid als de productkwaliteit ten goede komt. Ergonomie, veiligheid en kwaliteit gingen hierbij hand in hand en leidden tot een geïntegreerde en duurzame oplossing.

Duurzame implementatie en minder weerstand

De intensieve samenwerking met alle betrokkenen had nog een ander belangrijk voordeel: het creëerde draagvlak binnen de organisatie. Doordat de verschillende afdelingen hun eisen en wensen vanaf het begin konden inbrengen, ontstond er een gezamenlijke visie en werd weerstand tegen de nieuwe werkwijze geminimaliseerd.

Bovendien bespaart deze aanpak op lange termijn veel tijd en kosten, omdat er na implementatie nauwelijks aanpassingen nodig zijn. Dit project toont aan dat een doordachte samenwerking in de ontwerpfase leidt tot een efficiëntere, veiligere en ergonomisch verantwoorde werkomgeving.

Met de introductie van deze instelbare AGV’s zetten we een belangrijke stap vooruit in de optimalisatie van werkprocessen en de verbetering van de arbeidsomstandigheden voor onze operatoren.

Toekomstperspectief en verdere innovaties

De introductie van instelbare AGV’s in onze batterijfabriek is een belangrijke stap vooruit, maar dit is slechts het begin. We blijven zoeken naar manieren om technologie en ergonomie verder op elkaar af te stemmen. Denk hierbij aan geavanceerde sensoren die real-time data verzamelen over de werkhouding van operatoren, of slimme AI-gestuurde systemen die automatisch aanpassingen maken op basis van individuele voorkeuren en ergonomische richtlijnen.

Een ander toekomstig verbeterpunt is de verdere integratie van deze AGV’s binnen een breder Industrie 4.0-framework. Door ze te koppelen aan geautomatiseerde voorraadbeheer- en productiesystemen, kunnen we een nog efficiëntere workflow creëren, waarbij ergonomie en productiviteit hand in hand gaan.

Daarnaast zullen we blijven inzetten op training en sensibilisering van operatoren. Hoewel technologie een belangrijke rol speelt, blijft menselijk inzicht cruciaal. Regelmatige feedbacksessies en ergonomische audits zullen ons helpen om voortdurend te verbeteren en nieuwe inzichten te implementeren.

Bovendien hebben deze AGV’s ervoor gezorgd dat er in toekomstige projecten minder weerstand is om bepaalde veranderingen door te voeren. Dit leidt tot een efficiëntere aanpak van nieuwe projecten en een bredere acceptatie van innovatieve oplossingen. Zo worden er nu ook AGV’s geïntroduceerd voor het nieuwe assenstation in het kader van elektromobiliteit. Dit toont aan dat de implementatie van ergonomische technologieën niet alleen de huidige werkprocessen verbetert, maar ook de weg vrijmaakt voor verdere innovaties binnen de organisatie.

Met deze innovatieve AGV’s en een continue focus op ergonomie, veiligheid en kwaliteit, zetten we als bedrijf een duurzame stap naar een toekomst waarin werkplekken niet alleen efficiënter, maar ook gezonder en aangenamer worden voor iedereen.

Nieuws

Vacature freelance coördinator VerV

VerV, Beroepsvereniging voor Ergonomie, is op zoek naar een freelance coördinator om één dag per week VerV te ondersteunen met het organiseren van studiedagen, de administratie en de communicatie. Heb je een passie voor ergonomie? Heb je ideeën hoe het vandaag beter kan? Dan ben jij misschien de...
Lees meer

Sessie in de kijker: ISO45001

ISO45001 is een managementsysteem voor gezond en veilig werken. Dat gaat dus over fysieke belasting, de fysische omgeving, psychosociale belasting en machineveiligheid. Het is een systematiek hoe men risico’s gaat inventariseren, evalueren en verminderen. Benjamin Maris komt op het Ergonomiecongres...
Lees meer

Verslag webinar "Multidisciplinaire aanpak zorg"

Webinar "Multidisciplinaire aanpak ergonomie in de zorg" met als concrete toepassing het introduceren van een maximaal tilgewicht voor leenset op het operatiekwartier. Door een jarenlange samenwerking met alle betrokken stakeholders is deze richtlijn in februari 2023 opgenomen in het advies van de...
Lees meer

Spreker in de kijker - Claudia Vigna

Het Ergonomiecongres op 24 oktober 2023 komt er snel aan. Graag laten we ook de sprekers aan het woord over hun sessie en verwachtingen. Claudia Vigna van SERV, het huis van het Vlaams sociaal overleg, zal hun rapport voorstellen over de fysieke belasting in bedrijven. Wat ga je vertellen op het...
Lees meer

Congressprokkels - Lisa Smet

In de aanloop van het Ergonomiecongres laten we telkens een deelnemer aan het woord. Lisa Smet is aanspreekpunt beeldschermwerk in een ICT bedrijf. VerV vroeg waar zij er zeker bij wil zijn en voor welke sessies ze heeft gekozen? Lees haar congressprokkels… Het Ergonomiecongres is voor mij...
Lees meer

Spreker in de kijker - Tuur van der Have

Het Ergonomiecongres op 24 oktober 2023 komt er snel aan. Graag laten we ook de sprekers aan het woord over hun sessie en verwachtingen. Tuur van der Have van KU Leuven mag de spits afbijten. Wat ga je vertellen op het ergonomiecongres? In mijn demosessie zal ik de deelnemers introduceren in het...
Lees meer

VerV pleit voor preventieve wetgeving ergonomie

VerV heeft een visienota overgemaakt aan FOD WASO met zijn kijk op een nieuwe wetgeving over ergonomie. Aanleiding is de ambitie van minister Dermagne om een kader rond "MSA" of musculoskeletale aandoeningen te maken. VerV stelt in zijn nota vijf strijdpunten voor, hieronder kort samengevat: 1....
Lees meer

Projectgroep onderwijs

Ligt ergonomie op school jou nauw aan het hart? Dan is de werkgroep onderwijs iets voor jou! Op die manier wil VerV alle leden de kans geven om mee te werken. Het gevraagde engagement is in de eerste fase twee vergaderingen van twee uur. * Vergadering 1: opzet en ervaringen * Vergadering 2: inhoud...
Lees meer

Sessie in de kijker: Toolbox hybride werken

De toolbox hybride werken geeft concrete tips, ervaringen en cijfers om aan de slag te gaan binnen je team of onderneming. Ook handig voor de ergonoom om inspiratie op te doen. TNO komt bovendien zelf deze toolbox toelichten op het Ergonomiecongres van 24/10. Wees erbij! Er zijn acht toolboxen...
Lees meer

Sponsoring Ergonomiecongres

Op het VerV Ergonomiecongres van 24 oktober 2023 krijgen de sponsors een speciale plaats. Rondom de centrale cateringruimte van De Montil in Affligem is er plaats voor de verschillende sponsorstanden. Zo ontstaat er een constante interactie tussen de deelnemers en de exposanten. De bestaande...
Lees meer