Webinar "Evidence based ergonomics VUB" - 27/11

Op  de webinar "Evidence based ergonomics" van 27/11/2020 was VUB aan de beurt. Sander De Bock en Renée Govaerts  stelden hun onderzoek voor rond cobots en exoskeletten. De opname is voor leden te zien onder het Login gedeelte.

Om de inzetbaarheid van cobots in te schatten, is Renée haar onderzoeksproject gestart met een literatuurstudie rond lichamelijke klachten in de secundaire sector. Dat is productie of verwerking van grondstoffen. Daarin bekeek ze de prevalentie (aantal gevallen op bepaald moment) en incidentie (aantal nieuwe gevallen per tijd). Klassiekers zijn uiteraard de rug, nek, schouders, enz... waarbij deze laatsten de eerste plaats bekleden. Kenmerkend voor deze sector was dan ook het repetitief werk. De resultaten suggereren ook vooral chronische klachten. Lichamelijke klachten zijn vaak niet éénmalig... Cobots kunnen vooral winst opleveren door repetitief werk van de bovenste ledematen over te nemen.

Sander De Bock startte met een overzicht van bestaande exoskeletons op de markt. Vandaag zijn nog steeds de passieve exoskeletten hot topic, maar zelf is men binnen het onderzoeksproject Exo4Work ook bezig met de ontwikkeling van een actief exoskelet voor de schouders. Vaststelling in zijn literatuurstudie was dat de positieve laboresultaten vaak niet gerealiseerd worden onder reële werkomstandigheden. Verklaring hiervoor zijn de vele variërende bewegingen in praktijk. Met hun passief exoskelet voor de schouders hopen ze hier een antwoord op te bieden door de bewegingsassen van het exoskelet parallel te laten lopen met die van het lichaam.

Q: Herhaling doorslaggevende factor voor overbelasting?
A: De biomechanische factoren die overbelasting bepalen zijn kracht, herhaling en houding. Heel kenmerkend voor de secundaire sector zijn de herhaalde bewegingen of repetitiviteit. Dat neemt uiteraard niet weg dat kracht en houding geen rol spelen.

Q: Welke taken zijn beter bestemd voor een cobot?
A: De mens is goed in creatieve en flexibele oplossingen, een robot is goed in steeds dezelfde handelingen. Dus een cobot komt tot zijn recht om stereotype en repetitieve handelingen over te nemen.

Q: Kan jullie exoskelet in een operatiekamer gebruikt worden?
A: Steriel werken is belangrijk in ok. Toch is dat ook mogelijk met een exoskelet. De gebruikte materialen vormen geen probleem omdat het allemaal passieve structuren zijn zonder aandrijving.

Q: Veel contactpunten aan een exoskelet geven veel warmte?
A: Eén van de opmerkingen bij het lang werken met een exoskelet is inderdaad warmte. Hoe meer contactpunten rond de borst, hoe meer warmte. Bij de ontwikkeling van een nieuw exoskelet is het een balans zoeken tussen functionaliteit en comfort.

Nieuws

Deze sectie is leeg.