Verslag "Werkbaar werkt!"

Op 29 maart 2023 organiseerde SERV het event “Werkbaar werkt!” in het Herman Teirlinckgebouw te Brussel. Na  de opening van de dag door Danny Van Assche (ondervoorzitter SERV – Unizo) en Caroline Copers (voorzitter SERV – ABVV) kwam Vlaams minister van werk Jo Brouns aan het woord. Zijn belangrijkste boodschap? Participatief werken! Laat dat nu net de sterkte zijn van de preventieadviseur ergonomie!
 
Na het plenaire gedeelte was het tijd voor de workshops. Stephan Tomlow (ondervoorzitter VerV – Liantis) begeleidde twee workshops “Werkbaar werk? Niet zonder ergonomie’”. De workshop werd ingeleid door Stephan Vanderhaeghe (SERV) die de relevante cijfers uit de werkbaarheidsmonitor toelichtte: er is een duidelijke stijging zichtbaar in de cijfers voor lichamelijk zwaar werk en repetitieve hand/ armbewegingen, in vergelijking met de cijfers van 2013. Deze stijging is het duidelijkst zichtbaar bij de vrouwelijke populatie en in de voedingssector, de chemische sector, de groot- en kleinhandel en de horeca.
 
Tijdens het vervolg van de workshop liet Stephan Tomlow de deelnemers zelf nadenken over fysiek (zwaar) werk in enkele oefeningen aan de hand van bevindingen uit wetenschappelijke studies en praktijkcases:
 
  *  Werkbaar werk start bij het ontwerp van werk en werkposten.
  *  Fysiek zwaar werk veroorzaakt meer langdurig verzuim en dit effect wordt groter bij oudere werknemers.
  *  Fysieke activiteit tijdens het werk in vergelijking met fysieke activiteit als vrijetijdsbesteding.
  *  Re-integratie is niet steeds zo eenvoudig.
 

Had jij er ook bij willen zijn om deze workshop te volgen? Dat kan! Op 24/10/2023 organiseert VerV voor de 2e keer haar Ergonomiecongres. Save the date!

 

 

Nieuws

Deze sectie is leeg.