Verslag Prenne 53

De Prenne blijft het netwerkevent voor preventieadviseurs, georganiseerd door Prebes. Daarop kan ergonomie uiteraard niet ontbreken en met drie sessie kwamen we ruim aan bod.

Ergonomische aspecten van gezonde gebouwen - Brenda Vanmontfort
De WELL Building Standard beschrijft 11 criteria van gezonde gebouwen. Daarin kom de verschillende welzijnsdomeinen aan bod. Brenda lichtte op een interactieve manier de minimale en optionele eisen toe op vlak van fysieke ergonomie (beweging en comfort) en omgevingsfactoren (licht, lucht, thermische omgeving en geluid). De eisen uit deze internationale standaard werden ook vergeleken met de vereisten uit de codex over het welzijn op het werk.

Lees presentatie (.pdf)

Ergonomiebeginselen in de machinerichtlijn - Mathias De Waele
Ergonomie komt het meest tot zijn recht in de ontwerpfase. De wetgeving rond arbeidsmiddelen en machines geven hiervoor aanknopingspunten, maar die worden vandaag vooral vanuit veiligheid ingevuld. Ergonomie kan hier zijn wagonnetje aanhaken door ook de ergonomische criteria concreet te maken in een eerste groen licht. In het ontwerp dient men rekening te houden met de variatie in mensen (kracht, afmetingen,...), maar ook met de vindbaarheid, leesbaarheid en begrijpbaarheid van informatie.

 Lees presentatie (.pdf) 

Exoskeltten in de bouw - Bart Haesen
Passieve exoskeletten hebben hun nut bewezen bij statische taken met een gebogen rug of boven schouderhoogte. In die zones ondersteunen de exoskeletten efficiënt. In zijn presentatie ging Bart op zoek naar deze houdingen en zones in de bouw. Betonvlechten gebeurt bijvoorbeeld met de rug langdurig voorover gebogen, daarvoor zou dus een exoskelet goed kunnen ondersteunen. Daarbij toonde hij ook een aantal nieuwe exoskeletten, bijvoorbeeld voor de pols. De ontwikkeling dient echter nog volop te beginnen...

Lees presentatie (.pdf)

 

Nieuws

Deze sectie is leeg.