Themabijeenkomst exoskeletten NL

De ergonomievereniging uit Nederland, Human Factors NL, organiseerde een themabijeenkomst rond exoskeletten. Als introductie werd een bezoek gebracht aan het Dreamlab van TUDelft. Hier werken studenten aan zonnewagens, actieve exoskeletten, raketten, zonneboten, enz... om deel te nemen aan internationale competities. Het project MARCH ontwikkelt zo een exoskelet voor een volledig verlamde proefpersoon. Op de Cybathlon westrijd dient deze zo snel mogelijk een hindernissenparcours af te leggen in het pak. De knappe uiteenzetting en rondleiding van de studenten ademde passie en innovatie uit...

Tijdens de lezingen stelde Saskia Baltrusch haar recent onderzoek voor met het Spexor exoskelet voor de rug. Uitgangspunt is dat preventie door het verminderen van biomechanische factoren niet altijd realistisch, doeltreffend of efficiënt is... Een exoskelet kan daar dan misschien een antwoord op bieden. Bij bagageafhandeling bijvoorbeeld wordt een tilhulp niet altijd graag gebruikt omdat het trager is. Mogelijks kan het Spexor exoskelet helpen.

De resultaten van het labo-onderzoek zijn alvast belovend: de rugspieren moeten minder hard werken, de drukkrachten op de tussenwervelschijven zijn lager en de metabole kost tijdens repetitief tillen is duidelijk minder. Tijdens het uitvoeren van 12 functionele taken gaf 42% van de proefpersonen aan dit exoskelet dagelijks te willen gebruiken. Bij dynamische taken was het effect van het exoskelet wel minder dan bij statische taken, terwijl dan juist de grootste krachten overwonnen dienen te worden. Verdere verbeteringen en ondersteuning vormen de uitdaging.

Stefano Toxiri stelde een actief exoskeleton voor de lage rug van Robomate voor. Hierbij zijn er dus actuatoren die extra kracht genereren. Uitdaging daarbij is dat goed te laten afstemmen op de menselijke beweging zodat men op de juiste moment met de juiste kracht ondersteund wordt. Ze vergeleken drie manieren om het exoskelet te activeren: op basis van rompbuiging, op basis van spierkracht in de pols en een hybride vorm. Bij grote en variabele gewichten biedt een activatie op basis van de voorarmspieractiviteit de meeste mogelijkheden. Bij statische houdingen en gekende gewichten, zou activatie op basis van de romphoek kunnen, maar dit heeft minder potentieel.

Daarna kwamen Laevo en Skelex de evolutie van hun exoskeletten voor respectievelijk de rug en schouders voorstellen. Achteraf was er nog de gelegenheid om deze uit te testen.  Laevo 2.5 heeft zo een aantal ongemakken van zijn voorganger weggewerkt: vorm borsteun is meer anatomisch, de steun kan afgezet worden, betere aanpasbaarheid,... De nieuwste van Skelex is nog lichter geworden met een duidelijke begeleiding om in te stellen. Grootste pluspunt is dat de armen ook reeds onder schouderhoogte steun ondervinden en zijwaarts buiten het lichaam bewegen niet meer gehinderd wordt.

Deze themabijeenkomst was een zeer interessante studiedag van Human Factors NL. Het mag duidelijk zijn dat onze Noorderburen heel wat kennis en onderzoek hebben op vlak van exoskeletten. Noteer alvast het Human Factors NL Jaarcongres op 28 en 29 november te Soest.

Nieuws

Deze sectie is leeg.