Sessie in de kijker: Exo4work

Binnen het onderzoeksproject Exo4work ontwikkelde men een Belgisch exoskelet voor de rug en de bovenste ledematen. De resultaten van het project worden voorgesteld op het Ergonomiecongres op 18/10 tijdens de sessie "Exo4work".

In het wetenschappelijk tijdschrift Applied Ergonomics verschenen recent de eerste onderzoeksresultaten. Tuur van der Have zal in de sessie "biomechanisch model" uitleggen hoe hij op basis van houdingsmetingen de belasting op het lichaam kan bepalen. Het exoskelet voor de bovenste ledematen vermindert zo effectief de belasting tijdens taken die men boven het hoofd uitvoert. Deze verbetering is enerzijds te wijten aan de ondersteuning van het exoskelet en anderzijds omdat men de taak anders uitvoert.

Uitdaging voor exoskeletten is de aanvaarding door de medewerkers. Het gebruiksgemak van het nieuwe exoskelet scoort alvast hetzelfde als de bestaande commerciële exoskeletten zoals Skelex. Op vlak van vermoeidheid wordt er geen verschil gevonden tijdens het boren. Voor het tillen onder schouderhoogte is dit exoskelet minder geschikt. De belasting neemt dan immers toe. Daarvoor zal het exoskelet voor de rug beter tot zijn recht komen.

Bekijk het programma van het Ergonomiecongres

Schrijf je hier in!



 

 

 

 


 

 

Nieuws

Deze sectie is leeg.