Praktijkrichtlijn kantoorinrichting VerV vernieuwd
De werkgroep kantoor heeft in 2019 een praktijkrichtlijn rond kantoorinrichting opgesteld. De praktijkrichtlijn is een consencus over een aantal principes rond werken op kantoor. Ondertussen zijn we een jaar verder en werd de praktijkrichtlijn geüpdatet. Wat is er nieuw? Er wordt een vijfde basisstelling aan toegevoegd. De nieuwe basisstelling bevestigt dat thuiswerk ook beeldschermwerk is en dat een ergonomische thuiswerkplek een gedeelde verantwoordelijkheid is tussen werkgever en werknemer.
Basisstellingen:
1. Elke medewerker heeft het recht op een verstelbare werkplek en op de keuze tussen rechtstaand en zittend werken.
Dit principe komt neer op een zit-statafel als standaard voor elke bureelwerker. Daarbij geldt de aanbeveling dat men elke 30 min de zittende houding dient te onderbreken.
2. Bij geconcentreerd werk moet er steeds de mogelijkheid zijn om in een stille zone te werken.
Geconcentreerd werk dient te gebeuren in een afgesloten ruimte voor één persoon of in een stiltezone voor meerdere mensen waar overleg en telefonie niet toegestaan zijn.
3. Wie 4 dagen per week op dezelfde locatie aanwezig is, heeft recht op een eigen werkplek.
Deze richtlijn gaat in tegen het flexwerken als standaard. Mensen zoeken hun eigen plekje op. Gebrek aan privacy is naast lawaai de grootste ergernis in een open kantoor. Voor wie bijna elke dag op kantoor zit, is een eigen basiswerkplek de aanbeveling.
4. Elke medewerker moet minsten 45 min per dag kunnen bewegen tijdens de werkuren.
Zitten afwisselen met staan is een goed idee. Nog beter is af te wisselen met beweging. Daarom werd de “dynamics ratio” geïntroduceerd. Per 8 werkplekken dient er één dynamisch te zitten door middel van bureaufiets, zitbal, balance board, enz... Ook staand overleggen valt hieronder.
5. Telewerk is ook beeldschermwerk. Ergonomie thuis is een gedeelde verantwoordelijkheid.
Wie op systematische basis van thuis uit telewerkt, heeft een ergonomische werkplek nodig. De werkgever voorziet hiertoe de nodige uitrusting, maar ook de medewerker draagt bij door een afgezonderde ruimte en degelijk meubilair te voorzien en te variëren in taken en houding.
Hiernaast werden diverse, kleine aanvullingen en wijzigingen uitgevoerd. Ontdek de nieuwe, geüpdatete praktijkrichtlijn kantoorinrichting:
Praktijkrichtlijn Kantoorinrichting (vernieuwd).pdf