Portret Mathieu Versée

Om te weten wie onze leden zijn en wat hen drijft, laten we elke nieuwsbrief iemand aan het woord. Deze keer is het de beurt aan Mathieu Versée, arbeidsarts-wetenschappelijk directeur bij Cohezio Externe Dienst voor Preventie en Bescherming. Benieuwd naar zijn ervaringen en kijk op ergonomie?

1. Wie ben je, waar werk je, wat doe je?
Ik ben Mathieu Versée , arbeidsarts-wetenschappelijk directeur bij Cohezio Externe Dienst voor Preventie en Bescherming. Als voorzitter van onze wetenschappelijke cel ben ik verantwoordelijk voor de opleiding van onze preventieadviseurs, voornamelijk van onze arbeidsartsen. Ik werk intens samen met de preventieadviseurs van de andere disciplines zodat elke preventieadviseur het principe van een multidisciplinair welzijnsbeleid uitdraagt.

2. Hoe ben je in de ergonomiewereld terechtgekomen? 
Ik heb altijd een voorliefde gehad voor ergonomie. Ik ben ook sportarts van opleiding en heb zo veel voeling met musculoskeletale aandoeningen zoals in de wereld van de ergonomie. Ik ben altijd een fervent voorstander geweest van de preventie van musculoskeletale aandoeningen (MSA) … Ik zie véél te veel werknemers die onnodig geopereerd worden voor dergelijke aandoeningen ! Ik heb jammer genoeg ook jarenlang gezien hoe het gezondheidstoezicht van de beeldschermwerkers dikwijls heeft gefaald. Het is goed dat de wetgeving heeft voorzien in een aanpak (risicoanalyse beeldschermwerk) door de ergonomen.

3. Op welke realisatie op ergonomiegebied ben je het meest fier? 
Als arbeidsarts aan de Europese Instellingen en in hoger onderwijs heb ik meer dan 2000 beeldschermwerkposten bezocht en aangepast alsook meer dan 2000 werknemers opgeleid in de beeldschermergonomie. Ik heb er ook de bevraging van de beeldschermwerkers met vragenlijsten ontwikkeld. Ik heb in 2019 ook een nationaal uitgezonden interview (RTBF) gegeven over de gevaren van sedentariteit en het belang van voldoende fysieke activiteit.

4. Wat vind je zelf een mooi voorbeeld van ergonomie (in het dagelijks leven)?
Beeldschermwerkers krijgen klassiek info over hoe te zitten , maar uiteraard is ook belangrijk om minder te zitten en meer te bewegen. De beeldschermwerkers vertonen door het langdurig zitten veel meer klachten dan we oorspronkelijk aannamen, en ik spreek niet alleen over psychosociale klachten. Beeldschermwerkers moeten wat mij betreft ook tips krijgen over gezond bewegen, eten , en slapen, een goede slaaphouding (dus niet alleen aan de bureau), tips voor hun veerkracht … Er moet eigenlijk veel meer gebeuren. Onze bedienden, onze ziekteverzekering , onze maatschappij en zelfs onze luchtkwaliteit en klimaat hebben nood aan meer beweging op, van en naar het werk.

5. Wat zijn je toekomstplannen in de ergonomie? 
Ik zal het belang van ergonomie overal en altijd blijven promoten. De interactie met de andere disciplines, met name de psychosociale omgeving en de arbeidsveiligheid is heel belangrijk. Maar wat ik vooral zou willen: meer beweging op, van en naar het werk. Want zoals gezegd: onze bedienden, onze ziekteverzekering , onze maatschappij en zelfs onze luchtkwaliteit en klimaat hebben er nood aan. Daarnaast zal er véél meer aandacht moeten gaan naar een doorgedreven preventieve aanpak van MSA in allerlei andere beroepen, waarbij wel véél verder gaan dan de klassieke workshops rond gezond heffen en tillen. Voor ergonomen is dat al lang heel duidelijk, maar voor vele artsen en voor de beleidsmakers is het nog grotendeels onbekend. En last but not least zou ik graag meer aandacht willen besteden aan de cognitieve ergonomie, aangezien informatie en informatica meer en meer ons welzijn op het werk zullen bepalen.

Nieuws

Deze sectie is leeg.