Portret Koen Wijgaerts

Om te weten wie onze leden zijn en wat hen drijft, laten we elke nieuwsbrief iemand aan het woord. Deze keer is het de beurt aan Koen Wijgaerts, ergotherapeut, ergonoom, eigenaar van Supergoed en schrijver van het boek "De mens in zijn omgeving". Benieuwd naar zijn ervaringen en kijk op ergonomie?

1. Wie ben je, wat heb je in jouw carrière allemaal gedaan?
Ik ben Koen Wijgaerts, 43 jaar en al 18 jaar gelukkig samen met Kristof. We wonen in Hasselt en onze gezamelijke passie is de wereld verkennen. Dat geeft ons rust en de kans om volledig te deconnecteren van ons professionele leven. Wandelen in de natuur, dansen en bewegen vind ik belangrijk om mijn belastbaarheid op peil te houden en mij goed in mijn vel te voelen.

Ik ben al meer dan 20 jaar ergotherapeut, waarvan 16 jaar in het Sint-Trudo ziekenhuis. Daar heb ik de kans gekregen om met alle doelgroepen (orthopedie, neurologie, geriatrie, rugschool, ITE, …) aan de slag te gaan en ergotherapie mee op de kaart te zetten. Als diensthoofd revalidatie heb ik 6 jaar lang een team van 30 medewerkers  geleid en vele projecten en bijscholingen georganiseerd. Ik werd ook betrokken bij ziekenhuisbrede verbouwingen omwille van praktische en ergonomische inzichten. Ik heb ook een lange carriére in de danswereld genoten, als danser, als choreograaf en ook als oprichter van Damba: dansers met bijzondere aandacht – een project voor kinderen met een beperking. Muziek en beweging blijven deel uitmaken van mijn leven.

In 2016 heb ik dan mijn eigen bedrijf, Supergoed opgestart. En sindsdien help ik succesvol bedrijven en soms ook particulieren met projecten rond welzijn en ergonomie.

2. Hoe ben je in de ergonomiewereld terechtgekomen?
Via mijn beroep als ergotherapeut en mijn interesse in ergonomie, heb ik uiteindelijk de keuze gemaakt om als zelfstandig ergotherapeut-ergonoom te werken. Als therapeut in een revalidatie traject had ik te vaak  het gevoel weinig tot geen invloed te hebben  op de werkomgeving van de cliënt. Ik kreeg dus bijna uitsluitend te maken met tertiare preventie (als het eigenlijk te laat is…). De drang om meer preventief aan de slag te gaan werd groter en dus begon ik mijn bedrijf Supergoed. Ergonomie is voor mij de sleutel om tot implementeerbare oplossingen te komen, gedragen door de medewerkers, die het welzijn in bedrijven optimaliseert.

Naast mijn projecten van Supergoed  ben ik docent bij SyntraPXL in de opleiding preventieadviseur en geef daar samen met collega Mathias De Waele lessen ergonomie en begeleiden we groepswerken. Ook bij PVI in Antwerpen geef ik les en sinds recent ook bij Odisee in de opleiding ergotherapie, waar ik bewegingsanalyse en ergonomie geef.

Ik volg de Verv al een 10-tal jaar en ga regelmatig naar studiedagen. De nieuwjaarsbijeenkomst is altijd tof om iedereen in het wereldje terug te zien. Dus hopelijk kan dit nu weer normaal doorgaan. Het online gebeuren ben ik meer dan moe…

3. Op welke realisatie op ergonomiegebied ben je het meest fier?
Ik heb de afgelopen jaren heel wat toffe projecten gedaan in diverse sectoren, alleen of in co-creatie met andere partners. Geen enkel ergonomieproject van Supergoed is hetzelfde. Gepersonaliseerd werken is momenteel wat verwacht wordt door de klant. Van een ergonomie-quiz, bootcamps, tot opleidingsprogramma’s, educatieve filmpjes, challenges om te leren wisselwerken,...

Het meest fier ben ik toch wel op de uitgave van een splinternieuw handboek over ergonomie: “De mens in zijn omgeving. Ergonomie op het werk.”, uitgegeven door OWL press. Samen met twee ervaren co-auteurs schreven we dit boek. Het lange proces gedurende 14 maanden heeft mij veel inzichten gegeven over ons beroep, de wetenschap en ook doen inzien welke belangrijke waarde ergonomie heeft in de maatschappij. Het boek wordt voornamelijk gebruikt door studenten, maar ik kan het zeker ook warm aanbevelen aan preventieadviseurs, ergonomen, ceo’s, Hr medewerkers en ontwerpers.

Daarnaast wil ik graag nog een realisatie in the picture zetten, namelijk de ‘Ergo go box’ die ik samen met Hallelujah.be heb gemaakt. Letterlijk een doos die een team beeldschermwerkers ontvangt zonder al te veel uitleg. Ze vinden in de box tal van challenges die zichzelf uitwijzen rond elk ergonomisch thema op kantoor. Zo wordt je getriggerd tot wandelmeetings en stretchoefeningen. Het motiveert medewerkers op een speelse manier om dagelijks met ergonomie bezig te zijn. Onderbouwde wetenschap met normen en richtlijnen combineren met uitdaging en fun werkt! Dat past perfect bij hoe ik ergonomie promoot als persoon en als onderneming.

4. Wat vind je zelf een mooi voorbeeld van ergonomie (in het dagelijks leven)?
Als ik in mijn auto stap en naar een klant rij! Dan ervaar ik de laatste technische snufjes die gerelateerd zijn aan ergonomie. Gezien ik veel onderweg ben naar klanten is voor mij een autorit een belangrijk iets waar soms ook veel tijd naartoe gaat. Ik wil in alle comfort rijden en genieten van de rit. Ik zie en ervaar hoe van mijn vorige wagen tot nu de technologie enorm geëvolueerd is om zowel het rijgemak, het comfort als de veiligheid te verhogen. Dat is net waar ergonomie over gaat. Ik kan via een handbeweging mijn geluid harder of zachter zetten. Ik kan mijn stoel en stuur in alle dimensies instellen. Ik word gewaarschuwd als ik te dicht een ander voertuig nader. Mijn ruitenwisser meet hoe snel hij moet werken. Ik heb zelfs een rij-assistent die mij de weg zoekt of een restaurant in de buurt. Kortom. Alle ergonomische domeinen, van fysiek, cognitief tot organisatorisch zijn aanwezig in deze moderne wagen. Ik vind het heerlijk om dit te ervaren en daardoor is voor mij een autorit een plezier. Als volgende stap wil ik hier volledig groen in gaan!

5. Wat zijn je toekomstplannen in de ergonomie?
Ik ben net gestart met de opleiding preventieadviseur ergonomie bij Odisee, samen met een toffe en heel diverse groep. Ik kijk uit naar de verdere lessen en practica en om mijn nieuwe collega’s beter te leren kennen.

Na 5 jaar als ondernemer vind ik het tevens nodig om mijn diensten te herbekijken en mij nog meer te focussen op wat ik graag doe en mij en de klant/cliënt voldoening geeft .

Vorig academiejaar heb ik een tweejarig project ingediend bij de PXL Hogeschool ergotherapie in Hasselt waar studenten een onderzoek doen naar het leven van mensen met een grote lichaamslengte. We hebben duidelijk kunnen vaststellen dat grote mensen in alle levensdomeinen problemen maar ook voordelen ervaren. Dit academiejaar onderzoeken de studenten vooral de adviezen en oplossingen voor deze doelgroep.

Ik heb daarnaast de auteursmicrobe te pakken en ben nog niet klaar op dat vlak. De herwerking van het net uitgegeven boek staat al in de agenda, maar daarnaast wil ik de wereld nog meer vertellen over het belang van ergonomie in het dagelijks leven. Ergonomie kan soms droge kost lijken voor buitenstaanders.  Ik ben er van overtuigd dat het toepassen van ergonomische principes in het dagdagelijks leven voor iedereen tot een gezonder leven leidt. Het is gewoon een kwestie van dit op een behapbare manier aan de man/vrouw te brengen.  Dus jullie gaan van mij nog zeker horen!

Nieuws

Maand van de Ergonomie - oktober 2023

Oktober is de maand van de ergonomie. Dat is het moment om ergonomie in de kijker te zetten binnen je bedrijf. Uiteraard organiseert VerV ook tal van activiteiten rond ergonomie. Hieronder vind je een overzicht: 01/10 Start maand van de ergonomie Wil je zelf mee zichtbaarheid geven aan de maand...
Lees meer

Spreker in de kijker - Valerie Vervliet

Het Ergonomiecongres op 24 oktober 2023 komt er snel aan. Graag laten we ook de sprekers aan het woord over hun sessie en verwachtingen. Valerie Vervliet van FOD WASO, de federale overheid voor werk, zal het KB re-integratie 2.0 uit eerste hand toelichten. Wat ga je vertellen op het...
Lees meer

Opleidingen ergonomie

VerV is inhoudelijke partner in drie niveaus van opleidingen ergonomie. Wil je je verder bekwamen in de ergonomie, hou dan volgende data in het achterhoofd. Basisopleiding ergonomie - link Dit is een driedaagse basisopleiding ergonomie, georaganiseerd in samenwerking met Prebes. Doelpubliek zijn...
Lees meer

Vacature freelance coördinator VerV

VerV, Beroepsvereniging voor Ergonomie, is op zoek naar een freelance coördinator om één dag per week VerV te ondersteunen met het organiseren van studiedagen, de administratie en de communicatie. Heb je een passie voor ergonomie? Heb je ideeën hoe het vandaag beter kan? Dan ben jij misschien de...
Lees meer

Sessie in de kijker: ISO45001

ISO45001 is een managementsysteem voor gezond en veilig werken. Dat gaat dus over fysieke belasting, de fysische omgeving, psychosociale belasting en machineveiligheid. Het is een systematiek hoe men risico’s gaat inventariseren, evalueren en verminderen. Benjamin Maris komt op het Ergonomiecongres...
Lees meer

Verslag webinar "Multidisciplinaire aanpak zorg"

Webinar "Multidisciplinaire aanpak ergonomie in de zorg" met als concrete toepassing het introduceren van een maximaal tilgewicht voor leenset op het operatiekwartier. Door een jarenlange samenwerking met alle betrokken stakeholders is deze richtlijn in februari 2023 opgenomen in het advies van de...
Lees meer

Spreker in de kijker - Claudia Vigna

Het Ergonomiecongres op 24 oktober 2023 komt er snel aan. Graag laten we ook de sprekers aan het woord over hun sessie en verwachtingen. Claudia Vigna van SERV, het huis van het Vlaams sociaal overleg, zal hun rapport voorstellen over de fysieke belasting in bedrijven. Wat ga je vertellen op het...
Lees meer

Congressprokkels - Lisa Smet

In de aanloop van het Ergonomiecongres laten we telkens een deelnemer aan het woord. Lisa Smet is aanspreekpunt beeldschermwerk in een ICT bedrijf. VerV vroeg waar zij er zeker bij wil zijn en voor welke sessies ze heeft gekozen? Lees haar congressprokkels… Het Ergonomiecongres is voor mij...
Lees meer

Spreker in de kijker - Tuur van der Have

Het Ergonomiecongres op 24 oktober 2023 komt er snel aan. Graag laten we ook de sprekers aan het woord over hun sessie en verwachtingen. Tuur van der Have van KU Leuven mag de spits afbijten. Wat ga je vertellen op het ergonomiecongres? In mijn demosessie zal ik de deelnemers introduceren in het...
Lees meer

VerV pleit voor preventieve wetgeving ergonomie

VerV heeft een visienota overgemaakt aan FOD WASO met zijn kijk op een nieuwe wetgeving over ergonomie. Aanleiding is de ambitie van minister Dermagne om een kader rond "MSA" of musculoskeletale aandoeningen te maken. VerV stelt in zijn nota vijf strijdpunten voor, hieronder kort samengevat: 1....
Lees meer