Portret Katrien Devel

Om te weten wie onze leden zijn en wat hen drijft, laten we elke nieuwsbrief iemand aan het woord. Deze keer is het de beurt aan mevr. Katrien Devel, preventieadviseur ergonomie bij Mensura. Benieuwd naar haar ervaringen en kijk op ergonomie?

1. Wie ben je, waar werk je, wat doe je?  
Ik ben Katrien Devel en werk sinds 3 jaar als preventieadviseur ergonomie voor Mensura, externe dienst voor preventie en bescherming op het werk. In regio Limburg help ik bedrijven het welzijn van hun werknemers te verbeteren door ergonomie op de werkplek samen te optimaliseren.

In mijn vrije tijd ben ik graag in de natuur om te sporten en ga ik graag op reis om mooie, nieuwe plekken te ontdekken.

2. Hoe ben je in de ergonomiewereld terechtgekomen? 
Na mijn studies motorische revalidatie en kinesitherapie ben ik aan de slag gegaan in een advieszaak voor gezond zitten, slapen en werken. Daar heb ik veel mensen met rugklachten geholpen hun levenskwaliteit te verbeteren door het juiste bed, bureaustoel of werkplek te adviseren. Voor mijn job woonde ik soms studiedagen van Verv bij, waar mijn interesse om op een nog bredere manier aan ergonomie te doen gewekt werd.

3. Op welke realisatie op ergonomiegebied ben je het meest fier? 
Ik kan niet één project uitkiezen waar ik het meest fier op ben. Ik vind het gewoon leuk om heel afwisselend te kunnen werken en ervaringen op te doen zowel in de industriewereld, de zorgsector als bij kantoormedewerkers. Wat me zeker voldoening geeft is wanneer ik steeds nieuwe opdrachten krijg in bedrijven waar ik reeds eerder een opdracht heb mogen doen. Zo is het ook heel plezierig om wekelijks ondersteuning te geven op vlak van ergonomie aan de preventiedienst bij Nike in het Europees distributiecentrum in Laakdal.

4. Wat vind je zelf een mooi voorbeeld van ergonomie (in het dagelijks leven)? 
Persoonlijk zou ik mijn ergonomisch bed, wat is afgesteld op mijn lichaamsbouw, voor geen geld van de wereld willen ruilen. Ik ga heel graag op reis,  maar ben ook altijd blij als ik bij thuiskomst terug in mijn eigen bed kan slapen. Ongeveer 1/3 van je leven breng je door in bed, dus dat is voor mij wel een investering waard. Wanneer je goed uitgerust aan je dag kan beginnen, ben je veel productiever. En dat is nu juist wat we met ergonomie willen bereiken: gezond én productief werken.

5. Wat zijn je toekomstplannen in de ergonomie?
In de nabije toekomst staat het schrijven van een eindwerk om de specialisatieopleiding ergonomie af te werken op de planning. Ik wil hiervoor zowel de fysieke als de mentale belasting van enkele werkposten objectiveren op basis van hartslagmetingen. Hiermee wil ik het belang van het mee in rekening brengen van mentale aspecten bij het bepalen van de arbeidsbelasting bekijken.

Nieuws

Deze sectie is leeg.