Portret Guido Moerman

Om te weten wie onze leden zijn en wat hen drijft, laten we elke maand een lid aan het woord. Deze keer is het de beurt aan Guido Moerman, ergonoom bij Securex. Benieuwd naar zijn ervaringen en kijk op ergonomie...

1.Wie ben je, waar werk je, wat doe je?
Guido Moerman, sinds 2009 werkzaam als preventieadviseur voor de externe dienst Securex. Voordien werkte ik 13 jaar als intern preventieadviseur voor een organisatie in de financiële sector. Ik ben afkomstig van Brussel en mijn klanten zijn verspreid over heel België. Oorspronkelijk kom ik uit de wereld van de interieurarchitectuur maar ik heb ook nog andere watertjes doorzwommen alvorens mij vast te bijten in de ergonomie.

Het grootste deel van mijn tijd geef ik opleidingen “Train de trainer” en “Lichaams-sparend werken” zowel in groep als individueel. Mijn opleiding tot coach helpt me om ook in minder evidente situaties deelnemers te enthousiasmeren en “mee te nemen” in een positief en ergonomisch verhaal. De sectoren waarin ik het meest actief ben zijn zorg, kantoor en hotel. Daarnaast sta ik op permanente basis nog een aantal bedrijven bij in het uitwerken van een welzijnsbeleid.

2. Hoe ben je in de ergonomiewereld terechtgekomen?
Als zelfstandig interieurarchitect werd ik vaak geconfronteerd met niet aangepaste “hoogtes, breedtes, dieptes, ...” van allerhande ontwerpen zoals meubilair of onthaalbalies maar ook bij de inrichting van landschapskantoren. Telkens merkte ik dat er bij het ontwerpen onvoldoende rekening gehouden werd met de noden van de gebruikers. Het werk aanpassen aan de mens weet je wel... Het is zo dat ik mij verdiept heb in de discipline die net daar haar wortels heeft, de ergonomie. Door tal van opleidingen heb ik me hier verder in kunnen bekwamen.

3. Op welke realisatie op ergonomiegebied ben je het meest fier?
De E-learning rond ergonomisch werken op kantoor, die ik, ondersteund door de interne preventieadviseur van een grote klant, heb ontwikkeld. Een mooi voorbeeld van “Customer oriented approach”. Het uitgangspunt bij de ontwikkeling was om de gebruiker centraal te stellen en uit te gaan van zijn noden, maar ook van zijn mogelijke belemmeringen (zoals bv. gebrek aan tijd). Hierdoor zijn we tot een instrument gekomen dat uitnodigend en gebruiksvriendelijk is, eerder dan belerend.

4. Wat vind je zelf een mooi voorbeeld van ergonomie (in het dagelijks leven)?
Alle toepassingen die comfort bieden en waarvan de gebruiker amper doorheeft dat er verregaand ergonomisch studiewerk achter schuilt. Zo is er bv. de bestuurdersstoel van een wagen met alle regelmogelijkheden. Nu nog de gebruiker wegwijs maken.

5. Wat zijn je toekomstplannen in de ergonomie?
Mijn stokpaardje blijft de multidisciplinariteit! Hoe komt het toch dat bijna elke discipline de mond vol heeft van multidisciplinariteit, maar dat men er in de praktijk maar zelden in slaagt om “grensoverschrijdend” samen te werken? Elk zijn grote waarheid zeker?

Graag zou ik ertoe bijdragen om de ergonomie tot een meer “aanvaardbare speler” te maken in de ontwerpfase van elk project. Preventieadviseur after all ;).

• 

Wie

 

Nieuws

Deze sectie is leeg.