Portret Carla Slagmulder

Om te weten wie onze leden zijn en wat hen drijft, laten we elke nieuwsbrief iemand aan het woord. Deze keer is het de beurt aan mevr. Carla Slagmulder, referentie verpleegkundige ergonomie en Begeleider RIZIV-Patiëntenbespreking-EVD bij het Wit-Gele Kruis Oost-Vlaanderen. Benieuwd naar haar ervaringen en kijk op ergonomie? 

1. Wie ben je, waar werk je, wat doe je?
Ik ben Carla Slagmulder, 50 jaar en reeds 29 jaar werkzaam bij het Wit -Gele Kruis Oost-Vlaanderen.
Sedert 2007 ben ik referentie verpleegkundige ergonomie in combinatie met het uitvoeren van de zorg. Na 24 jaar wisselde ik de dagelijkse praktijk in voor de functie” Begeleider RIZIV-Patiëntenbespreking-EVD”. Concreet wil dit zeggen dat ik de collega’s advies/begeleiding geef bij vragen i.v.m. RIZIV/EVD/Patiëntenbespreking.

Als referentie verpleegkundige ergonomie geef ik ondersteuning in functie van verplaatsingstechnieken. Dit takenpakket is zeer gevarieerd : Het gaat van het geven van opleidingen, tot individuele ondersteuning en huisbezoeken. Op deze manier tracht men binnen de thuisverpleging om problemen aan te pakken en te komen tot een oplossing.

Uiteraard oefen ik mijn beroep met veel plezier uit maar was toch op zoek naar een extra uitdaging. De vacature” Referentie verpleegkundige ergonomie” die binnen onze organisatie verscheen sprak mij direct aan en was voor mij een kans om mij verder te ontplooien.

2. Hoe ben je in de ergonomiewereld terechtgekomen?
Door een opleiding in het UZ Gent, bij het Manutentie team kreeg ik de basisopleiding. Door deze kennis te gebruiken in de praktijk kreeg ik de microbe ergonomie te pakken. 

In een thuisverpleging werkt men steeds autonoom, iedereen voert de verzorging zo correct mogelijk en naar eigen vermogen uit. Door de beperkte sociale/ collegiale controle  bij het uitoefenen van de zorg/ verplaatsingstechnieken is er soms aanleiding tot fysieke overbelasting met de verschillende lichamelijke gevolgen.

Er is ook een oneindig groot verschil met de ziekenhuizen/woonzorgcentra en de thuisverpleging wat betreft het gebruik van materiaal. Als ik naar beurzen ga of de collega’s van de VerV hoor dan ben ik stiekem wel een beetje jaloers….welk uitgebreid gamma en mogelijkheden de organisaties kunnen hanteren.Wij zijn al blij dat een “ziekenhuisbed” de voorbije tijd een standaard is geworden, er is reeds een duidelijke positieve evolutie.. ik heb het ooit anders gekend (op de knieën een bedbad geven in een tweepersoonsbed is heel vermoeiend en zeker niet ergonomisch). Doordat de patiënten dit zelf moeten bekostigen en via de uitleendiensten aankopen is de keuze beperkter. Wij hebben dan een standaard uitleen bed, tillift…Basic  

Waaruit bestaat de ondersteuning naar de collega’s? Elke nieuwe medewerker krijgt een opleiding ergo , daarvoor hebben we sedert dit jaar 2 skilllabs. Samen met mijn 3 collega’s ondersteunen we de 1400 zorg –en verpleegkundigen op ergonomisch gebied, soms via de mail, telefoon of mee op huis bezoek bij de patiënt. Dit vraagt enig puzzelwerk, want met 8 uur vrijstelling voor het begeleiden van zoveel medewerkers / grondgebied is dit niet altijd evident en haalbaar.

3. Op welke realisatie op ergonomiegebied ben je het meest fier?
We zijn als ergo team fier dat we meer glijzeilen  hebben kunnen verwezenlijken => Iedere afdeling had vroeger 1 glijzeil  maar in onze transformatie naar kleinere teams hebben wij met de directie onderhandeld en verkregen dat elk team een glijzeil heeft. Dit lijkt misschien zeer weinig maar dit maakt voor een team een groot verschil. De collega’s kunnen het uitproberen en op deze manier de patiënt overtuigen om tot aankoop over te gaan.  Deze zijn we persoonlijk gaan overhandigen aan elk team en hebben ondertussen nog eens de werking uitgelegd en gedemonstreerd. Dat was toch een gans huzaren stuk om dit te plannen want elk team vergadert op andere dag/uur,  dit in overeenstemming met onze persoonlijke agenda. Het resultaat gaf ieder van ons veel voldoening .Er was veel gelach en plezier want iemand moest op de tafel tijdens vergadering( mits gebrek aan bed) om te demonstreren… soms hilarisch! Ja, dat is thuisverpleging, “het maximale halen uit de middelen die je hebt”.

Verder gaan wij mee met de 45+  (in het kader van de langere tewerkstelling) op ronde om ergonomische tips te geven. Dit wordt dankbaar onthaald door de medewerkers.

4. Wat vind je zelf een mooi voorbeeld van ergonomie (in het dagelijks leven)?
Ergonomie is niet enkel in de zorg belangrijk, maar ook in ons dagdagelijkse leven en er wordt niet altijd voldoende aandacht aan besteed. In mijn gezin zijn ze alvast bewust bezig en vragen de kinderen soms raad bv i.v.m de zithouding aan de PC of handelingen bij het verplaatsen van goederen…dit maakt me toch blij dat er bewustzijn komt…ook als ik naar de supermarkt ga en zie dat er toch een evolutie komt in materiaal ( zoals de pausmobiel) om dingen te stapelen dan wordt ik daar toch happy van…

5. Wat zijn je toekomstplannen in de ergonomie?
In de toekomst zou ik graag een opleiding volgen om me verder te vormen/ verdiepen in de ergonomie materie zodat ik mijn collega’s nog beter kan bijstaan. In de organisatie willen we ons focussen in 20/21 op het introduceren van de  5 mobiliteitsklassen, een droom is dat dit geïmplementeerd wordt in het Elektronisch Verpleegdossier. Maar dromen en ambitie is er genoeg….

Nieuws

Verslag Nieuwjaarsontmoeting op 24/01/2017

De studiedag "Goede praktijken in ergonomie" was ook dit jaar een voltreffer. Boeiende sprekers en een interactief publiek zorgden voor een inspirerende studiedag. Attractie van de dag waren de exoskelets die het publiek kon testen. Hieronder kan u de presentaties nog eens terugvinden. Werkbaar...
Lees meer

Presentaties studiedag "Goede praktijken in ergonomie" 2018

Om het jaar goed in te zetten organiseerde de VerV op 23 januari 2018 zijn jaarlijkse studiedag "Goede praktijken in ergonomie" of de Nieuwjaarsontmoeting. Lees hieronder de presentaties en bekijk de sfeerbeelden. Gezonde kantoren volgens de WELL standaard Evelien Koekkoek, ...
Lees meer

Inzendingen "Goede praktijk ergonomie 2016"

Met 20 inzendingen kende deze eerste prijs voor "Goede praktijk ergonomie 2016" een mooie respons. Opvallend was het brede publiek dat met ergonomie bezig is: van preventieadviseur niveau I tot II, van bachelor LO tot master productontwikkeling, van studerende tot werkende ergonoom... Hieronder een...
Lees meer

Start nieuwe Vlaamse Ergonomie Vereniging - VerV

De Vlaamse Ergonomie Vereniging is gegroeid uit de Nederlandstalige vleugel van BES. De dynamiek die de voorbije jaren werd opgebouwd, wordt verdergezet in een zelfstandig netwerk. Op deze manier kunnen een aantal specifieke doelen duidelijker gerealiseerd worden: - uitwisselen van kennis en...
Lees meer