Portret Benny Heylens

Om te weten wie onze leden zijn en wat hen drijft, laten we elke nieuwsbrief iemand aan het woord. Deze keer is het de beurt aan Benny Heylens, preventieadviseur arbeidshygiëne en ergonomie bij Premed. Benieuwd naar zijn ervaringen en kijk op ergonomie?

1. Wie ben je, waar werk je, wat doe je?
Ik ben Benny Heylens, master in het milieu- en preventiemanagement en werkzaam als preventieadviseur bij Premed EDPBW. Bij Premed focus ik mij hoofdzakelijk op het domein van de arbeidshygiëne, aangevuld met ergonomie en arbeidsveiligheid. Een geweldig leuke combinatie die nooit verveelt!

2. Hoe ben je in de ergonomiewereld terechtgekomen?
Ergonomie opnemen in mijn takenpakket – na uiteraard het attest van ergonoom behaald te hebben – was voor mij een tweede natuur. Er zijn zo veel welzijnsthema’s of problematieken die domein overschrijdend zijn, dat het bijna fout lijkt om ergonomie niet te incorporeren. Vaak gaat het om verdoken beeldschermwerk, cognitieve ergonomie of vastgeroeste werkgewoontes. Problemen die ik alleen maar kan aanpakken door kennis van zo veel mogelijk domeinen te vergaren en mensen hun job zo slim, veilig en gezond mogelijk te maken.

3. Op welke realisatie op ergonomiegebied ben je het meest fier?
Mijn eindwerk voor preventieadviseur-ergonoom ging over het akoestiek klimaat in landschapskantoren. Omdat ik werkzaam ben bij een externe dienst voor preventie, kom ik op veel bedrijven die de filosofie van landschapskantoren – jammer genoeg – fout implementeren. Zo worden werknemers vaak met zo veel mogelijk in een ruimte gepropt en worden enkelingen als het ware noodgedwongen verbannen naar zogenaamde concentratiebubbels. Met de pandemie die vorig jaar onze deur inramde werden velen hier – eindelijk – eens van bewust, en kan ik hopen dat de mentaliteit rond landschapskantoren in de positieve zin evolueert. Zelf ben ik lid van de Taskforce Ventilatie, m.n. de werkgroep rond nominale bezetting. Zo kan ik mijn stem laten horen om werkplekken gezond te houden en bijhorend ook meer ergonomisch.

4. Wat vind je zelf een mooi voorbeeld van ergonomie (in het dagelijks leven)?
Ik loop niet graag te pronken, maar ik ben zeer tevreden hoe Premed met het verplicht thuiswerken is omgegaan. Ergens lijkt mij dit vrij normaal, we hebben per slot van rekening een voorbeeldfunctie naar onze klanten toe. Desalniettemin trek ik soms grote ogen wanneer ik bij grote bedrijven langsga en te horen krijg dat mensen 8 uur per dag achter een laptop worden vastgeketend. Premed anticipeerde op het verplichte thuiswerk en stelde al vlug bij de eerste lockdown kwalitatieve laptophouders, toetsenborden en muizen ter beschikking voor onze eigen werknemers en adviezen voor onze klanten. Toen we merkten dat thuiswerk niet zomaar zou overvliegen, zorgde Premed bijkomstig voor externe beeldschermen en bureaustoelen aan voordeeltarief! Dit lijkt voor sommige misschien wat overkill, maar persoonlijk zou ik het niet meer anders kunnen zien. Om de scheiding tussen werk en privé voor mezelf te bewaren, camoufleer ik na elke werkdag mijn bureaustoel tussen mijn planten. Mijn beeldscherm monteerde ik met een monitorarm aan mijn eet/werktafel en doet buiten de werkuren dienst als scherm voor een film of serie tijdens het koken of het eten. Gezellig!

5. Wat zijn je toekomstplannen in de ergonomie?
Ik kan het niet laten om nogmaals de pandemie te vermelden. Hoewel deze ongetwijfeld voor zeer veel leed en negatiefs heeft gezorgd, heeft ze ook vele hun ogen doen opentrekken. Mijn collega’s en ikzelf zijn van mening dat dit noodgedwongen telethuiswerk een blijver is, en dat veel organisaties zullen overstappen naar structureel telewerk. Met die gedachte ben ik zeer blij met het bestaan van de VerV. Hun onderzoekwerk en publicaties maken dat wij het warm water niet opnieuw moeten uitvinden. Met behulp van de deskundigheid van VerV zie ik een toekomst voor mij waarin elke werknemer gezond en tevreden structureel kan telethuiswerken. Samen gaan we naar het nieuwe normaal, voor een meer ergonomische toekomst!

Nieuws

Deze sectie is leeg.