Portret Bea Vermeersch

Om zicht te krijgen wie onze leden zijn en wat hen drijft, laten we elke nieuwsbrief een lid aan het woord. Deze keer is het de beurt aan Bea Vermeersch van Dana Belgium. Benieuwd naar haar ervaringen en kijk op ergonomie!

1. Wie ben je, waar werk je, wat doe je?
Ik ben Bea Vermeersch en werk reeds 10 jaar bij Dana Belgium in Brugge. Dana Belgium is een metaalverwerkend bedrijf waar tandwielkasten gemaakt worden voor de Off-Highway markt. Ik ben al bijna 20 jaar actief als preventieadviseur en milieucoördinator.

2. Hoe ben je in de ergonomiewereld terechtgekomen?
Vanuit het preventiegebeuren, kom je automatisch ook met ergonomie in aanraking. In ons bedrijf gebeurt nog heel veel handenarbeid,  wat de nodige ergonomie problematiek met zich meebrengt.

3. Op welke realisatie op ergonomiegebied ben je het meest fier?
Om een objectiever beeld te krijgen van waar de grootste ergonomie problemen zich situeren, werd enkele jaren gestart met een risicoanalyse ergonomie van alle werkposten. Deze risicoanalyse is gerealiseerd door een intensieve samenwerking tussen preventiedienst en de medische dienst.

Door de objectieve benadering kunnen we gerichter acties ondernemen. De leerpunten nemen we nu ook mee naar de lay-outs van nieuwe projecten.

4. Wat vind je zelf een mooi voorbeeld van ergonomie (in het dagelijks leven)?
De “dweiluitwring”-systemen.  Ik denk dat de meesten onder ons nog het beeld voor zich zien van hun moeder  die voorovergebogen haar handen “kapotwrong” om de nationale driekleur droog te krijgen.

5. Wat zijn je toekomstplannen in de ergonomie?
Ik zou graag nog de opleiding preventieadviseur ergonomie volgen.

 

Nieuws

Verslag Nieuwjaarsontmoeting op 24/01/2017

De studiedag "Goede praktijken in ergonomie" was ook dit jaar een voltreffer. Boeiende sprekers en een interactief publiek zorgden voor een inspirerende studiedag. Attractie van de dag waren de exoskelets die het publiek kon testen. Hieronder kan u de presentaties nog eens terugvinden. Werkbaar...
Lees meer

Presentaties studiedag "Goede praktijken in ergonomie" 2018

Om het jaar goed in te zetten organiseerde de VerV op 23 januari 2018 zijn jaarlijkse studiedag "Goede praktijken in ergonomie" of de Nieuwjaarsontmoeting. Lees hieronder de presentaties en bekijk de sfeerbeelden. Gezonde kantoren volgens de WELL standaard Evelien Koekkoek, ...
Lees meer

Inzendingen "Goede praktijk ergonomie 2016"

Met 20 inzendingen kende deze eerste prijs voor "Goede praktijk ergonomie 2016" een mooie respons. Opvallend was het brede publiek dat met ergonomie bezig is: van preventieadviseur niveau I tot II, van bachelor LO tot master productontwikkeling, van studerende tot werkende ergonoom... Hieronder een...
Lees meer

Start nieuwe Vlaamse Ergonomie Vereniging - VerV

De Vlaamse Ergonomie Vereniging is gegroeid uit de Nederlandstalige vleugel van BES. De dynamiek die de voorbije jaren werd opgebouwd, wordt verdergezet in een zelfstandig netwerk. Op deze manier kunnen een aantal specifieke doelen duidelijker gerealiseerd worden: - uitwisselen van kennis en...
Lees meer