Portret Alexandra Van Kerkhoven

Om te weten wie onze leden zijn en wat hen drijft, laten we elke nieuwsbrief iemand aan het woord. Deze keer is het de beurt aan mevr. Alexandra Van Kerkhoven, preventieadviseur ergonomie bij Liantis en zelfstandig kinesitherapeute in bijberoep. Benieuwd naar haar ervaringen en kijk op ergonomie?

1. Wie ben je, waar werk je, wat doe je?
Ik ben Alexandra Van Kerkhoven, een enthousiaste Preventieadviseur Ergonomie bij Liantis en zelfstandig Kinesitherapeute in bijberoep. Ondertussen mag ik al 3 jaar ergonomisch advies verlenen aan onze klanten in het mooie Limburg. Daarnaast ben ik een echte natuurliefhebber, een fan van avontuurlijke reizen en een sportief persoon die soms net iets te competitief is ingesteld.

2. Hoe ben je in de ergonomiewereld terechtgekomen?
Ik werkte als Kinesitherapeute in een rugkliniek waar de patiëntenpopulatie bestond uit personen met chronische rug – of nekklachten. Zij namen deel aan een hele reeks van rugschoolsessies waaronder ook enkele sessies over ergonomie die werden gegeven door een ergonoom. Toen ik de gelegenheid had om deze sessie mee te volgen werd voor mij duidelijk hoe belangrijk het preventieve aspect is voor het vermijden van chronische musculoskeletale klachten. Daardoor werd de motivatie opgewekt om deel uit te mogen maken een dienst die het preventieve aspect vooropstelt met als doel het welzijn van de werknemers te verbeteren.

3. Op welke realisatie op ergonomiegebied ben je het meest fier?
Ik ben voornamelijk het meest fier wanneer ik merk dat de werkgever ook effectief de voordelen van de gegeven adviezen en maatregelen kan ervaren. Dit weerspiegelt zich dan bijvoorbeeld in een daling van de ziektecijfers, tevredenheid van de werknemers,…Het is leuk wanneer er projecten kunnen opgevolgd worden van begin tot eind zodat je de eigen adviezen in de realiteit ziet ontplooien.

4. Wat vind je zelf een mooi voorbeeld van ergonomie (in het dagelijks leven)?
We hebben thuis een pelletkachel en om deze bij te vullen moet je de zakken pellets deels leegmaken in een behoorlijk ongemakkelijke houding. Daarom heb ik soort opslagbak ontworpen waar de zakken makkelijk in omgekapt kunnen worden. De opslagbak is zo ontworpen dat je niet voorover moet buigen om de nodige hoeveelheid pellets er terug uit te scheppen. De bak is ook voorzien van wielen zodat deze makkelijk verplaatst kan worden.

5. Wat zijn je toekomstplannen in de ergonomie?
Begin volgend jaar ga ik de specialisatiemodule Ergonomie afronden. Enkel mijn eindwerk dient nog ingediend te worden. Dit gaat over de bruikbaarheid van EMG – metingen als risicoanalyse Ergonomie voor complexe taken en hoe deze te interpreteren. Een interessante piste die verder uitgespit kan worden in de toekomst.

 

Nieuws

Deze sectie is leeg.