Nieuwjaarsontmoeting 22/01/2019

Het nieuwe jaar wordt traditiegetrouw geopend met de studiedag "Goede praktijken in ergonomie". Op 22 januari werd tijdens deze nieuwjaarsontmoeting teruggeblikt op succesverhalen van het voorbije jaar. Het auditorium van de Vlaamse Overheid vormde het decors van deze interessante studiedag met boeiende sprekers! De deelnemers zorgden gevatte interacties in een bomvolle zaal... Het was weer een geslaagde editie!

Bewegen op het werk. Is dat wel gezond?
Pieter Coenen, VU Amsterdam

Optimaliseren van werkplekken via ergomapping
Anneleen Verhaeghe, Volvo Trucks

Prijsuitreiking "Ergonomieprijs 2018"

Relatie kantoorinrichting en lichamelijke klachten
Maarten Cox, Securex

Houdingsanalyse via 3D motion capturing
Peter Hartman, Xsens
 

De studiedag in woord en beeld:

De studiedag werd geopend met een ergonomiequiz. De juiste antwoorden op de vragen kwamen vervolgens aan bod tijdens de presentaties later op de dag. Een ludieke opener waarmee de aandacht van iedereen meteen op punt werd gesteld...

Pieter Coenen van de universiteit in Amsterdam opende de studiedag waarin hij het wetenschappelijk onderzoek naar "bewegen op het werk" toelichtte. Dit leverde interessante inzichten op. Het effect van bewegen blijkt immers verschillend te zijn in de vrije tijd en op het werk. Op het werk gaat het vooral over fysiek zware beroepen, wat dan toch geen gratis fitness blijkt. Integendeel, deze werknemers vertonen immers een hoger risico op vroegtijdig overlijden en hartaandoeningen. De oplossing ligt waarschijnlijk in de balans: meer herstel op het werk mogelijk maken en meer bewegen in vrije tijd om fitheid te verbeteren. Een uitdaging voor de toekomst voor zowel de wetenschap als de praktijk...

Anneleen Verhaeghe van Volvo Trucks toonde concrete voorbeelden van ergonomische verbeteringen. Het opstarten van een ergonomie-aanpak begon met het in kaart brengen van ergonomische risico's via Ergomapping (interne methode). Een tweede insteek waren participatieve werkgroepen waarin de operatoren zelf knelpunten en oplossingen konden aanbrengen. Een ingeburgerde methodologie bij Volvo Trucks was het Kaizen overleg. Daarin wordt per werkpost gekeken naar alle mogelijkheden om verliezen weg te werken of zaken te optimaliseren, waaronder ook ergonomie. Deze aanpak leverde heel mooie voorbeelden op die een winst voor ergonomie en efficiëntie betekenden... Mooi werk!

De presentaties werden gesmaakt door de deelnemers. Ze zorgden van hun kant dan weer voor de interessante vragen...

Tijdens de pauze was er ook plaats voor enkele prijsuitreikingen. Wim Ponsaert had immers de ergonomiequiz op het begin van de studiedag gewonnen. Hij mag zich een jaar lang de "ergognoom van 2019" noemen... Astrid Van Severen won dan weer de "VerV Ergonomieprijs 2018". Ze werd bekroond voor haar eindwerk ergonomie rond de implementatie van een nieuw kassasysteem. Een verdiende winnaar, al lag het niveau van de inzendingen toch wel hoog dit jaar...

Na de pauze ging Maarten Cox verder met de relatie tussen kantoorinrichting en lichamelijke klachten. Als opening vergeleek hij de voor- en nadelen van verschillende kantoorconcepten. Steeds meer mensen werken in een landschapskantoor, maar steeds meer mensen vermelden ook lichamelijke klachten... Uit de verwerking van de resutaten van een online tool voor de risicoanalyse beeldschermwerk, bleken vooral de omgevingsfactoren (verlichting, geluid, klimaat, ventilatie,...) de bepalende factoren te zijn voor het ervaren welbevinden op kantoor. De conclusies leiden tot een aantal richtlijnen rond kantoorinrichting om de omgeving van in het ontwerp mee te nemen.

Peter Hartman van Xsens sloot de studiedag af met een interessante demonstratie van hun sensoren om een 3D houdingsanalyse te doen. Het aandoen en calibreren van de sensoren gebeurt heel snel (rond de 6 minuten voor geoefenden). In hun softwareprogramma wordt de medewerker automatisch omgezet in een 3D model, waarvan alle hoeken en bewegingen in real time worden opgemeten. Het is een heel gebruiksvriendelijke manier om deze data te verzamelen en achteraf te analyseren. De beelden kunnen ook ingeladen worden in andere grafische of analyseprogramma's. Voorbeeld is Siemens (Jack) waarbij dan automatisch een analyse van de houdingen volgens specifieke methodes gebeurt. 3D houdingsanalyse is zeker geen science fiction meer en concreet bruikbaar in de praktijk. Boeiend!

En daarmee kwam de studiedag op zijn eind. Het publiek was talrijk opgekomen ondanks de winterprik. De moeite werd alvast beloond met een boeiende studiedag.

Afsluiten gebeurde traditiegetrouw in de pauzeruimte met een Nieuwjaarsreceptie. De organisatoren wensen de Vlaamse Overheid te bedanken voor hun gastvrijheid en om hun accomodatie en faciliteiten te kunnen gebruiken! Daarnaast is er nog een woord van dank aan alle sprekers en uiteraard ook de deelnemers zelf. Tot volgend jaar!

Nieuws

Deze sectie is leeg.