Max Schoepen wint Ergonomieprijs 2019!

Max Schoepen heeft de Ergonomieprijs 2019 gewonnen met de "Prone Crawl Breast Couch". Dit is een ligtafel voor de bestraling bij borstkanker. Deze ontwikkeling is het resultaat van een onderzoeksteam aan UGent. Momenteel lopen de testen in drie ziekenhuizen.

Naast de maatschappelijke relevantie werd de win-win-win voor patiënt, verpleging en behandelende arts als meerwaarde van deze goede praktijk beschouwd. De Prone Crawl Breast Couch is het resultaat van co-creatie. Op basis van permanente feedback van alle partijen werd stelselmatig het ontwerp verder verfijnd.

De radiotherapie gebeurt in buiklig waardoor het borstweefsel effectiever kan behandeld worden. Door de crawlpositie is ook de lymfe in de schouders bereikbaar voor straling. Voor de patiënt is de houding ook meer comfortabel. Dit heeft ook zijn weerslag op de effectiviteit van de behandeling. Men mag immers zo weinig mogelijk bewegen, wat in een oncomfortabele houding niet evident was. Het verplegend personeel kan de patiënt makkelijker een goede houding positioneren, waardoor deze taak minder fysiek belastend is geworden.

 

Nieuws

Deze sectie is leeg.