Maak kennis met het bestuur van VerV

Vanaf 2020 is er een nieuwe bestuursperiode van start gegaan voor VerV. Maak hieronder kennis met onze bestuursleden, hun hobby’s en drijfveren.

Roeland Motmans

Wie ben je en waar werk je?
Mijn naam is Roeland, 43 jaar en afkomstig uit het warme Limburg. Mijn eerste liefde was atletiek, maar dan toch getrouwd met ergonomie. Momenteel werkzaam als ergonoom bij Delhaize. Mijn passie ligt in het verzamelen van kennis rond ergonomie. Innovatie of nieuwe dingen kunnen mij steeds boeien...

Wat is je geschiedenis of traject binnen ergonomie?
Ik ben in de ergonomie gerold via een eindwerk over gezond slapen en een studentenjob rond ergonomisch zitten en slapen. Tijdens een sollicitatie voor atletiek werd ik dan gevraagd om gastprofessor ergonomie te worden binnen de masteropleiding product design. Later is daar interieurarchitectuur en -vormgeving bijgekomen. In deze periode heb ik heel veel geleerd en ontstond de behoefte om mijn kennis te verruimen via een groep ergonomen. Zo heb ik de overstap gemaakt naar preventie in een externe dienst. Beleidsmatig werken met opvolging van maatregelen/ontwerpen was mijn ding, waardoor ik gekozen heb om in een interne dienst te gaan werken. 

Wat is je rol binnen VerV en wat zijn je ambities?
Voorzitter en manusje-van-alles. Doel is de werkgroepen verder te laten groeien en meer autonoom te worden. De Ergodays en praktijkrichtlijnen moeten het uithangbord worden van VerV. Een voorzitter zie ik dan als coördinator, die het geheel stroomlijnt. Een tweede doel is om alle andere taken over te dragen naar meerdere mensen zodat de rol van voorzitter makkelijker opgevolgd kan worden. Deze verankering is nu bezig en zal VerV ook duurzaam maken.

Wat zijn je hobby’s? Komt jouw kennis van ergonomie hierbij van pas?
Sport, ergonomie en reizen. Ik probeer regelmatig te sporten. In de winter is dat fitness, in de zomer fietsen. Ergonomiesite onderhouden doe ik echt graag, al snoept die andere ergonomiehobby (VerV) veel tijd af. De gedachten verzetten doe ik tijdens het reizen.

Stephan Tomlow

Wie ben je en waar werk je?
Ik ben Stephan Tomlow, teamleader ergonomie bij Liantis.

Wat is je geschiedenis of traject binnen ergonomie?
Na mijn opleiding kinesitherapie ben ik - na enkele zijsprongen- begonnen in een ergonomische meubelwinkel. Na het volgen van de opleiding technicus ergonomie kon ik aan de slag bij een externe preventiedienst en de specialisatieopleiding aanvangen. Momenteel werk ik bijna 10 jaar bij Liantis.

Wat is je rol binnen VerV en wat zijn je ambities?
Als medeoprichter van VerV blik ik met veel plezier terug op de voorbije jaren. In 2016 begonnen we -uit een gevoel van noodzaak- met een nieuwe ergonomievereniging, met 4 leden (het bestuur). We hadden toen niet durven denken dat VerV zo snel zou groeien en de referentie zou worden. Het is dan ook mooi om te zien dat er veel geëngageerde leden zijn in onze werkgroepen én als versterking in het bestuur. VerV klaarmaken voor de toekomst en de positie van de "ergonoom" in het welzijnslandschap zijn 2 belangrijke uitdagingen.

Wat zijn je hobby’s? Komt jouw kennis van ergonomie hierbij van pas?
Naast het spelen met en zorgen voor 3 kinderen, speel ik nog basket en coach ik de damesploeg van Herentals (en de titel is in handbereik!). Aangezien mijn oudste dochter soms dingen aangeeft omdat papa niet wil bukken, vermoed ik dat ergonomie steeds ergens aanwezig is...

Jolien Van Pamel

Wie ben je en waar werk je?
Ik ben preventieadviseur ergonomie. Vanaf mei 2020 werk ik als zelfstandige ergonoom binnen de vennootschap van mij en mijn man, Frank Van der Elst & partners. Enerzijds voer ik consultantsopdrachten uit als ergonoom daarnaast ben ik aan de slag als paardencoach. We willen vooral een partner zijn in welzijn met focus op het mentale en het fysieke welbevinden zowel voor bedrijven als particulieren.

Wat is je geschiedenis of traject binnen ergonomie?
In september 2007 ben ik als PA ergonomie gestart bij CBMT. Sinds 2011 gefusioneerd en Attentia geworden. In 2009 deed ik mijn specialisatieopleiding ergonomie aan het UAMS in Antwerpen. Bij Attentia deed ik een mix van opleidingen geven, analyses uitvoeren maar ook metingen met betrekking tot omgevingsfactoren. In 2014 werd ik teamleader voor het team ergonomen en arbeidshygiënisten zowel Franstaligen als Nederlandstaligen. Sinds 2019 werd ik teamleader voor externe partners in combinatie met uitvoeren van projecten ergonomie en arbeidshygiëne. Vanaf mei 2020 dus volledig zelfstandige ergonoom.

Wat is je rol binnen VerV en wat zijn je ambities?
Momenteel verzorg ik het financiële leuk binnen de ergonomievereniging. Dit is momenteel behapbaar om op te nemen in mijn vrije tijd. Mochten er meer uren in een dag zijn, zou ik mij zeker nog meer willen inzetten, maar als mama van twee kleine kindjes en zelfstandige rest er niet altijd veel tijd. Daarom hoop ik vooral te kunnen blijven mee ondersteunen waar nodig, maar met realistische ambities.

Wat zijn je hobby’s? Komt jouw kennis van ergonomie hierbij van pas? 
Paarden en paardrijden en verder ben ik ook graag creatief bezig. Knutselen met de kindjes, tekenen...Ergonomie komt hier niet echt bij van pas; hoewel indirect ergonomie er overal en altijd is. Denk maar aan zit mijn zadel comfortabel; om te tekenen een schildersezel gebruiken rechtstaand, zittend, met zadelstoel etc. Ergonomie schuilt altijd om de hoek.

Sven Hensen

Wie ben je en waar werk je?
Ik ben Sven Hensen, sinds 1 januari 2013 werkzaam bij CLB externe preventie dienst te Alken en momenteel directeur risicobeheer (1 januari 2019). Ik ben op CLB EDPB begonnen als externe preventie adviseur arbeidsveiligheid. Vervolgens heb ik ook mijn niveau I ergonomie behaald. Sinds 2017 ook teamverantwoordelijke van de afdelingen arbeidsveiligheid en ergonomie.
Voorheen werkte ik op een toeleveringsbedrijf van Ford Genk, met name SML. SML was de grootste toeleverancier van Ford Genk : motoren, voor-en achteras, cooling module, fueltanks, zetels, glaswerk, tapijten, binnenbekleding alsook een opslagplaats voor staalplaten. Hier heb ik gewerkt als productie ingenieur en interne preventie adviseur.

Wat is je geschiedenis of traject binnen ergonomie? 
Via SML ben ik in contact gekomen met ergonomie, daar dit een belangrijk aspect was binnen de engineering afdeling in de automotive sector. Op de engineering afdeling werden risicoanalyses ergonomie (KIM tools) multidisciplinair opgesteld ter bevordering en stimulering van jobrotatie. Er werd een intern systeem op poten gezet waarin deze projecten werden uitgevoerd. Via de externe dienst heb ik me hier verder in kunnen verdiepen en mijn kennis kunnen verruimen naar andere werkvelden van ergonomie zoals :  het geven van opleidingen, beeldschermwerk, ed.

Wat is je rol binnen VerV en wat zijn je ambities?
Bestuurslid sinds najaar 2017
Strategie samen met Stephan Tomlow, voorheen werkgroep industrie
Ambitie
De afdeling ergonomie binnen de externe dienst verder uitbouwen. Dat de afdeling en wat we juist kunnen betekenen voor de klanten, meer bekend wordt en we daardoor meer projecten kunnen behartigen. Ook zou ik willen bijdragen bij het algemeen beeld en de mogelijkheden dat ergonomie kan bieden voor werkgevers, werknemers, interne preventiediensten,… Dus ergonomie promoten bij zoveel mogelijk mensen.

Wat zijn je hobby’s? Komt jouw kennis van ergonomie hierbij van pas?
Spinnen, zaalvoetbal en fietsen bij de wielerterroristen ‘de Fluitende sepappen’ te Rosmeer.
Ergonomie komt van pas bij het instellingen van de fiets bij het spinnen en op de weg om ruglast te voorkomen.

Lieve Vantieghem

Wie ben je en waar werk je?
Ik ben Lieve Vantieghem, Multidisciplinair intern preventieadviseur en ergonoom bij Daikin Europe NV.

Wat is je geschiedenis of traject binnen ergonomie?
Het menselijk lichaam heeft me altijd al sterk geïnteresseerd. Als preventieadviseur kon ik me hierin ontplooien via risicoanalyses ergonomie. De dankbaarheid dat je van medewerkers krijgt wanneer hun werkpost ergonomischer is geworden, is de mooiste beloning!

Wat is je rol binnen VerV en wat zijn je ambities?
Mijn ambitie binnen de vereniging is om het belang van ergonomie zowel op als buiten de werkplaats uit te dragen. Onze leden hebben we al mee in het verhaal. Hoe mooi zou het zijn dat we gelijk wie in eender welke functie kunnen besmetten met de positieve vibe. Ergonomie als standaard en niet als uitzondering of extraatje.

Wat zijn je hobby’s? Komt jouw kennis van ergonomie hierbij van pas?
Ik hou er van om nieuwe sporten te ontdekken. Hierbij merk ik dat conditie een vrij relatief gegeven is. Afhankelijk van de discipline heb je telkens opnieuw andere spieren en een verschillend uithoudingsniveau nodig. Dit toetsen aan de kennis die ik heb over de anatomie van het lichaam, blijft me fascineren.

Wim Ponsaert

Wie ben je en waar werk je?
Ik ben sinds 2013 preventieadviseur bij ING. Eerder was ik bij ING projectleider voor bouwprojecten. Voor ik bij ING aan de slag ging, was ik assistent aan de universiteit.

Wat is je geschiedenis of traject binnen ergonomie?
Toen ik bij ING 7 jaar geleden als preventieadviseur startte, stapte in een nieuwe wereld binnen. Hoewel het de bedoeling was dat ik me vooral met arbeidsveiligheid zou bezighouden, merkte ik al zeer snel dat ergonomie het welzijnsdomein was dat me veruit het meeste prikkelde. Ik heb doorheen de jaren steeds meer de kans gekregen om aan interessante projecten mee te werken of zelf projecten op te starten. Zo ben ik op min of meer natuurlijke wijze het aanspreekpunt voor ergonomie geworden binnen ING.

Wat is je rol binnen VerV en wat zijn je ambities?
Binnen de VerV leid ik de werkgroep kantoor. Voor de komende jaren is de belangrijkste ambitie van de werkgroep om ergonomie ook buiten de ergonomiewereld in het hoofd en in het hart van mensen te krijgen. Denk hierbij aan de praktijkrichtlijn die een vanzelfsprekend werkinstrument zou kunnen worden voor ontwerpers, maar ook aan 10-10-10 waarbij we ons vanuit de beroepsvereniging niet alleen op de ergonoom of de preventieadviseur richten, maar ook rechtstreeks de professioneel zittende populatie aanspreken.

Wat zijn je hobby’s? Komt jouw kennis van ergonomie hierbij van pas?
Ik sport bijna dagelijks en neem ieder jaar deel aan verschillende kwart- en halve triatlons. Ik loop ook ieder jaar een marathon. Vooral bij het fietsen is ergonomie een belangrijk aandachtspunt: een optimaal evenwicht tussen prestatie, aerodynamica en comfort maakt een wereld van verschil.

Filip Buckens

Wie ben je en waar werk je?
Ik werk als ergonoom op de Preventiedienst in het Universitair Ziekenhuis te Gent.

Wat is je geschiedenis of traject binnen ergonomie?
Ik ben van oorsprong revalidatie verpleegkundige waar ik 26 jaar gewerkt heb met personen met hersenletsel, politrauma's en vooral met dwarslaesies (ruggenmergletsels). In 1985 maakte ik de voor de eerste keer kennis met verplaatsingstechnieken voor personen met een beperking. Het revalidatiecentrum  fungeerde in het UZ als pilootproject. In 1990 was ik medeoprichter van het Manutentieteam UZ Gent. Eerst was ik teamlid en na verloop van tijd werd ik coach van het team, dit vanuit mijn functie als stafmedewerker Directie Verpleging. Van daaruit kreeg ik in 2005 de kans om de opleiding ergonomie te volgen en als dusdanig die job in te vullen. In 2011 legden we de eerste steen om extern een netwerk Manutentie/ergonomie uit te bouwen, het vroegere Synapz dat nu binnen de VerV 'Zorg' ingebed is.

Wat is je rol binnen VerV en wat zijn je ambities?
Als voorzitter werkgroep 'Zorg' ben ik lid van het bestuur. Ik wil samen met de gedreven werkgroepleden ergonomie binnen de zorg op de kaart zetten. In het verleden werd ergonomie al te dikwijls stiefmoederlijk behandeld.
Aan de hand van een degelijke risicoanalyse medewerkers helpen een gerichte keuze te maken van geschikte hulpmiddelen om personen en  lasten verantwoord te verplaatsen, maar ook met oog op andere ergonomische aspecten. Ergonomie als rode draad, zowel binnen de werksfeer als privé.

Wat zijn je hobby’s? Komt jouw kennis van ergonomie hierbij van pas?
Ik heb geen vaste hobby's. Tientallen jaren heb ik me als voorzitter ingezet in een gehandicapten vereniging met een enorme waaier aan activiteiten. Via deze weg heb ik heel wat zaken voor het eerst uitgeprobeerd en de meeste zijn nu reguliere sporten binnen de gehandicapte sector geworden: kayakken, kanovaren, valschermspringen, paardrijden, skiën, zeilen, paragliding, fietsen, strandzeilen, … Klussen thuis, tuinieren en dan vooral houtbewerking zijn nu mijn grootste bezigheden.  Kwestie van mijn pensioen wat voor te bereiden.
De vraag of kennis van ergonomie hierbij van pas komt is eigenlijk simpel: ergonomie zit overal. Vooral de mensen aanleren bewust om te gaan met hun lichaam, vind ik heel belangrijk, zodat eenieder zijn steentje kan bijdragen.

Anneleen Verhaeghe

Wie ben je en waar werk je?
Ik werk als interne preventieadviseur ergonomie bij Volvo Group Trucks Gent.

Wat is je geschiedenis of traject binnen ergonomie?
Ik heb Milieu-en Preventiemanagement met specialisatie ergonomie gestudeerd en werk nu al meer dan 3 jaar als interne ergonoom bij Volvo. Daarvoor heb ik 6 jaar als interne preventieadviseur arbeidsveiligheid gewerkt bij een andere werkgever.

Wat is je rol binnen VerV en wat zijn je ambities?
Mijn rol binnen VerV is voorzitter van de werkgroep Industrie. Mijn ambitie is om met die werkgroep het belang van ergonomie meer in de kijker te zetten bij productie- en logistieke bedrijven, maar ook om in te spelen op hun noden. Dat kan door het organiseren van studiedagen of het opstellen van richtlijnen of adviezen.

Wat zijn je hobby’s? Komt jouw kennis van ergonomie hierbij van pas?
Ik vind een gezonde levensstijl sowieso belangrijk, dus daar zit wel een link met ergonomie. In mijn vrije tijd probeer ik geregeld aan sport te doen zoals lopen, badminton en lindy hop. Daarnaast ben ik nog vrijwilliger bij het Huis van het Nederlands en bij een kittenasiel, waarvoor ik zwerfkittens opvang tijdens de zomermaanden.

Mathias De Waele

Wie ben je en waar werk je?
Bij CLB EDPB vervul ik de rol van preventieadviseur ergonomie (i.o.) en preventieadviseur arbeidsveiligheid niveau II. Buiten CLB ben ik de voorzitter van een voetbalclub en spendeer ik graag mijn tijd in de keuken.

Wat is je geschiedenis of traject binnen ergonomie?
Ik ben in aanmerking gekomen met ergonomie bij mijn vorige werkgever. Hier moest ik de competenties van mensen met een arbeidsbeperking koppelen aan bepaalde werkplekken in het maatwerkbedrijf. Ik heb in dat bedrijf geprobeerd om een ergonomiebeleid op te maken en zo ook betrokken te worden in het ontwerp, herontwerp, de risicoanalyses en bijhorende maatregelen van de werkplekken. Zo is de interesse en de kennis rond ergonomie gegroeid en heb ik bij CLB EDPB de kans gekregen om hier nog net iets meer mee te doen.

Wat is je rol binnen VerV en wat zijn je ambities?
Ik zal vooral het verbindingspunt zijn tussen Prebes en de Verv. De voorbereiding en opvolging van lokale studiedagen, de Prennes en het administratieve deel erachter zal ik samen met Prebes stroomlijnen.

Wat zijn je hobby’s? Komt jouw kennis van ergonomie hierbij van pas?
Mijn hobby's zijn zaalvoetbal, koken en zwemmen. Mijn kennis van het menselijk lichaam leert dat zaalvoetbal niet altijd goed is. In de keuken van een restaurant moet ik vaak mijn ogen even dichtknijpen. Ergonomie is hier nog lang niet doorgedrongen, dit heeft vaak te maken met de enorme werkdruk die daar heerst. Zelf vind ik zo een rush wel leuk, dan denk ik even nergens aan.

Brenda Vanmontfort

Wie ben je en waar werk je?
Ik ben Brenda en sinds 2,5 jaar werk ik bij Premed als preventieadviseur ergonomie en arbeidsveiligheid.

Wat is je geschiedenis of traject binnen ergonomie?
Tijdens de studie milieu- en preventiemanagement ging mijn interesse vooral uit naar ergonomie. Door de praktische stage kwam ik voor het eerst in contact met het werkveld en kreeg ik de kans om mij verder te verdiepen. Vervolgens ben ik aan de slag gegaan bij Premed als preventieadviseur. Bij onze klanten kom ik in contact met verschillende projecten: risicoanalyses, opleidingen, werkgroepen, ontwerp van werkplaatsen, omgevingsfactoren…

Wat is je rol binnen VerV en wat zijn je ambities?
Ik zal voor de communicatie zorgen binnen VerV. De nieuwsberichten op de website en in de nieuwsbrief worden door mij verzorgd, samen met de hulp van de andere bestuurs- en werkgroepleden. Mijn doel is om zoveel mogelijk mensen te informeren over nieuwe ontwikkelingen binnen ergonomie.

Wat zijn je hobby’s? Komt jouw kennis van ergonomie hierbij van pas?
Mijn hobby is competitiebowlen. Bij bowlen is het belangrijk om op een efficiënte manier gebruik te maken van je lichaam en van de zwaartekracht. Op die manier kan je de bewegingen zeer nauwkeurig herhalen. De aanvoer van de ballen uit de machine zou wel op een betere hoogte mogen. Verder komt mijn kennis over ergonomie goed van pas in het huis dat ik samen met mijn vriend aan het renoveren ben. 

Nieuws

Webinaire "Thermomètre de levage"

Le 22 mai, VerV et BES ont organisé un webinaire autour du thermomètre de levage en français. Cette méthode d'analyse des risques est décrite dans la norme ISO/TR12296 sur la manutention manuelle des personnes. Un grand merci à Tim Van Huygevoort pour nous apprendre les bases du Tilthermomètre et...
Lees meer

VerV Ergonomiecongres 2023

VerV organiseert opnieuw een Ergonomiecongres: datum is 24 oktober 2023 in De Montil in Affligem. Dit is een dag die ergonomie ademt en iedereen samenbrengt die bezig is met ergonomie. Ja kan je programma zelf samenstellen met workshops, demo's en lezingen voor een studiedag op jouw maat. Wees...
Lees meer

Webinar "Beoordelen van armkracht" - verslag

Op de VerV webinar rond het beoordelen van armkracht werden twee wetenschappelijke publicaties besproken: 1. Databank armkrachten Op basis van de locatie van de handen en de richting van de kracht berekent de tool de maximale kracht voor de gekozen doelgroep. 2. Werken boven schouderhoogte Boven...
Lees meer

Consensusoverleg zorg - verslag

Op het VerV consensusoverleg over de praktijkrichtlijn "verplaatsen van personen" werden volgende stellingen voorgelegd voor een consensus. Na de nodige discussie, verfijning en nuance, was er een overeenstemming over: 1. Zorgvragers kan men indelen in vijf mobiliteitsklassen 2. Het VerV...
Lees meer

VerV op het Congres Navorming Veiligheidsinstituut

Op het Congres Navorming van het Veiligheidsinstituut (AP Hogeschool) verzorgde VerV twee bijdragen rond ergonomie: 4 mei: Rol van ergonomie bij re-integratie Roeland Motmans Het nieuwe KB re-integratie voorziet het stappenplan bij een formeel re-integratieproject, maar moedigt daarnaast ook de...
Lees meer

Webinar "Multidisciplinaire aanpak zorg" - 22/06

Webinar "Multidisciplinaire aanpak ergonomie in de zorg" met als concrete toepassing het introduceren van een maximaal tilgewicht voor leenset op het operatiekwartier. Door een jarenlange samenwerking met alle betrokken stakeholders is deze richtlijn recent opgenomen in het advies van de Hoge...
Lees meer

Human Factors kaart van Vlaanderen

Het tijdschrift voor Human Factors van de ergonomievereniging uit Nederland heeft een nieuwe rubriek: Human Factors in Vlaanderen! Vanuit VerV is Tuur van der Have  toegetreden tot de redactieraad van het tijdschrift. Vanuit die rol zal hij invulling geven aan deze rubriek. In deze eerste...
Lees meer

Ergoday "Werken met focus"

Op 30 maart vond de Ergoday "Werken met focus" plaats. Met de recente wetgeving rond deconnectie is het relevant even stil te staan met hoe mensen vandaag met focus kunnen werken op kantoor. Als ergonoom kan men via het ontwerp ook de mogelijkheden om te concentreren en deconnecteren stimuleren of...
Lees meer

Verslag "Werkbaar werkt!"

Op 29 maart 2023 organiseerde SERV het event “Werkbaar werkt!” in het Herman Teirlinckgebouw te Brussel. Na  de opening van de dag door Danny Van Assche (ondervoorzitter SERV – Unizo) en Caroline Copers (voorzitter SERV – ABVV) kwam Vlaams minister van werk Jo Brouns aan het woord. Zijn...
Lees meer

Intervisie zorg - AZ Alma

Op 16 maart  was VerV te gast bij AZ Alma voor een intervisie zorg. Een grote dank aan Tania Goderis voor de puike organisatie. Centrale thema was hoe men nu ergonomie best aanpakt in de praktijk. Daarbij staan de Beleidsspiegel, de Tilthermometer en de mobiliteitsklassen (MK5)...
Lees meer