Maak kennis met de werkgroep zorg bij VerV
Maak kennis met de meewerkende leden van de werkgroep zorg bij VerV.
Ontdek hun rol binnen de werkgroep en hun ervaringen m.b.t. ergonomie.
Filip Buckens
Wie ben je en waar werk je?
Ik werk als ergonoom op de Preventiedienst in het Universitair Ziekenhuis te Gent.
Wat is je geschieden of traject binnen ergonomie?
Ik ben van oorsprong revalidatie verpleegkundige waar ik 26 jaar gewerkt heb met personen met hersenletsel, politrauma's en vooral met dwarslaesies (ruggenmergletsels). In 1985 maakte ik de voor de eerste keer kennis met verplaatsingstechnieken voor personen met een beperking. Het revalidatiecentrum fungeerde in het UZ als pilootproject. In 1990 was ik medeoprichter van het Manutentieteam UZ Gent. Eerst was ik teamlid en na verloop van tijd werd ik coach van het team, dit vanuit mijn functie als stafmedewerker Directie Verpleging. Van daaruit kreeg ik in 2005 de kans om de opleiding ergonomie te volgen en als dusdanig die job in te vullen. In 2011 legden we de eerste steen om extern een netwerk Manutentie/ergonomie uit te bouwen, het vroegere Synapz dat nu binnen de VerV 'Zorg' ingebed is.
Wat is je rol binnen de werkgroep zorg en wat zijn je ambities?
Als voorzitter werkgroep 'Zorg' ben ik lid van het bestuur. Ik wil samen met de gedreven werkgroepleden ergonomie binnen de zorg op de kaart zetten. In het verleden werd ergonomie al te dikwijls stiefmoederlijk behandeld.
Aan de hand van een degelijke risicoanalyse medewerkers helpen een gerichte keuze te maken van geschikte hulpmiddelen om personen en lasten verantwoord te verplaatsen, maar ook met oog op andere ergonomische aspecten. Ergonomie als rode draad, zowel binnen de werksfeer als privé.
Wat zijn je hobby’s? Komt jouw kennis van ergonomie hierbij van pas?
Ik heb geen vaste hobby's. Tientallen jaren heb ik me als voorzitter ingezet in een gehandicapten vereniging met een enorme waaier aan activiteiten. Via deze weg heb ik heel wat zaken voor het eerst uitgeprobeerd en de meeste zijn nu reguliere sporten binnen de gehandicapte sector geworden: kayakken, kanovaren, valschermspringen, paardrijden, skiën, zeilen, paragliding, fietsen, strandzeilen, … Klussen thuis, tuinieren en dan vooral houtbewerking zijn nu mijn grootste bezigheden. Kwestie van mijn pensioen wat voor te bereiden.
De vraag of kennis van ergonomie hierbij van pas komt is eigenlijk simpel: ergonomie zit overal. Vooral de mensen aanleren bewust om te gaan met hun lichaam, vind ik heel belangrijk, zodat eenieder zijn steentje kan bijdragen.
Kristien Selis
Wie ben je en waar werk je?
Ik ben Kristien Selis, 52 jaar en moeder van een 19 jarige adoptiezoon met Haïtiaanse roots.
Ik werk als preventieadviseur ergonomie bij IDEWE. Mijn tweede thuis is UZ Leuven waar ik vanuit IDEWE al meer dan 20 jaar op de preventiedienst werk aan een geïntegreerde beleidsmatige aanpak van ergonomie. Ik ben teamverantwoordelijke van een kenniscel ergonomie in de zorg en deel mijn ervaring en kennis in meerdere beleidsmatige werkgroepen binnen IDEWE.
Wat is je geschieden of traject binnen ergonomie?
Het begon allemaal in 1988 toen ik Kirsti Vanderaas ontmoette, een Noorse ergonome. Het onderzoek waarvoor ze hier in België was bij boeide mij zo hard dat ik er mijn eindwerk over geschreven heb. “Nek-, schouder- en armaandoeningen bij inpakwerkzaamheden”. Toen er grote discussie ontstond over een preventief thema als thesis ( i.p.v. een curatief behandelplan) van kinesitherapie ben ik de strijd aangegaan en heb willen bewijzen dat wij wel degelijk hierin een meerwaarde hebben. Nu meer dan 30 jaar later ben ik dan ook fier om te zien waar we staan en fier dat ik hier mee aan heb kunnen bouwen. Ik heb 10 jaar als zelfstandige ergonoom voor Sabena gewerkt en werk ondertussen ook al 29 jaar voor IDEWE. Bouwend op de vele jaren ervaring zie ik naar een uitdagende toekomst, leer ik nog elke dag bij van collega’s en volg ik cursussen en studiedagen in binnen en buitenland. Zo behaalde ik recent na de opleiding van Disability Managment bij het RIZIV, de certificaten ‘Certified return to work coordinator’ (CRTWC) en ‘Certified disability management professional’ (CDMP). In Finland haalde ik recent nog het diploma van Ergonomic Patiënt handling aan het Finish Institute of occupational Health.
Wat is je rol binnen de werkgroep zorg en wat zijn je ambities?
Het opzetten van een geïntegreerde beleidsmatige aanpak in een meerjarentraject is één van mijn sterktes waar ik op ingezet heb binnen heel wat grote en kleine organisaties. De kennis en ervaring die ik hier uit haal deel ik met veel enthousiasme binnen de werkgroep zorg.
Mijn ambitie binnen de werkgroep is om de aanpak van ergonomie in de zorg meer te stroomlijnen en de neuzen in dezelfde richting te krijgen. Dit zal zowel voor scholen als voor zorgorganisaties duidelijkheid geven en de impact van preventie alleen maar vergroten.
Wat zijn je hobby’s? Komt jouw kennis van ergonomie hierbij van pas?
Ik heb geen echte hobby’s. In mijn vrije tijd lees ik graag, kan ik mij ontspannen bij het koken en ga graag wandelen en zwemmen. De kennis van het lichaam en het bewust zijn van houdingen en bewegingen vind ik gewoon heel verrijkend in het dagelijkse leven.
Hilde Pitteljon
Wie ben je en waar werk je?
Ik werk al meer dan 25 jaar in Dominiek Savio. Aanvankelijk als ergotherapeut, nu als coördinator Centrum Consult. Vanuit het Centrum geven we onder andere advies rond het ergonomisch werken in de zorg voor personen met complexe motorische zorgvragen. We doen dat voor personen binnen onze voorziening, maar gaan ook aan huis om de beste oplossing te zoeken.
Wat is je geschieden of traject binnen ergonomie?
Als ergotherapeut krijg je een basis ergonomie mee. Eens in het werkveld zie je de concrete noden. We gaan bij mensen thuis, adviseren tilhulpmiddelen, zoeken naar geschikte systemen en materialen om de verzorging van mensen met een motorisch probleem te verbeteren of mogelijk te maken en dat op een verantwoorde manier. Na het volgen van de opleiding tilcoach geef ik ook advies aan begeleiders, die instaan voor de dagelijkse zorg.
Wat is je rol binnen de werkgroep zorg en wat zijn je ambities?
Ik vertegenwoordig de sector personen met een beperking binnen de werkgroep. Deze doelgroep heeft andere noden dan de sector ziekenhuizen. Onze populatie heeft thuis ook heel wat vragen. Ook daar wil ik zoeken naar geschikte oplossingen.
Wat zijn je hobby’s? Komt jouw kennis van ergonomie hierbij van pas?
In mijn vrije tijd probeer ik creatief met verschillende materialen aan de slag te gaan. Voor de zorgvragen van onze cliënten moet er soms ook creatief nagedacht worden om bepaalde problemen goed aan te pakken.
Ruth Costers
Wie ben je en waar werk je?
Geboren in het jaar van ‘Born to be Alive’ en Pink Floyds album The Wall, mama van 2 fascinerende dochters, partner van hardwerkende ingenieur die knappe bruggen ontwerpt en berekent,… Zelf nog steeds zoekende, hoewel ergonomie en gezondheid sterke interesses zijn. Een manusje van alles, iemand die graag helpt en in teamverband werkt. Als Licentiaat LO, kwam ik na kort voor de klas te staan bij mensen met een beperking en een fantastische uitdaging bij Gezond Leven - waar ik met veel plezier projecten uitgewerkt heb voor scholen - in 2011 terecht bij het ergonomenteam van Mensura. Mijn creatief ei kon ik terloops kwijt in de opleiding interieur in avondonderwijs. Steeds gedreven en op zoek naar uitdagingen.
Wat is je geschieden of traject binnen ergonomie?
Door de coaching van Dirk Delaruelle, kreeg ik al snel de kans door te groeien in het uitvoeren van industriële projecten. Koen De Doncker leerde me intussen de kneepjes van het vak op vlak van verplaatsingstechnieken. De specialisatieopleiding ergonomie was een mooie verrijking, zowel op vlak van ergonomiekennis als op vlak van contacten in de ergonomiewereld. Bij heel wat Mensura-klanten heb ik mooie projecten mogen uitwerken, waarbij ontwerp en redesign me sterk kunnen boeien. Op regelmatige tijdstippen kan je me o.a. vinden in het UZ Brussel om ergonomische issues aan te pakken.
Wat is je rol binnen de werkgroep zorg en wat zijn je ambities?
Ik ben lid van de werkgroep zorg en mag mee nadenken over hoe we als beroepsvereniging de zorgsector tools en handvaten kunnen aanreiken om ergonomie mee op de agenda te (helpen) plaatsen. Ik durf graag out of the box te denken en probeer ook een kritische blik te houden op wat we doen om zo goed mogelijk de noden van het werkveld om te zetten naar bruikbare handvaten en tools voor de verschillende zorgdomeinen. Het is fantastisch om over de grenzen van de eigen organisatie heen te kunnen samenwerken en naar een gedragen visie te streven die iedereen kan uitdragen.
Wat zijn je hobby’s? Komt jouw kennis van ergonomie hierbij van pas?
Mijn teamplayersgeest gaat volledig löss in de recreatieve volleybal. Gaan wandelen - liefst smalle modderbaantjes en een beek om over te springen - en fietsen (soms MTB) met tof gezelschap, hetzij vrienden of familie staan regelmatig op de agenda. Waar mogelijk help ik mee op de school van de kinderen waar ik het oudercomité vervoeg. Een festivalbezoekje of concertje, een stand-upcomedy kunnen mij ook bekoren. Ik ben graag in de tuin bezig en zoek daar naar de meest ergonomische manier om o.a. onkruid te wieden (en nee, sproeien is geen optie vanwege het respect voor natuur, dier en medemens).
Jean Van Hoornweder
Wie ben je en waar werk je?
Mijn naam is Jean Van Hoornweder. Ik ben tewerkgesteld in de Interne Preventiedienst van het OCMW Brugge en heb daarnaast nog een praktijk in de kinesitherapie.
Wat is je geschieden of traject binnen ergonomie?
Mijn eerste kennismaking met ergonomie kwam er in 1999 door het volgen van een vijfdaagse cursus verplaatsingstechnieken bij mijn vorige werkgever AZ St Jan Brugge. Later ben ik beland in de Interne Preventiedienst OCMW Brugge waar ik het deeldomein ergonomie en het gezondheidsbeleid voor mijn rekening neem. Om mijn kennis te vergroten ben ik nu ook actief in de "toffe" werkgroep Zorg van de VerV.
Wat is je rol binnen de werkgroep zorg en wat zijn je ambities?
Gezien mijn drukke praktijk heb ik vooral de ambitie om de werkgroep te ondersteunen en samen tot een consensus te komen over materie van allerlei aard. Met als doel eenvoudige, duidelijke en gemakkelijk toepasbare richtlijnen voor de dagdagelijkse praktijk.
Voorts is het mijn betrachting om het netwerk van VerV te verbreden zodat alle disciplines zich betrokken voelen bij het beleid en aldus zich thuis voelen bij de werkgroep zorg VerV.
Gezien in deze barre tijden ook de gezondheidszorg van morgen wordt voorbereid, hoop ik dat er van overheidswege nog meer aandacht naar ergonomie gaat zodat de zorgmedewerker maximaal wordt ondersteund. VerV als vereniging moet hierin een belangrijke gesprekspartner worden.
Wat zijn je hobby’s? Komt jouw kennis van ergonomie hierbij van pas?
Gezien mijn nogal druk professioneel leven (praktijk, lesgeven, lid van verschillende RvB...) probeer ik systematisch fietstochten voor het weekend in te plannen. De fysieke conditie op peil houden is één van de basisvoorwaarden ergonomie om te komen tot het vermijden van musculoskeletale problemen. En als je eens een ganse dag op de fiets hebt doorgebracht, denk je 's avonds al eens: "Zat ik eigenlijk wel ergonomische goed op die fiets?". Maar lang moet ik niet zoeken naar antwoorden want dan lig ik al in dromenland.
Ellen Suy
Wie ben je en waar werk je?
Hey, ik ben Ellen. Van de band gerold in hetzelfde jaar als de eerste Volkswagen Golf. Weliswaar niet in Duitsland maar in het bruisende Antwerpen. Ik draai sinds 2011 mee in het ergonomiecircuit en ben heel blij dat ik dat sinds begin 2018 mag doen in het team van Liantis.
Wat is je geschieden of traject binnen ergonomie?
Ik maakte kennis met ergonomie tijdens mijn studies op het Sportkot en pikte een aantal keuzevakken in de richting mee. Ook toen ik de jaren daarna vooral rond beweging en gezondheid werkzaam was, maakte ik af een toe een zijsprongetje naar ergonomie. In 2011 ben ik dan volledig overgestapt naar het ergonomenwerk. Ik koos er bewust voor om dit te doen bij een externe preventiedienst: omwille van de enorme afwisseling die je daar hebt en om de grote meerwaarde die het werken met interdisciplinaire teams biedt.
Wat is je rol binnen de werkgroep zorg en wat zijn je ambities?
Ook al werk ik graag in alle sectoren, die extra menselijke factor in de zorg is toch iets bijzonder. We zitten in de werkgroep samen met dynamische, gepassioneerde en toffe collega's die alles bij elkaar toch dik honderd jaar ervaring in het werkveld hebben. Daar komen heel wat mooie ideeën, initiatieven en producten uit.
Ik vind het belangrijk om zo veel mogelijk structureel, beleidsmatig en resultaatgericht samen te werken. Dit probeer ik ook in de werkgroep mee te nemen. Ruimer ben ik er van overtuigd dat de preventieadviseur ergonomie heel wat troeven heeft die nog te weinig (h)erkend en benut worden door werkgevers. Zeker in grote projecten worden we te vaak vergeten. We mogen onze meerwaarde best wat meer in de verf zetten.
Wat zijn je hobby’s? Komt jouw kennis van ergonomie hierbij van pas?
Naast ergonomie kan ik mijn energie kwijt op de roeiergometer en maak ik één keer per week mijn hoofd volledig leeg tijdens het paardrijden. Onze honden zorgen er voor dat de stappenteller niet te vaak protesteert. Het echte sporten laat ik tegenwoordig over aan de zonen. Ik ga graag naar hun wedstrijden kijken.
Verder geniet ik echt van de tuin. Ook al is het daar vaak fysiek zwaar werken. Ik ben ver van de grootste of de sterkste bij ons thuis (en dat is een serieus understatement). Maar dankzij de ergonomische trukendoos (met bvb. goed organiseren, wat hulpmiddelen en véél taakvariatie) kan ik best mijn mannetje staan.
Lieven Maertens
Wie ben je en waar werk je?
Ik ben Lieven, 47 jaar, woonachtig in het midden van West-Vlaanderen in Roeselare. Momenteel werkzaam als nachtverpleegkundige op intensieve zorgen AZ Delta Roeselare en deeltijds docent bij hogeschool VIVES voor voornamelijk vaardigheden verplaatsingsprocedures-ergonomie.
Wat is je geschieden of traject binnen ergonomie?
Tijdens mijn opleiding verpleegkunde had ik een zeer goede lesgever voor verplaatsingsprocedures en hierdoor werd de interesse aangewakkerd voor ergonomie. Het begin van een gans ergonomieleven. In 1994 begon ik te werken in het Heilig Hart Ziekenhuis te Roeselare waar ik vanaf het begin referentiepersoon ergonomie mocht zijn. In 2007 kreeg ik de kans om 12 jaar deeltijds ergonoom te zijn tot 2019 voor het ziekenhuis. Ergonomie was een passieverhaal geworden. Tal van mooie en innovatieve projecten zijn er gerealiseerd geweest. Door de jaren heen kreeg ik boeiende kansen om verder me te verdiepen en te vormen in ergonomie. In 2018 behaalde ik PA niveau I Ergonomie. Sedert aantal jaar is de wending naar het traject van zelfstandig ergonoom een boeiende combinatie en dit in samenwerking met toffe organisaties in binnen- en buitenland.
Wat is je rol binnen de werkgroep zorg en wat zijn je ambities?
Bij het ontstaan van VerV was ik erbij en ik ben bestuurslid van werkgroep zorg. Een vaste taak is het verzorgen van de verslagen bij de vergaderingen van de werkgroep zorg en het aanleveren van de teksten voor de maandelijkse nieuwsbrief, luik zorg. Ambities zijn expertise delen en ergonomie in de zorg op een hoger niveau brengen, bewustmaking van optimale ergonomie waardoor het welzijn van zorgverlener en zorgvrager kwalitatief toeneemt.
Wat zijn je hobby’s? Komt jouw kennis van ergonomie hierbij van pas?
Gezin, tuinieren en recreatief fietsen. Door de jaren heen heb ik een methodiek ontwikkeld om ergonomisch bewustwording te stimuleren, dit aan de hand van het TAM 2.0. model en H&T model. Zelfs bij mijn hobby’s is dit model aanwezig. Genieten van de eenvoud van de natuur werkt sterk ontspannend voor me.
Andere leden: Jan Stofs (AZ Turnhout), Tania Goderis (AZ ALMA), Heidi De Coninck (UZ Gent), Carla Slagmulder (Wit-Gele Kruis OVL)