Maak kennis met de werkgroep industrie bij VerV

Maak kennis met de meewerkende leden van de werkgroep industrie bij VerV. Ontdek hun rol binnen de werkgroep en hun ervaringen m.b.t. ergonomie. 

Hans Op het Eyndt

Wie ben je en waar werk je?
Sinds 2012 ben ik werkzaam bij IDEWE als preventieadviseur Ergonomie voor regio Limburg. Tevens ben ik er verantwoordelijke voor de kenniscel Industrie, waar we nieuwe producten uitdokteren om onze klanten nog beter ten dienst te zijn.

Wat is je geschiedenis of traject binnen ergonomie?
Ik ben de eerste keer gestoten op ergonomie op het Sportkot (of Master in de Bewegingswetenschappen zoals het met een mooi woord heet), waar het een kleine keuzevakje was in het laatste jaar. Mijn interesse was direct geprikkeld! Ik heb me na het afstuderen dan ook direct ingeschreven voor specialisatieopleiding Preventieadviseur Ergonomie. Na het behalen van dit diploma ben ik niet veel later kunnen starten bij IDEWE, waar ik me nu nog steeds met veel passie stort op ergonomie.

Wat is je rol binnen de werkgroep industrie en wat zijn je ambities?
Ik ben sinds de opstart lid van de werkgroep Industrie bij de VERV. Met deze werkgroep wil ik enerzijds de kennis omtrent ergonomie ruimer en intensiever verspreiden (o.a. ErgoDay Industrie, specifieke studiedagen, …) en anderzijds onze gezamenlijke ervaring en inzichten bundelen om enkele ergonomische knopen door te hakken (o.a. gefundeerde analyse van staand werk, ontwerprichtlijnen industrie, …).

Wat zijn je hobby’s? Komt jouw kennis van ergonomie hierbij van pas?
De laatste jaren heb ik me vooral toegelegd op Crossfit. In deze sport wordt er veel aandacht besteed aan de technische uitvoering van complexe bewegingen (Clean, Snatch, …), wat een mooie kruisbestuiving met ergonomie oplevert.

Pieter Collier

Wie ben je en waar werk je?
Ik ben Pieter Collier, 35 jaar en ben afkomstig uit Aalter. Ik werk als multidisciplinair intern preventieadviseur en ergonoom bij Daikin Europe NV. Daarnaast geeft ik als gastdocent les aan HoGent in de opleiding milieu- en duurzaamheidsmanagement.

Wat is je geschiedenis of traject binnen ergonomie?
Na mijn opleiding milieu- en preventiemanagement ben ik na een korte omzwerving in 2008 bij Daikin Europe gestart als milieucoördinator, en vervolgens lid van de interne preventiedienst. In 2010 heb ik de specialisatiemodule preventieadviseur - ergonomie kunnen volgen. De specialisatie ergonomie maakt sinds die periode dan ook deel uit van de interne preventiedienst, en is steeds belangrijker geworden.

Sinds het academiejaar 2017-2018 geef ik bijkomend ook nog les aan HoGent in de opleiding milieu- en duurzaamheidsmanagement, waar ik onder andere het luik ergonomie verzorg voor de toekomstige preventieadviseurs niveau 2.

Wat is je rol binnen de werkgroep industrie en wat zijn je ambities?
Als lid van de werkgroep industrie vind ik het voornamelijk belangrijk dat de kennis van ergonomie niet beperkt blijft tot de specialisten binnen het vakgebied. Ik zie er een grote meerwaarde in dat ook andere technische profielen binnen de industrie, zoals ingenieurs, projectleiders,... een basiskennis hebben van ergonomie.

Wat zijn je hobby’s? Komt jouw kennis van ergonomie hierbij van pas?
Naast het entertainen van twee kleine kinderen tracht ik regelmatig te fietsen, en ben ik nog actief als bestuurslid beheer bij Natuurpunt Aalter. Bij het beheer van natuurgebieden is ergonomie nooit veraf. Denk maar aan het aanplanten van bomen, het maaien van een heideterrein of het snoeien en kappen van bomen. Mijn kennis van ergonomie komt goed van pas om de vrijwilligers en andere bestuursleden aan te sporen zo ergonomisch mogelijk te werken.

Bart Haesen

Wie ben je en waar werk je?
Mijn naam is Bart. Ik ben 55 jaar en woon in Genk. Momenteel werk ik als preventieadviseur bij CLB-Group Alken. Binnen de Externe dienst Preventie en Bescherming van de CLB-Group maak ik deel uit van het team ergonomie en van het team arbeidsveiligheid.

Wat is je geschiedenis of traject binnen ergonomie?
Als jonge kerel van 20 jaar was het mijn bedoeling om na de studies een job in het onderwijs als leerkracht lichamelijke opvoeding uit te oefenen.  Maar door meerdere omstandigheden ben ik uiteindelijk in de automobielindustrie, bij Ford Genk, terechtgekomen. Bij Ford Motor Company maakte ik, vanaf 2002, deel uit van een Europees ergonomie team dat zich bezig hield met, voornamelijk correctieve, ergonomie. Tijdens deze periode werd er meer en meer aandacht geschonken aan procesoptimalisatie. Ergonomie behoorde ook als vast onderdeel bij deze strategie om de productie gerelateerde processen te verbeteren. Mijn achtergrond als “turnleraar” kwam hierbij zeer goed van pas.

Vanaf 2008 werd er een globaal ergonomisch team opgericht met als centrale visie het opzetten van een globaal proactief ergonomiebeleid voor FMC. Hierbij werd er vooral de nadruk gelegd op het vastleggen van  ergonomische principes, richtlijnen en limieten voor het ontwerp van producten en onderdelen. Sinds de sluiting van Ford Genk ben ik werkzaam als externe preventieadviseur en tracht ik mijn kennis en ervaring toe te passen tijdens het uitvoeren van projecten bij onze klanten.

Wat is je rol binnen de werkgroep industrie en wat zijn je ambities?
Mijn rol binnen de Verv is meewerkend lid voor de werkgroep Industrie. Mijn ambitie is om ergonomie vanaf het ontwerp van een machine, een onderdeel, een werkproces,… als vast onderdeel mee op te nemen net zoals hierbij de veiligheidsaspecten vanzelfsprekend zijn. Als men “Duurzaam en Werkbaar Werk” meer en meer wil introduceren dan is de noodzaak om ergonomie vanaf het ontwerp te promoten zeer hoog.

Wat zijn je hobby’s? Komt jouw kennis van ergonomie hierbij van pas?
Sinds 4 jaren ben ik aangesloten bij een duikvereniging in Bilzen. Bij het diepzeeduiken zijn meerdere ergonomische aspecten van toepassing. Daarnaast tracht ik mijn conditie en mijn lichaamsgewicht op peil te houden door te joggen, lichaamsoefeningen uit te voeren en op mijn voeding te letten.

Hermien Matthys

Wie ben je en waar werk je?
Ik werk als preventieadviseur niv 1 en ergonomie bij Securex

Wat is je geschiedenis of traject binnen ergonomie?
Als afgestuurde master in de lichamelijke opvoeding ben ik eerst gestart als sportfuncionaris bij de provincie Oost-Vlaanderen. Na enkele jaren wou ik iets anders doen en ben ik gerold in het preventiewereldje. Als interne preventieadviseur binnen een metaalverwerkend bedrijf werd ik naast veiligheidsissues ook geconfronteerd met ergonomische uitdagingen. Met dit laatste ben ik dan verder aan de slag gegaan als externe preventieadviseur bij Idewe en vervolgens bij Securex.

Wat is je rol binnen de werkgroep industrie en wat zijn je ambities?
Als meewerkend lid  samen met de collega's praktijkrichtlijn, tools,... ontwikkelen die van toepassing zijn in de industrie. Dat we als, werkgroep een referentie worden rond ergonomische uitdagingen in de industrie.

Wat zijn je hobby’s? Komt jouw kennis van ergonomie hierbij van pas?
Ik reis graag met de rugzak. Ook doe ik af en toe meerdaagse trektochten met de tent. Zowel het goed pakken, het dragen, keuze van materiaal.. tja 't is een uitdaging om de rug te sparen.

Gerrit Pollentier

Wie ben je en waar werk je?
Ik werk als verantwoordelijke voor de discipline ergonomie bij Mensura, daarnaast heb ik mijn handen ook vol als papa van 3 jonge energieke bengels. Lopen en fietsen beschouw ik als een basisbehoefte en kan ik ook niet wegdenken uit mijn weekschema. In het weekend liefst ook samen met vrienden.

Wat is je geschiedenis of traject binnen ergonomie?
Ik startte ooit als kinesitherapeut in de praktijk, en was er al snel van overtuigd dat ik de problemen ook aan de bron wilde kunnen aanpakken. Vaak de werkomgeving dus. Als ergonoom voor KBC kon ik dat idealisme omzetten in de praktijk, en deed ik heel wat ervaring op terwijl ik de specialisatieopleiding volgde. Nadien was de overstap naar Mensura een logische keuze om mijn ervaring te verbreden over verschillende sectoren. Onder de hoede van Dirk Delaruelle deed ik heel wat ervaring op. Het kunnen begeleiden van klanten naar concrete, praktisch bruikbare oplossingen op maat is iets wat me is blijven boeien. Ik had het geluk om al te kunnen "proeven" van heel uiteenlopende en boeiende ergonomische werkomgevingen.

Wat is je rol binnen de werkgroep industrie en wat zijn je ambities?
Ergonomen moeten een duidelijke toegevoegde waarde kunnen aantonen bij bedrijven en beslissers, en partners zijn in prestatie en productiviteit. Niet enkel in well-being. Ik verzin dit niet als eerste, dit zijn de wijze woorden van Jan Dul, hoogleraar Technology and Human Factors bij de Rotterdam School of Management van de Erasmus Universiteit. In de werkgroep is het mijn ambitie om met kleine, maar stevige stappen in die richting te kunnen evolueren.

Wat zijn je hobby’s? Komt jouw kennis van ergonomie hierbij van pas?
Als loper en fietser is het een must om een goeie match te vinden tussen je technische uitrusting en je eigen lichaam. De dikke teennagel die ik verloor bij mijn eerste marathon in Amsterdam zal dit zeker kunnen beamen.

Jolien Van Pamel

Wie ben je en waar werk je?
Ik ben preventieadviseur ergonomie. Vanaf mei 2020 werk ik als zelfstandige ergonoom binnen de vennootschap van mij en mijn man, Frank Van der Elst & partners. Enerzijds voer ik consultantsopdrachten uit als ergonoom daarnaast ben ik aan de slag als paardencoach. We willen vooral een partner zijn in welzijn met focus op het mentale en het fysieke welbevinden zowel voor bedrijven als particulieren.

Wat is je geschiedenis of traject binnen ergonomie?
In september 2007 ben ik als PA ergonomie gestart bij CBMT. Sinds 2011 gefusioneerd en Attentia geworden. In 2009 deed ik mijn specialisatieopleiding ergonomie aan het UAMS in Antwerpen. Bij Attentia deed ik een mix van opleidingen geven, analyses uitvoeren maar ook metingen met betrekking tot omgevingsfactoren. In 2014 werd ik teamleader voor het team ergonomen en arbeidshygiënisten zowel Franstaligen als Nederlandstaligen. Sinds 2019 werd ik teamleader voor externe partners in combinatie met uitvoeren van projecten ergonomie en arbeidshygiëne. Vanaf mei 2020 dus volledig zelfstandige ergonoom.

Wat is je rol binnen de werkgroep industrie/het bestuur van VerV en wat zijn je ambities?
Momenteel verzorg ik het financiële leuk binnen de ergonomievereniging. Dit is momenteel behapbaar om op te nemen in mijn vrije tijd. Mochten er meer uren in een dag zijn, zou ik mij zeker nog meer willen inzetten, maar als mama van twee kleine kindjes en zelfstandige rest er niet altijd veel tijd. Daarom hoop ik vooral te kunnen blijven mee ondersteunen waar nodig, maar met realistische ambities.

Wat zijn je hobby’s? Komt jouw kennis van ergonomie hierbij van pas?
Paarden en paardrijden en verder ben ik ook graag creatief bezig. Knutselen met de kindjes, tekenen...Ergonomie komt hier niet echt bij van pas; hoewel indirect ergonomie er overal en altijd is. Denk maar aan zit mijn zadel comfortabel; om te tekenen een schildersezel gebruiken rechtstaand, zittend, met zadelstoel etc. Ergonomie schuilt altijd om de hoek.

Sven Hensen

Wie ben je en waar werk je?
Ik ben Sven Hensen, sinds 1 januari 2013 werkzaam bij CLB externe preventie dienst te Alken en momenteel directeur risicobeheer (1 januari 2019). Ik ben op CLB EDPB begonnen als externe preventie adviseur arbeidsveiligheid. Vervolgens heb ik ook mijn niveau I ergonomie behaald. Sinds 2017 ook teamverantwoordelijke van de afdelingen arbeidsveiligheid en ergonomie.

Voorheen werkte ik op een toeleveringsbedrijf van Ford Genk, met name SML. SML was de grootste toeleverancier van Ford Genk : motoren, voor-en achteras, cooling module, fueltanks, zetels, glaswerk, tapijten, binnenbekleding alsook een opslagplaats voor staalplaten. Hier heb ik gewerkt als productie ingenieur en interne preventie adviseur.

Wat is je geschiedenis of traject binnen ergonomie?
Via SML ben ik in contact gekomen met ergonomie, daar dit een belangrijk aspect was binnen de engineering afdeling in de automotive sector. Op de engineering afdeling werden risicoanalyses ergonomie (KIM tools) multidisciplinair opgesteld ter bevordering en stimulering van jobrotatie. Er werd een intern systeem op poten gezet waarin deze projecten werden uitgevoerd. Via de externe dienst heb ik me hier verder in kunnen verdiepen en mijn kennis kunnen verruimen naar andere werkvelden van ergonomie zoals :  het geven van opleidingen, beeldschermwerk, ed.

Wat is je rol binnen de werkgroep industrie/het bestuur van VerV en wat zijn je ambities?
Bestuurslid sinds najaar 2017
Strategie samen met Stephan Tomlow, voorheen werkgroep industrie

Mijn ambitie is de afdeling ergonomie binnen de externe dienst verder uitbouwen. Dat de afdeling en wat we juist kunnen betekenen voor de klanten, meer bekend wordt en we daardoor meer projecten kunnen behartigen. Ook zou ik willen bijdragen bij het algemeen beeld en de mogelijkheden dat ergonomie kan bieden voor werkgevers, werknemers, interne preventiediensten,… Dus ergonomie promoten bij zoveel mogelijk mensen.

Wat zijn je hobby’s? Komt jouw kennis van ergonomie hierbij van pas?
Spinnen, zaalvoetbal en fietsen bij de wielerterroristen ‘de Fluitende sepappen’ te Rosmeer.
Instellingen van de fiets bij het spinnen en op de weg om ruglast te voorkomen.

Anneleen Verhaeghe

Wie ben je en waar werk je?
Ik werk als interne preventieadviseur ergonomie bij Volvo Group Trucks Gent.

Wat is je geschieden of traject binnen ergonomie?
Ik heb Milieu-en Preventiemanagement met specialisatie ergonomie gestudeerd en werk nu al meer dan 3 jaar als interne ergonoom bij Volvo. Daarvoor heb ik 6 jaar als interne preventieadviseur arbeidsveiligheid gewerkt bij een andere werkgever.

Wat is je rol binnen de werkgroep industrie/het bestuur van VerV en wat zijn je ambities?
Mijn rol binnen VerV is voorzitter van de werkgroep Industrie. Mijn ambitie is om met die werkgroep het belang van ergonomie meer in de kijker te zetten bij productie- en logistieke bedrijven, maar ook om in te spelen op hun noden. Dat kan door het organiseren van studiedagen of het opstellen van richtlijnen of adviezen.

Wat zijn je hobby’s? Komt jouw kennis van ergonomie hierbij van pas?
Ik vind een gezonde levensstijl sowieso belangrijk, dus daar zit wel een link met ergonomie. In mijn vrije tijd probeer ik geregeld aan sport te doen zoals lopen, badminton en lindy hop. Daarnaast ben ik nog vrijwilliger bij het Huis van het Nederlands en bij een kittenasiel, waarvoor ik zwerfkittens opvang tijdens de zomermaanden.

Andere leden: Yves De Groeve (TWW, FOD WASO) en Hendrik Mortier (Volvo Cars)

 

Nieuws

Balans connectie en deconnectie

Technologie zorgt dat we steeds geconnecteerd (kunnen) zijn. Dat vormt een uitdaging voor ons digitaal welzijn en productiviteit. Alice Verlinden zal op de Ergoday "Werken met focus" (30/03) het actuele onderzoek rond digitale deconnectie toelichten. Hier ontdek je ook de tips voor jezelf als...
Lees meer

WZC Ter Meeren wint VerV Ergonomieprijs 2022!

Het WZC Ter Meeren wint de VerV Ergonomieprijs 2022 met hun intuïtieve rijondersteuning van passieve tilliften. De VerV Ergonomieprijs zet elk jaar een project, eindwerk of realisatie in de kijker rond ergonomie. De inzending van Sonja Eeckhoudt en collega's werd beloond met een zit-sta tafel,...
Lees meer

Inzendingen VerV Ergonomieprijs 2022

De VerV Ergonomieprijs beloont elk jaar een goede praktijk in ergonomie. Iedereen kon projecten, ontwerpen, eindwerken of realisaties op vlak van ergonomie in 2022 indienen. Hieronder vindt u een overzicht van alle inzendingen: Inzendingen 2022: 1. Oprijplaat voor pallet - Bart De Groof, Midas 2....
Lees meer

Studiedag "Goede praktijken in ergonomie" 2023

Na een onderbreking van vier jaar opende de studiedag "Goede praktijken in ergonomie" het ergonomiejaar met een knal. Een volle zaal kreeg interessante presentaties voorgeschoteld over kantoorontwerp en welzijn, effect van een rugrevalidatieprogramma, hulpmiddelen in de zorg en technologie 5.0....
Lees meer

Studie mobiliteitsklassen (MK5)

De mobiliteit van de zorgvrager in kaart brengen is een cruciaal onderdeel in het stimuleren van de zelfredzaamheid van zorgvragers. In België en Nederland worden de MobiliteitsKlassen 5 (MK5) als classificatiesysteem reeds volop gebruikt. Vanuit VerV nemen we deel aan een...
Lees meer

Zorgbedrijf Sakura ondertekent zorgcharter van VerV

In Sakura-woonzorgcentrum Hof van Eksaarde werd vrijdagnamiddag het charter van VerV "Gezonde zorg, gezonde medewerker" ondertekend. Het zorgbedrijf zet zich op die manier in voor een preventiebeleid voor het verplaatsen van personen voor het zorgpersoneel in haar woonzorgcentra. De ondertekening...
Lees meer

Lidgeld VerV 2023

Het lidgeld bij VerV zal komend jaar 75€ bedragen. Begin januari zal hiervoor een factuur doorgestuurd worden. Betalen kan via overschrijving op het rekeningnummer: BE49 363 163 574 271. Vermeld in de mededeling "Lidgeld en uw naam". Wie zich bij het Ergonomiecongres en later lid heeft gemaakt,...
Lees meer

Ergoday "Werken met focus" - 30/03

Op 30 maart vindt de eerste Ergoday van 2023 plaats met als thema "Werken met focus". Met de recente wetgeving rond deconnectie is het relevant even stil te staan met hoe mensen vandaag met focus kunnen werken op kantoor. Als ergonoom kan men via het ontwerp ook de mogelijkheden om te concentreren...
Lees meer

Nieuwe specialisatie ergonomie start in 2023

De volgende specialisatie-opleiding ergonomie gaat van start op 26 september 2023. Op 6 maart organiseren Odisee en VerV hierover een infosessie. Deze uitgebreide opleiding (280u) is een wettelijke voorwaarde om preventieadviseur ergonomie te kunnen worden. Registreren voor de infosessie kan via...
Lees meer

Verslag Human Factors NL Jaarcongres 2022

Het Human Factors NL Jaarcongres was dit jaar over twee dagen gespreid in de mooie omgeving van Zeist. Ook VerV was present met een sessie over “de meerwaarde van ergonomie.” Dit sloot aan met het congresthema “Shaping horizons”, waarbij de raakvlakken van ergonomie werden opgezocht. Daarbij stond...
Lees meer