Maak kennis met de werkgroep industrie bij VerV

Maak kennis met de meewerkende leden van de werkgroep industrie bij VerV. Ontdek hun rol binnen de werkgroep en hun ervaringen m.b.t. ergonomie. 

Hans Op het Eyndt

Wie ben je en waar werk je?
Sinds 2012 ben ik werkzaam bij IDEWE als preventieadviseur Ergonomie voor regio Limburg. Tevens ben ik er verantwoordelijke voor de kenniscel Industrie, waar we nieuwe producten uitdokteren om onze klanten nog beter ten dienst te zijn.

Wat is je geschiedenis of traject binnen ergonomie?
Ik ben de eerste keer gestoten op ergonomie op het Sportkot (of Master in de Bewegingswetenschappen zoals het met een mooi woord heet), waar het een kleine keuzevakje was in het laatste jaar. Mijn interesse was direct geprikkeld! Ik heb me na het afstuderen dan ook direct ingeschreven voor specialisatieopleiding Preventieadviseur Ergonomie. Na het behalen van dit diploma ben ik niet veel later kunnen starten bij IDEWE, waar ik me nu nog steeds met veel passie stort op ergonomie.

Wat is je rol binnen de werkgroep industrie en wat zijn je ambities?
Ik ben sinds de opstart lid van de werkgroep Industrie bij de VERV. Met deze werkgroep wil ik enerzijds de kennis omtrent ergonomie ruimer en intensiever verspreiden (o.a. ErgoDay Industrie, specifieke studiedagen, …) en anderzijds onze gezamenlijke ervaring en inzichten bundelen om enkele ergonomische knopen door te hakken (o.a. gefundeerde analyse van staand werk, ontwerprichtlijnen industrie, …).

Wat zijn je hobby’s? Komt jouw kennis van ergonomie hierbij van pas?
De laatste jaren heb ik me vooral toegelegd op Crossfit. In deze sport wordt er veel aandacht besteed aan de technische uitvoering van complexe bewegingen (Clean, Snatch, …), wat een mooie kruisbestuiving met ergonomie oplevert.

Pieter Collier

Wie ben je en waar werk je?
Ik ben Pieter Collier, 35 jaar en ben afkomstig uit Aalter. Ik werk als multidisciplinair intern preventieadviseur en ergonoom bij Daikin Europe NV. Daarnaast geeft ik als gastdocent les aan HoGent in de opleiding milieu- en duurzaamheidsmanagement.

Wat is je geschiedenis of traject binnen ergonomie?
Na mijn opleiding milieu- en preventiemanagement ben ik na een korte omzwerving in 2008 bij Daikin Europe gestart als milieucoördinator, en vervolgens lid van de interne preventiedienst. In 2010 heb ik de specialisatiemodule preventieadviseur - ergonomie kunnen volgen. De specialisatie ergonomie maakt sinds die periode dan ook deel uit van de interne preventiedienst, en is steeds belangrijker geworden.

Sinds het academiejaar 2017-2018 geef ik bijkomend ook nog les aan HoGent in de opleiding milieu- en duurzaamheidsmanagement, waar ik onder andere het luik ergonomie verzorg voor de toekomstige preventieadviseurs niveau 2.

Wat is je rol binnen de werkgroep industrie en wat zijn je ambities?
Als lid van de werkgroep industrie vind ik het voornamelijk belangrijk dat de kennis van ergonomie niet beperkt blijft tot de specialisten binnen het vakgebied. Ik zie er een grote meerwaarde in dat ook andere technische profielen binnen de industrie, zoals ingenieurs, projectleiders,... een basiskennis hebben van ergonomie.

Wat zijn je hobby’s? Komt jouw kennis van ergonomie hierbij van pas?
Naast het entertainen van twee kleine kinderen tracht ik regelmatig te fietsen, en ben ik nog actief als bestuurslid beheer bij Natuurpunt Aalter. Bij het beheer van natuurgebieden is ergonomie nooit veraf. Denk maar aan het aanplanten van bomen, het maaien van een heideterrein of het snoeien en kappen van bomen. Mijn kennis van ergonomie komt goed van pas om de vrijwilligers en andere bestuursleden aan te sporen zo ergonomisch mogelijk te werken.

Bart Haesen

Wie ben je en waar werk je?
Mijn naam is Bart. Ik ben 55 jaar en woon in Genk. Momenteel werk ik als preventieadviseur bij CLB-Group Alken. Binnen de Externe dienst Preventie en Bescherming van de CLB-Group maak ik deel uit van het team ergonomie en van het team arbeidsveiligheid.

Wat is je geschiedenis of traject binnen ergonomie?
Als jonge kerel van 20 jaar was het mijn bedoeling om na de studies een job in het onderwijs als leerkracht lichamelijke opvoeding uit te oefenen.  Maar door meerdere omstandigheden ben ik uiteindelijk in de automobielindustrie, bij Ford Genk, terechtgekomen. Bij Ford Motor Company maakte ik, vanaf 2002, deel uit van een Europees ergonomie team dat zich bezig hield met, voornamelijk correctieve, ergonomie. Tijdens deze periode werd er meer en meer aandacht geschonken aan procesoptimalisatie. Ergonomie behoorde ook als vast onderdeel bij deze strategie om de productie gerelateerde processen te verbeteren. Mijn achtergrond als “turnleraar” kwam hierbij zeer goed van pas.

Vanaf 2008 werd er een globaal ergonomisch team opgericht met als centrale visie het opzetten van een globaal proactief ergonomiebeleid voor FMC. Hierbij werd er vooral de nadruk gelegd op het vastleggen van  ergonomische principes, richtlijnen en limieten voor het ontwerp van producten en onderdelen. Sinds de sluiting van Ford Genk ben ik werkzaam als externe preventieadviseur en tracht ik mijn kennis en ervaring toe te passen tijdens het uitvoeren van projecten bij onze klanten.

Wat is je rol binnen de werkgroep industrie en wat zijn je ambities?
Mijn rol binnen de Verv is meewerkend lid voor de werkgroep Industrie. Mijn ambitie is om ergonomie vanaf het ontwerp van een machine, een onderdeel, een werkproces,… als vast onderdeel mee op te nemen net zoals hierbij de veiligheidsaspecten vanzelfsprekend zijn. Als men “Duurzaam en Werkbaar Werk” meer en meer wil introduceren dan is de noodzaak om ergonomie vanaf het ontwerp te promoten zeer hoog.

Wat zijn je hobby’s? Komt jouw kennis van ergonomie hierbij van pas?
Sinds 4 jaren ben ik aangesloten bij een duikvereniging in Bilzen. Bij het diepzeeduiken zijn meerdere ergonomische aspecten van toepassing. Daarnaast tracht ik mijn conditie en mijn lichaamsgewicht op peil te houden door te joggen, lichaamsoefeningen uit te voeren en op mijn voeding te letten.

Hermien Matthys

Wie ben je en waar werk je?
Ik werk als preventieadviseur niv 1 en ergonomie bij Securex

Wat is je geschiedenis of traject binnen ergonomie?
Als afgestuurde master in de lichamelijke opvoeding ben ik eerst gestart als sportfuncionaris bij de provincie Oost-Vlaanderen. Na enkele jaren wou ik iets anders doen en ben ik gerold in het preventiewereldje. Als interne preventieadviseur binnen een metaalverwerkend bedrijf werd ik naast veiligheidsissues ook geconfronteerd met ergonomische uitdagingen. Met dit laatste ben ik dan verder aan de slag gegaan als externe preventieadviseur bij Idewe en vervolgens bij Securex.

Wat is je rol binnen de werkgroep industrie en wat zijn je ambities?
Als meewerkend lid  samen met de collega's praktijkrichtlijn, tools,... ontwikkelen die van toepassing zijn in de industrie. Dat we als, werkgroep een referentie worden rond ergonomische uitdagingen in de industrie.

Wat zijn je hobby’s? Komt jouw kennis van ergonomie hierbij van pas?
Ik reis graag met de rugzak. Ook doe ik af en toe meerdaagse trektochten met de tent. Zowel het goed pakken, het dragen, keuze van materiaal.. tja 't is een uitdaging om de rug te sparen.

Gerrit Pollentier

Wie ben je en waar werk je?
Ik werk als verantwoordelijke voor de discipline ergonomie bij Mensura, daarnaast heb ik mijn handen ook vol als papa van 3 jonge energieke bengels. Lopen en fietsen beschouw ik als een basisbehoefte en kan ik ook niet wegdenken uit mijn weekschema. In het weekend liefst ook samen met vrienden.

Wat is je geschiedenis of traject binnen ergonomie?
Ik startte ooit als kinesitherapeut in de praktijk, en was er al snel van overtuigd dat ik de problemen ook aan de bron wilde kunnen aanpakken. Vaak de werkomgeving dus. Als ergonoom voor KBC kon ik dat idealisme omzetten in de praktijk, en deed ik heel wat ervaring op terwijl ik de specialisatieopleiding volgde. Nadien was de overstap naar Mensura een logische keuze om mijn ervaring te verbreden over verschillende sectoren. Onder de hoede van Dirk Delaruelle deed ik heel wat ervaring op. Het kunnen begeleiden van klanten naar concrete, praktisch bruikbare oplossingen op maat is iets wat me is blijven boeien. Ik had het geluk om al te kunnen "proeven" van heel uiteenlopende en boeiende ergonomische werkomgevingen.

Wat is je rol binnen de werkgroep industrie en wat zijn je ambities?
Ergonomen moeten een duidelijke toegevoegde waarde kunnen aantonen bij bedrijven en beslissers, en partners zijn in prestatie en productiviteit. Niet enkel in well-being. Ik verzin dit niet als eerste, dit zijn de wijze woorden van Jan Dul, hoogleraar Technology and Human Factors bij de Rotterdam School of Management van de Erasmus Universiteit. In de werkgroep is het mijn ambitie om met kleine, maar stevige stappen in die richting te kunnen evolueren.

Wat zijn je hobby’s? Komt jouw kennis van ergonomie hierbij van pas?
Als loper en fietser is het een must om een goeie match te vinden tussen je technische uitrusting en je eigen lichaam. De dikke teennagel die ik verloor bij mijn eerste marathon in Amsterdam zal dit zeker kunnen beamen.

Jolien Van Pamel

Wie ben je en waar werk je?
Ik ben preventieadviseur ergonomie. Vanaf mei 2020 werk ik als zelfstandige ergonoom binnen de vennootschap van mij en mijn man, Frank Van der Elst & partners. Enerzijds voer ik consultantsopdrachten uit als ergonoom daarnaast ben ik aan de slag als paardencoach. We willen vooral een partner zijn in welzijn met focus op het mentale en het fysieke welbevinden zowel voor bedrijven als particulieren.

Wat is je geschiedenis of traject binnen ergonomie?
In september 2007 ben ik als PA ergonomie gestart bij CBMT. Sinds 2011 gefusioneerd en Attentia geworden. In 2009 deed ik mijn specialisatieopleiding ergonomie aan het UAMS in Antwerpen. Bij Attentia deed ik een mix van opleidingen geven, analyses uitvoeren maar ook metingen met betrekking tot omgevingsfactoren. In 2014 werd ik teamleader voor het team ergonomen en arbeidshygiënisten zowel Franstaligen als Nederlandstaligen. Sinds 2019 werd ik teamleader voor externe partners in combinatie met uitvoeren van projecten ergonomie en arbeidshygiëne. Vanaf mei 2020 dus volledig zelfstandige ergonoom.

Wat is je rol binnen de werkgroep industrie/het bestuur van VerV en wat zijn je ambities?
Momenteel verzorg ik het financiële leuk binnen de ergonomievereniging. Dit is momenteel behapbaar om op te nemen in mijn vrije tijd. Mochten er meer uren in een dag zijn, zou ik mij zeker nog meer willen inzetten, maar als mama van twee kleine kindjes en zelfstandige rest er niet altijd veel tijd. Daarom hoop ik vooral te kunnen blijven mee ondersteunen waar nodig, maar met realistische ambities.

Wat zijn je hobby’s? Komt jouw kennis van ergonomie hierbij van pas?
Paarden en paardrijden en verder ben ik ook graag creatief bezig. Knutselen met de kindjes, tekenen...Ergonomie komt hier niet echt bij van pas; hoewel indirect ergonomie er overal en altijd is. Denk maar aan zit mijn zadel comfortabel; om te tekenen een schildersezel gebruiken rechtstaand, zittend, met zadelstoel etc. Ergonomie schuilt altijd om de hoek.

Sven Hensen

Wie ben je en waar werk je?
Ik ben Sven Hensen, sinds 1 januari 2013 werkzaam bij CLB externe preventie dienst te Alken en momenteel directeur risicobeheer (1 januari 2019). Ik ben op CLB EDPB begonnen als externe preventie adviseur arbeidsveiligheid. Vervolgens heb ik ook mijn niveau I ergonomie behaald. Sinds 2017 ook teamverantwoordelijke van de afdelingen arbeidsveiligheid en ergonomie.

Voorheen werkte ik op een toeleveringsbedrijf van Ford Genk, met name SML. SML was de grootste toeleverancier van Ford Genk : motoren, voor-en achteras, cooling module, fueltanks, zetels, glaswerk, tapijten, binnenbekleding alsook een opslagplaats voor staalplaten. Hier heb ik gewerkt als productie ingenieur en interne preventie adviseur.

Wat is je geschiedenis of traject binnen ergonomie?
Via SML ben ik in contact gekomen met ergonomie, daar dit een belangrijk aspect was binnen de engineering afdeling in de automotive sector. Op de engineering afdeling werden risicoanalyses ergonomie (KIM tools) multidisciplinair opgesteld ter bevordering en stimulering van jobrotatie. Er werd een intern systeem op poten gezet waarin deze projecten werden uitgevoerd. Via de externe dienst heb ik me hier verder in kunnen verdiepen en mijn kennis kunnen verruimen naar andere werkvelden van ergonomie zoals :  het geven van opleidingen, beeldschermwerk, ed.

Wat is je rol binnen de werkgroep industrie/het bestuur van VerV en wat zijn je ambities?
Bestuurslid sinds najaar 2017
Strategie samen met Stephan Tomlow, voorheen werkgroep industrie

Mijn ambitie is de afdeling ergonomie binnen de externe dienst verder uitbouwen. Dat de afdeling en wat we juist kunnen betekenen voor de klanten, meer bekend wordt en we daardoor meer projecten kunnen behartigen. Ook zou ik willen bijdragen bij het algemeen beeld en de mogelijkheden dat ergonomie kan bieden voor werkgevers, werknemers, interne preventiediensten,… Dus ergonomie promoten bij zoveel mogelijk mensen.

Wat zijn je hobby’s? Komt jouw kennis van ergonomie hierbij van pas?
Spinnen, zaalvoetbal en fietsen bij de wielerterroristen ‘de Fluitende sepappen’ te Rosmeer.
Instellingen van de fiets bij het spinnen en op de weg om ruglast te voorkomen.

Anneleen Verhaeghe

Wie ben je en waar werk je?
Ik werk als interne preventieadviseur ergonomie bij Volvo Group Trucks Gent.

Wat is je geschieden of traject binnen ergonomie?
Ik heb Milieu-en Preventiemanagement met specialisatie ergonomie gestudeerd en werk nu al meer dan 3 jaar als interne ergonoom bij Volvo. Daarvoor heb ik 6 jaar als interne preventieadviseur arbeidsveiligheid gewerkt bij een andere werkgever.

Wat is je rol binnen de werkgroep industrie/het bestuur van VerV en wat zijn je ambities?
Mijn rol binnen VerV is voorzitter van de werkgroep Industrie. Mijn ambitie is om met die werkgroep het belang van ergonomie meer in de kijker te zetten bij productie- en logistieke bedrijven, maar ook om in te spelen op hun noden. Dat kan door het organiseren van studiedagen of het opstellen van richtlijnen of adviezen.

Wat zijn je hobby’s? Komt jouw kennis van ergonomie hierbij van pas?
Ik vind een gezonde levensstijl sowieso belangrijk, dus daar zit wel een link met ergonomie. In mijn vrije tijd probeer ik geregeld aan sport te doen zoals lopen, badminton en lindy hop. Daarnaast ben ik nog vrijwilliger bij het Huis van het Nederlands en bij een kittenasiel, waarvoor ik zwerfkittens opvang tijdens de zomermaanden.

Andere leden: Yves De Groeve (TWW, FOD WASO) en Hendrik Mortier (Volvo Cars)

 

Nieuws

Eindwerken op het Ergonomiecongres!

Dit jaar studeert opnieuw een lichting ergonomen af bij de specialisatie ergonomie. Dat betekent ook heel wat interessante eindwerken en deze kan je ontdekken op het Ergonomiecongres! In de track “onderzoek” staan immers deze eindwerken centraal. Tineke Lauwers heeft in haar eindwerk de invloed van...
Lees meer

Adviesgroep VerV 23/05/2023

Op 23 mei 2023 kwam de Adviesgroep van VerV voor de eerste keer samen. Doel van deze groep is om mee na te denken over de richting van de vereniging en het vakgebied ergonomie. Daarvoor werden geëngageerde VerV leden gezocht vanuit verschillende invalshoeken: interne ergonomen, onderwijs, overheid,...
Lees meer

Bijscholingsdag ergocoaches op Ergonomiecongres

Ben je ergocoach of aanspreekpunt ergonomie op je zorgafdeling? Dan kan je een bijscholingsdag ergonomie volgen op het Ergonomiecongres. Je kan kiezen voor een opfrissing van de transfers, demo's van hulpmiddelen of handvaten krijgen voor een beleid. Stel zelf je programma samen uit de...
Lees meer

Consensusoverleg kantoor

Tijdens het consensusoverleg over de praktijkrichtlijn "kantoorinrichting" werd de inhoud geupdatet voor een hybride werkcontext. Vooraf was er reeds input verzameld van een projectgroep die de h De stellingen en principes: 1. De kantoorinrichting faciliteert concentreren, communiceren, samenwerken...
Lees meer

Webinaire "Thermomètre de levage"

Le 22 mai, VerV et BES ont organisé un webinaire autour du thermomètre de levage en français. Cette méthode d'analyse des risques est décrite dans la norme ISO/TR12296 sur la manutention manuelle des personnes. Un grand merci à Tim Van Huygevoort pour nous apprendre les bases du Tilthermomètre et...
Lees meer

VerV Ergonomiecongres 2023

VerV organiseert opnieuw een Ergonomiecongres: datum is 24 oktober 2023 in De Montil in Affligem. Dit is een dag die ergonomie ademt en iedereen samenbrengt die bezig is met ergonomie. Je kan je programma zelf samenstellen met workshops, demo's en lezingen voor een studiedag op jouw maat. Wees...
Lees meer

Webinar "Beoordelen van armkracht" - verslag

Op de VerV webinar rond het beoordelen van armkracht werden twee wetenschappelijke publicaties besproken: 1. Databank armkrachten Op basis van de locatie van de handen en de richting van de kracht berekent de tool de maximale kracht voor de gekozen doelgroep. 2. Werken boven schouderhoogte Boven...
Lees meer

Consensusoverleg zorg - verslag

Op het VerV consensusoverleg over de praktijkrichtlijn "verplaatsen van personen" werden volgende stellingen voorgelegd voor een consensus. Na de nodige discussie, verfijning en nuance, was er een overeenstemming over: 1. Zorgvragers kan men indelen in vijf mobiliteitsklassen 2. Het VerV...
Lees meer

VerV op het Congres Navorming Veiligheidsinstituut

Op het Congres Navorming van het Veiligheidsinstituut (AP Hogeschool) verzorgde VerV twee bijdragen rond ergonomie: 4 mei: Rol van ergonomie bij re-integratie Roeland Motmans Het nieuwe KB re-integratie voorziet het stappenplan bij een formeel re-integratieproject, maar moedigt daarnaast ook de...
Lees meer

Webinar "Multidisciplinaire aanpak zorg" - 22/06

Webinar "Multidisciplinaire aanpak ergonomie in de zorg" met als concrete toepassing het introduceren van een maximaal tilgewicht voor leenset op het operatiekwartier. Door een jarenlange samenwerking met alle betrokken stakeholders is deze richtlijn recent opgenomen in het advies van de Hoge...
Lees meer