Indrukken wereldcongres ergonomie 2018
Firenze vormde het mooie decor van het 20ste wereldcongres ergonomie, georganiseerd door de wereldvereniging voor ergonomie, IEA. Met het thema “Creativity in practice” was de toon gezet voor een brede waaier aan sprekers. Met meer dan 1600 deelnemers wist de organisatie een ruim publiek aan te spreken, waaronder ook een dertigtal Belgen.
“We are designers”
Het ontwerpen stond centraal tijdens dit congres. Creativiteit speelt een rol vanaf de eerste stadia van het ontwerpproces. Het kan ook heel breed ingevuld worden, getuige de verschillende sessies over affective design. Fysieke ergonomie kwam hierdoor relatief minder aan bod, al stonden de sessies rond musculoskeletale aandoeningen of risicoanalysemethodes standaard geprogrammeerd. De ruime definitie van ergonomie bracht heel uiteenlopende disciplines samen. Naast de ergonomen uit preventiediensten uit België, waren ook de productontwikkelaars uit Anwerpen present. Een interessante mix, maar niet altijd even duidelijk hoe ergonomie te definiëren.
Theorie vs praktijk
Het doet altijd deugd om te horen dat wat we in praktijk doen ook wetenschappelijk onderbouwd is. Er gebeurt heel wat onderzoek naar ergonomie. De vertaalslag naar de praktijk blijft echter een uitdaging. Er werd veel aandacht besteed aan de methodologie van het onderzoek. Daar kwam ook de vragen over. Diezelfde kritische reflectie is ook nodig voor de praktische relevantie. Het probleem onderbouwen is goed, maar ook de oplossingen dienen onderzocht worden. Moeten we in exoskelets investeren of niet, en hoe implementeert men dat dan... Lang staan aan een zit-sta tafel is niet goed, maar wat dan met de inpakkers, sorteerders, enz...
Ergonomie 4.0
De ergonomiewereld houdt de vinger aan de pols. Het valt steeds op dat het ergonomiecongres steeds mee is op vlak van nieuwe ontwikkelingen. Was drie jaar geleden het verhaal van veel zitten een hot topic, dan maakte deze keer industrie 4.0 het mooie weer. Met virtual en augmented reality, robotics, exoskeletons, 3D modelling, motion capturing... is er reeds heel wat onderzoek verricht. Soms gaat dit nog vooral over de technologie op zich, maar het positieve is dat ergonomie mee een rol speelt. Het zijn de “human factors” die de grenzen van de nieuwe technologieën aangeven.
Voor wie zich een keer wil laten inspireren tijdens een intensieve ergonomieweek, is dit congres een aanrader. Verschillende topics, culturen, inzichten... het geeft energie om er weer mee aan de slag te gaan. Het volgende IEA congres is in 2021 te Vancouver. Met het thema “HFE in de the connected world. Ergonomie 4.0” zullen we heel wat praktische toepassingen en onderzoek te horen krijgen...