Hanne Kenis wint VerV Ergonomieprijs!

De VerV Ergonomieprijs kiest elk jaar een beste praktijk uit de verschillende inzendingen. Het is steeds interessant om te zien hoeveel actoren er op hoog niveau bezig zijn met ergonomie: van studenten LO en productontwerpen tot preventieadviseurs niveau I/II en ergonomie. Hanne Kenis kon de jury het meest bekoren met een re-integratietraject dat uitmondde in een optimalisatie voor alle medewerkers.

Hanne is als ergonoom en re-integratiedeskundige aan de slag bij Mensura. Het bedrijf Menken deed beroep op haar expertise naar aanleiding van verschillende schouder- en rugklachten bij het laden en lossen van containers. Dat is een gekende en zware taak binnen de sector.

De bewustwording kwam door een langdurig zieke medewerker, die reeds 9 maanden afwezig was omwille van rugklachten. Om de terugkeer naar het werk mogelijk te maken, startte de medewerker met het rugrevalidatieprogramma van het Fonds van Beroepsziekten. Tegelijk werd hij begeleid door een jobcoach die een oplossing op maat uitwerkte. Ondanks de arbeidsongeschiktheid van de medewerker werd een uniek statuut met de RVA onderhandeld. Via een werkstage kon de werkbelasting progressief opgebouwd worden. Omwille van de medische problematiek kreeg Menken ook subsidies om in een duurzame oplossing te investeren.

Laden en lossen is immers een zware taak voor alle medewerkers. Daarom werd na een observatie een participatieve werkgroep opgericht met de medewerkers. Daarin konden ze knelpunten en mogelijke oplossingen benoemen. De uitkomst van dit participatief overleg werd vervolgens besproken met het management gericht op de oplossingen. Zo had deze voldoende houvast om in overleg te gaan met leveranciers.

Eindresultaat is een telescopische transportband die in hoogte en diepte verstelbaar is. De transportband wordt in de container gereden tot waar de dozen staan. Daar staat een medewerker op een platform waaraan een vacuümzuiger is bevestigd. De medewerkers hoeven niet meer telkens het volle gewicht van de dozen te tillen. Dit betekende een enorme vermindering van de fysieke belasting. Ook de subjectieve aanvaarding en het gebruiksgemak zat goed. Tevreden medewerkers die langer en gezonder aan de slag kunnen blijven, een mooie praktijk van ergonomie.

Proficiat Hanne!

Nieuws

Deze sectie is leeg.