eUlift slotevent

eUlift is een innovatief concept om de mobiliteit van de patiënten te evalueren en correcte verplaatsingstechnieken aan te leren via 3D-animaties. Resultaat van dit Europees onderzoeksproject is de innovatieve app eUlift, ontwikkeld voor zorgverlenders. De interactieve app gericht op ergonomie helpt verpleegkundigen om vlotter te werken met patiënten.

https://eulift-app.com/


Bekende VerV gezichten: Maarten Cox, Filip Buckens, Heidi Deconinck en Tania Goderis (lid onderzoeksteam)

De avatars Nina (zorgverlener) en Jacob (patiënt) komen terug in iedere gebruiksvriendelijke 3D-animatie. De animaties kan je roteren tot je de hoek van je voorkeur hebt gevonden, bvb. om de positie van de voeten beter te bekijken. Je hebt ook de optie om te pauzeren of drie seconden voor- of achterwaarts te springen. Ook de basishoudingen en -bewegingen zijn opgenomen in de app.

Er bestaan verschillende programma’s om correcte verplaatsingstechnieken toe te passen bestaan, maar effecten op lange termijn blijven vaak uit, zo leert de ervaring. Deze app zet in op zelfregulerend leren met een effect op lange termijn op vlak van ergonomie. De app bestaat uit een volledig theoretisch en onderbouwd naslagwerk, 3D-animaties, een quiz en een train-the-trainer-module.

De ontwikkeling van de app is een driejarig project, gefinancierd door EPOS (Erasmus+) in samenwerking met een organisaties uit vijf Europese landen. Zo werkten VIVES-onderzoekers Aline Ollevier en Tina Baetens nauw samen met AZ Alma (Tania Goderis), Securex, Nordic Health Nederland, Athlon Spanje, David Hongarije en Finland. De app bestaat daarom in vier talen: Nederlands, Engels, Spaans en Hongaars. Het is dan ook de bedoeling dat de app in heel Europa gebruikt wordt.


Filip Buckens en Heidi Deconinck (UZ Gent) spraken over de visie en uitdagingen in de zorg.

Nieuws

Deze sectie is leeg.