Ervaringen IEA congres
Het wereldcongres ergonomie vond dit jaar plaats in Europa, Firenze. Dat betekende dat ook heel wat landgenoten present waren. Met als onderwerp "Creativity in practice" kwam het ontwerpen sterk op de voorgrond. Om te peilen naar de ervaringen van de deelnemers, legden we enkele vragen voor: Steven Amandels (preventieadviseur ergonomie) en Lore Veelaert (productontwikkeling in Antwerpen). Ze was bovendien één van de sprekers op het congres.
1. Wat vond je van het congres in het algemeen?
Lore: Over het algemeen was ik vooral onder de indruk van de grote schaal (en aantal internationale deelnemers) van het congres, leuke locatie ook. Ongelooflijk veel verschillende zalen, thema’s, sessies en presentaties op elk moment. Echter, met mijn ontwerpachtergrond waren natuurlijk niet alle sessies interessant voor mij persoonlijk, zeker wat betreft de focus op healthcare ed.
Steven: Onafhankelijk van het goede weer en de culturele locatie vond ik het op zowel beroepsmatig als persoonlijk vlak een zeer aangename ervaring. Ik bevond me immers gedurende week in een groep mensen waarbij ergonomie de ‘core business’ vormt. Binnen de preventiewereld heb ikzelf alvast maar zelden die ervaring. Gedurende een week heb ik eens niemand moeten overtuigen van het belang van ergonomie.
2. Wat is de beste sessie die je gevolgd hebt?
Lore: Misschien geen ideaal antwoord, maar eigenlijk was ik erg aangenaam verrast door de ‘stretch-sessies’ tussen de keynote presentaties door. Het leek de eerste maal wat absurd, maar eigenlijk zouden we allemaal wat vaker tijd moeten maken voor 5 minuutjes beweging: op kantoor, tijdens lessen, presentaties, etc! Dit vond ik zeer mooi passen binnen het algemene thema van de conferentie en deed zeker deugd tussen het vele zitten/luisteren door. Daarnaast was ik zelf vooral geïnteresseerd in de lezingen binnen het thema Affective Design natuurlijk. Tot slot vond ik de presentatie Noise Exposure on Pediatric Psychiatry Units van Daraiseh Nancy erg interessant. Zeer goed en duidelijk gepresenteerd en het deed je ook nadenken over geluid/lawaai in het dagelijkse leven zoals stress op het werk door drukte rondom…
Steven: Het was niet steeds goed voorspelbaar of een sessie de moeite waard zou zijn en ook het aantal sprekers zorgde er soms voor dat de spreektijd te beperkt was om grondig in te gaan op de materie. Toch herinner ik me nog goed de sessie ‘Return on Investment for human factors’ waar ik me de krasse uitspraak herinner “Ergonomen, stop met jullie bezig te houden met welzijn want bedrijven zijn daar niet in geïnteresseerd”. Hoewel ik me hier niet volledig in kan vinden gaven de verschillende sprekers argumenten waarom ergonomen zouden moeten veranderen in ‘Performance changers’. Door meer aandacht te besteden aan productie en kwaliteit krijg je automatisch meer gehoor bij het management en dus de werkgever.
3. Wat neem je mee van dit congres (inhoudelijk)?
Lore: Inhoudelijk onthoud ik dan enerzijds dat ‘ergonomie’ een zéér breed begrip is dat door verschillende disciplines op verschillende manieren geïnterpreteerd wordt. Dit doet je als designer zeker nadenken. En anderzijds, dat regelmatig bewegen of stretchen leuk en belangrijk is!
Steven: Heel veel en toch ook weinig door de veelheid aan korte lezingen die er werden gegeven. Toch zijn de Lund action levels, de risicoanalyse op basis van fatigue failure, de resultaten van studies bij exoskeletten en het Goldilock principe items waar ik in de toekomst wat meer aandacht aan zal besteden.
Bedankt!