Ergonomiecongres 18/10 - industrie

De risicoanalyse ergonomie om te komen tot innovatieve oplossingen staan centraal op het Ergonomiecongres van 18/10 voor wie actief is in de industrie. Dit wordt bovendien geïllustreerd met cases van goede praktijken.

In de sessie “praktijkrichtlijn” komen de onderdelen van een risicoanalyse ergonomie aan bod. Deze worden vervolgens effectief geoefend in een workshop “risicoanalyse ergonomie”. Een specifieke sessie wordt georganiseerd rond het risico “staand werken” omdat VerV daar een nieuwe tool voor heeft ontwikkeld. Een risicoanalyse ergonomie gebeurt best op een structurele manier om zo te bouwen aan een ergonomiecultuur binnen de onderneming. In deze sessie leer je je eigen organisatiecultuur inschatten. Het uiteindelijk doel is steeds te komen tot verbeteringen. Kom daarom meedenken en ervaringen delen in de workshop “TOP oplossingen”.

Automatisering en digitalisering zijn volop aan de gang. Het mensgericht inzetten van deze technologieën is de basis van industrie 5.0. De sessie “augmented reality” geeft een overzicht van toepassingen binnen de ergonomiewereld vandaag. Ook voor de sessie “geautomatiseerd transport” worden reeds bestaande voorbeelden uit de zorgsector op een rijtje gezet. Heb je hier zelf ervaring mee, kom het dan zeker delen. In de sessie “Exo4work” komen onderzoekers van de VUB de ontwikkeling van hun exoskeletons toelichten in samenwerking met de bedrijfswereld. Een demonstratie van “Scalefit” laat zien hoe men de resultaten van een 3D houdingsanalyse simultaan en visueel kan aflezen en interpreteren.

De inzendingen van de VerV Ergonomieprijs krijgen ook hun plaats op dit congres. De sessie “biomechanische model” bespreekt een doctoraat om via een model de fysieke belasting op het menselijk lichaam te bepalen. Het maatwerkbedrijf Mivas deelt een aantal mooie realisatie in de sessie “maatwerk”. Een studie naar “opblaasbare hulpmiddelen” toont door middel van spieractiviteit aan dat hulpmiddelen in de zorg veel beter zan dan manuele transfers. Hoe men spieractiviteit kan interpreteren komt aan bod in de sessie “EMG”. Tot slot toont de sessie “controlekamer” hoe ergonomie ook een belangrijke rol speelt in de ontwikkeling van meubels en inrichting van een controlekamer. Interessant allemaal!

Nieuws

Deze sectie is leeg.