Ergonomie op de Prenne

Op de Prenne van 12 maart waren er heel wat interessante lezingen gerelateerd aan ergonomie. Dat maakt dit netwerkevent voor preventieadviseurs ook de moeite waard voor ergonomen. Een kort verslagje van de presentaties rond ergonomie:

Astrid Van Severen toonde de meerwaarde van objectieve metingen van houding en spieractiviteit aan aan de hand van enkele praktijkvoorbeelden. Een patiënt met twee hogerop schuiven in bed vraagt zo bijvoorbeeld meer spierspanning dan alleen met een glijzeil. Aan een inpaktafel kan het aantal keren vooroverbuigen duidelijk geteld en vergeleken worden met de normen.

Gerrit Pollentier lichtte toe hoe een ergonoom en arbeidsarts elkaar kunnen versterken bij Nike. Data van klachten kunnen input geven voor de risicoanalyse, die dan weer leidt tot verbeteringen. In aanvulling op het verminderen van de fysieke belasting, kan ook het verhogen van de belastbaarheid van het individu de balans verbeteren.

Mariasteen is een koploper in innovatie. Digitalisering en robotisering hebben hen geholpen om competitief te blijven als sociale economie. Werkposten waarbij een lichtsysteem de medewerkers hielp om de juiste grondstoffen te nemen evolueerde naar een projectiesysteem met uitleg op het werkvlak of lichtsysteem dat de flow van taken aangaf om met twee te kunnen werken,... Knap.

Ook een hot topic voor ergonomie aan het worden, is Human Centric Lighting. Doel is het daglicht na te bootsen in de werkomgeving om zo beter bij ons bioritme aan te sluiten. LED verlichting biedt immers de mogelijkheid om de lichtintensiteit en kleur te variëren doorheen de dag. Dit is ook reeds opgenomen in de WELL Building Standard voor gezonde gebouwen.

In een landschapskantoor is afleiding door gesproken taal die men kan verstaan de grootste ergernis. Met een goede akoestiek op kantoor kan dit opgevangen worden. Door sound masking, achtergrondlawaai toevoegen, hoort men de spraak op afstand niet meer. Met een korte nagalmtijd is alles in directe omgeving wel nog begrijpbaar. Interessant voor ergonomie!

Om lawaai op de werkvloer te meten kan men een geluidskaart maken of een dosimetrie doen gedurende een hele dag. Het eerste zijn puntmetingen doorheen het hele gebouw, het tweede volgt de operator op oorhoogte. Door deze twee echter te combineren, bekomt men zeer zinvolle informatie naar preventiemaatregelen toe.

Volgende afspraak is 13 juni met opnieuw twee sprekers vanuit VerV:
- Risicoanalyse ergonomie als input voor re-integratie, Britt Coomans (CLB)
- Hoe effect hebben als preventieadviseur ergonomie, Ellen Suy (Liantis)
 

 

Nieuws

Deze sectie is leeg.