Ergonomie kleurt de Prenne59!

De Prenne studiedag voor preventieadviseurs op 16/09 was een blij fysiek weerzien. In het kader van de EU-OSHA campagne "Verlicht de last" stonden immers zes sessies  ergonomie gepland. Rode draad daarbij was de nieuwe praktijkrichtlijn "Risicoanalyse Ergonomie".

Van preventie MSA naar werkbaar werk
Roeland Motmans, Ergonoom Delhaize, voorzitter VerV
Ergonomie staat voor gezond en efficiënt werken. Toch is fysieke overbelasting de meest voorkomende werkgerelateerde gezondheidsaandoening. Om te komen tot werkbaar werk is daarom een structurele aanpak van ergonomie nodig. Op die manier draagt men bovendien ook bij tot een betere prestatie en  efficiëntie.

Een participatieve aanpak van de risicoanalyse ergonomie
Anneleen Verhaege, Ergonoom Volvo Trucks, voorzitter werkgroep industrie VerV
De medewerkers zijn de experts van hun job en kennen de ergonomische knelpunten en oplossingen het best. Toch kan een participatieve aanpak nog verder gaan door alle stakeholders van het proces te betrekken. Ergonomie kan ook bijdragen tot efficiëntie, kwaliteit en productiviteit.

De kwantitatieve risicoanalyse ergonomie als sleutel in het beleid
Hendrik Mortier, Ergonoom Volvo Cars, werkgroeplid VerV
Een ergonomiebeleid is opgebouwd uit drie peilers: ontwerp, risicoanalyse en opleiding. De kwantitatieve risicoanalyse ergonomie is een bouwsteen om ergonomische risico’s gestructureerd te kunnen aanpakken. Op die manier kan men de prioriteit en effectiviteit van acties onderbouwen en de link maken met het ontwerp.

Oplossingen ergonomie op kantoor
Stephan Tomlow, preventieadviseur ergonomie Liantis, ondervoorzitter VerV
Ergonomisch kantoormateriaal is een voorwaarde om gezond te kunnen werken, thuis en op kantoor. Ergonomie heeft echter ook impact op de kantoorinrichting. De principes van geconcentreerd werken, een eigen werkplek en bewegen op het werk zijn vandaag ook actueel in de context van hybride werken en thuiswerken.

Oplossingen ergonomie in de industrie
Hans Op het Eyndt, preventieadviseur ergonomie IDEWE, werkgroeplid VerV
Ergonomie onderscheidt 12 ergonomische risico’s. Deze zijn alom tegenwoordig in de industrie. Oplossingen kan men zoeken op niveau van Techniek, Organisatie en Persoon. Aan de hand van praktijkcases zal een overzicht gegeven worden van effectieve maatregelen volgens deze TOP strategie.

Hoe juiste hulpmiddel kiezen in de zorg
Jan Stofs, adviseur ergonomie AZ Turnhout, werkgroeplid VerV
In de zorgsector zijn er heel wat hulpmiddelen op de markt om de fysieke belasting te verminderen. Toch bestaan er een aantal handige sites om in functie van de mobiliteit van de zorgvrager het juiste hulpmiddel te kiezen. Deze zullen geïllustreerd worden met praktijkvoorbeelden uit ziekenhuizen, woon-zorg centra, gehandicapten- en thuiszorg.

 


 

Nieuws

Deze sectie is leeg.