Ergonomie en telewerken

Donderdag 19 september is nationale telewerkdag. Een mooie gelegenheid om de consensus rond "Ergonomie en telewerken" van de Vlaamse Ergonomie Vereniging (VerV) te lanceren. Telewerk is ook beeldschermwerk. Ergonomie thuis is een gedeelde verantwoordelijkheid.

Lees consensus "Telewerken en ergonomie" (.pdf)

Presentatie "Ergonomie en telewerken (.pdf)

Om thuis goed te kunnen werken, dient men te beschikken over een verstelbare bureaustoel, een tafel op maat van de telewerker, een groot scherm, apart toetsenbord en muis. Kies daarbij een afgezonderde ruimte met voldoende verlichting en een dieptezicht van meer dan 2 meter.

Het is aan de werkgever om samen met de laptop minimaal een laptophouder of groot scherm te voorzien met een apart toetsenbord en muis. Een laptoprugzak of trolley zorgen ervoor dat men al het materiaal makkelijk kan vervoeren. Werkgevers die een raamovereenkomst hebben met hun stoelenleverancier, worden opgeroepen deze ook open te stellen voor thuiswerkers.

De thuiswerker dient te zorgen voor een afgezonderde ruimte en goed meubilair. Als hij daarenboven regelmatig varieert in taken en houding, dan blijven lichaam en goed op scherp.

Nieuws

Deze sectie is leeg.