Ergonomie 2030: eerste resultaten

De bevraging “Ergonomie 2030” vormt de eerste aanzet om na te denken aan een strategie om ergonomie verder te ontwikkelen. Volgende stap zijn focusgroep gesprekken per doelgroep uit de respondenten. Hier volgen alvast de belangrijkste accenten van de bevraging, die nog dieper zullen besproken worden.

De meeste respondenten stellen een groei vast in aandacht voor ergonomie. Dit belang zal alleen nog maar verder toenemen. Om aantrekkelijk te zijn moet ergonomie meer evolueren richting het ontwerpen van oplossingen. Daarbij staat wel een brede blik centraal. Deze kijkt verder dan preventie op zich en combineert ook verschillende aspecten van welzijn.

Resultaat moeten oplossingen zijn die goed zijn voor het bedrijf, de medewerker en de klant. Een win voor de medewerker blijft uiteraard het verminderen van de fysieke belasting. Dit is echter geen doel op zich, maar een logisch gevolg van een ergonomisch ontwerp. Tegelijk wordt gewezen op de bestaande (wettelijke) structuren die een groei van het vakgebied eerder beperken dan stimuleren.

Wat de ergonoom betreft is er volgens de meesten nood aan meer diepgaande kennis, vaardigheden en attitudes. De ergonoom moet zich nog meer ontwikkelen als een specialist. Daarvoor is meer kennis van het bedrijf en zijn interne stakeholders nodig. De ergonoom moet meer de manager/beslisser ondersteunen en ook die taal leren spreken.

De belangrijkste taak voor een beroepsvereniging voor ergonomie is het organiseren van studiedagen en het uitwisselen van kennis. Dat moeten we dus zeker verderzetten. Het wegen op het beleid van de overheid is nog een werkpunt, al zegt men ook dat VerV verder moet kijken dan de preventiewereld op zich. Ook is er een grote behoefte voor het accrediteren van de beroepstitel “ergonoom”. In de verdiepende gesprekken kan duidelijk worden wie dat juist is en of dat ook voor adviseurs ergonomie geldt. Voglende stap is alleszins komen tot concrete acties!

Wie ook mee wil nadenken over ergonomie in 2030, kan de vragenlijst hier invullen!
 

 

 

Nieuws

Deze sectie is leeg.