Verslag studiedag "Zit niet stil"

Op 21 februari organiseerde Prebes Antwerpen, in samenwerking met het PVI en VerV, de studiedag “Zit niet stil en kies voor een dynamische kantoorinrichting”.

Presentatie Stephan Tomlow - Dynamische kantoorinrichting
Presentatie Wim Ponsaert - Beter zitten, minder zitten

"Wanneer er op een bouwwerf een risico is op vallende voorwerpen, dan zal iedereen het met me eens zijn dat er opleiding ontwijken van vallende voorwerpen, moet voorzien worden.”, bleek een stelling van Stephan Tomlow waar de deelnemers zich niet in konden vinden. De aanwezigen waren toch meer te vinden voor een aanpak met afscherming (zorg dat er niets kan vallen) en helmdracht. Hopelijk kan deze aanpak ook ingang vinden bij het bekijken van ergonomische problemen: vanuit een risicoanalyse komen tot maatregelen en niet steeds (in eerste instantie) een opleiding ergonomie als oplossing zien.

Vanuit de aanbevelingen uit bewegingsdriehoek van het Vlaams instituut Gezond Leven, werd de stap naar de kantoorinrichting gezet: om elke 30 minuten het zitten te kunnen onderbreken is de zit-sta tafel een belangrijke basis. Wat betreft fysieke belasting (en sedentarisme) zijn er 3 grote risico’s, die elk afzonderlijk aandacht verdienen:

1.       De basis (zit-)werkhouding
2.       Langdurig zitten
3.       Te weinig beweging

Met bewegingsprogramma’s en coaching ga je uiteraard wel inspelen op de algemene gezondheid, maar pak je de zithouding en het langdurig zitten niet aan. Vanuit de bestaande normen/ richtlijnen voor kantoorergonomie (o.a. NPR1813) werden aanbevelingen voor inrichting van kantoorwerkplekken toegelicht. Wim Ponsaert gaf vervolgens een inkijk in de aanpak binnen ING:

- Een aankoopbeleid kantoorstoelen met participatie van gebruikers
- Week van de ergonomie met individuele werkplekbezoeken, acties om gebruik zit-sta tafels te promoten, beweegsessies, opleiding hiërarchische lijn, …
- Een proefproject dynamische werkvormen (zie Prebes Veiligheidsnieuws 2017 nr. 197) heeft geleid tot beleidskeuzes: zit-sta tafel als basis en dynamische alternatieven worden voorzien

In de tentoonstellingsruimte van het PVI (met een uitgebreide collectie kantoorergonomie) werd ter afsluiting gedemonstreerd op welke manier je een bureaustoel het beste instelt en welke types bewegingsmechanisme er zijn. Ook de bureaufiets kon aan een test worden onderworpen.

Nieuws

This section is empty.