Verslag consensusoverleg zorg

Donderdag 5 oktober was een belangrijke dag voor ergonomie in de zorgsector. Om meer uniformiteit te bekomen rond de principes van fysieke belasting in de zorg werd een consensusoverleg gehouden. Doel was om een akkoord te bekomen over de praktijkrichtlijnen in de zorg zoals deze in Nederland bestaan. Daarvoor werd Nico Knibbe uitgenodigd om het overleg te modereren.

Lees presentatie (.pdf)

De praktijkrichtlijnen zijn een vertaalslag van ergonomische principes naar concrete situaties in de zorg. Bijvoorbeeld, max. 25kg trekken met twee handen betekent dat steeds een glijzeil nodig is om een half-passieve patiënt te verplaatsen binnen het bed. Onlosmakelijk met de praktijkrichtlijnen zijn de mobiliteitsklassen en Tilthermometer verbonden.

Alles vertrekt van wat de zorgvrager nog zelf kan. Dat wordt beschreven in de vijf mobiliteitsklassen, die een goede indeling moet toelaten. Het toepassen van de praktijkrichtlijnen wordt vervolgens afgetoetst in de Tilthermometer. In de voormiddag werd een akkoord bereikt rond een Vlaamse Tilthermometer. In de namiddag was een algemene instemming met de praktijkrichtlijnen. Zaak is nu deze consensus uit te schrijven in een document zodat de boodschap breed verspreid kan worden.

Aanwezigen consensusgroep:
- Filip Buckens, UZ Gent
- Philip Decommere, UZ Brussel
- Jan Stofs, AZ Turnhout
- Lieven Maertens, AZ Delta / Vives
- Tania Goderis, AZ Alma
- Kristof Paulissen, ZOL
- Jan De Saegher, OLV ziekenhuis Aalst
- Joke Scherrens, Familiezorg West-Vlaanderen
- Hilde Pitteljon, Dominiek Savio Instituut
- Jean Vanhoornweder, OCMW Brugge
- Ruth Costers, Mensura
- Jolien Van Pamel, Attentia
- Pieter Brion, Mediwet
- Cindy Holderbeke, Mediwet
- Karlien Van Cauwelaert, IDEWE
- Sven Hensen, CLB
- Brenda Vanmontfort, Premed
- Stephan Tomlow, Provikmo
- Matthias De Vusscher, AZ Alma
- Koen Wijgaerts, Supergoed
- Michel Palmans, UZ Gent
- Heide Deconinck, UZ Gent
- Roeland Motmans, VerV

Aan allen bedankt voor de aanwezigheid en de interactie! Een breed draagvlak en uniforme principes versterken de discipline ergonomie en de geloofwaardigheid ervan.

Nieuws

This section is empty.