Preventieadviseur van de toekomst

Op 13 oktober waren de inrichters van de opleidingen preventieadviseur te gast bij het PVI in Antwerpen. Cobeprev, het consortium van verenigingen van preventieadviseurs, stelde daar ook zijn visie op de preventieadviseur van de toekomst voor. Basisgedachte is een brede multidisciplinaire vorming waarin alle domeinen ruim vertegenwoordigd zijn. Uitgangspunten waren de verwachtingen van werkgevers en cursisten, de evaluatie van de opleidingen door FOD WASO en de situatie in de ons omringende landen.

Preventieadviseur generalist
De huidige niveau II opleiding wordt gezien als de multidisciplinaire basis waarover elke preventieadviseur zou moeten beschikken. Hierin verwerft men de kennis en vaardigheden om in praktijk aan de slag te kunnen gaan in zijn onderneming. De generalist is in staat om een praktische risicoanalyse voor alle domeinen uit te voeren op screening, observatie en analyseniveau. Dat betekent dat de "kleine" domeinen ruimer aan bod dienen te komen in een niveau II opleiding. Daarvoor zullen de inrichters uitgenodigd worden om dit samen concreet uit te werken. Multidisciplinair betekent ook dat enige basiskennis van de bedrijfsverpleegkundige en arbeidsgeneeskunde aan bod komt.

Preventieadviseur specialist
In aansluiting op deze brede basis worden de specialisten gevormd in veiligheid, ergonomie, psychosociale en arbeidshygiëne. Het voorstel leeft om deze opleidingen modulair aan te bieden zoals vandaag reeds gebeurt bij ergonomie. Het voordeel hiervan is dat ook de generalist zich kan verdiepen in enkele modules in functie van de risico's die aanwezig zijn in zijn bedrijf. De modules zouden dan ook domeinoverschrijdend ingericht worden. De specialist volgt uiteraard alle modules binnen zijn domein. De kruisbestuiving tussen de domeinen onderling en tussen de generalist-specialist zal op de werkvloer een betere synergie creëren, wat uiteindelijk een win is voor het bedrijf.

Het voorstel van Cobeprev werd door de inrichters heel positief onthaald met ook enkele terechte bedenkingen. Doel is samen met de oprichters verder te schrijven aan dit multidisciplinaire verhaal.

Nieuws

This section is empty.