Portret Hugues Francois

Om zicht te krijgen op wie onze leden zijn en wat hen drijft, laten we elke nieuwsbrief iemand aan het woord. Deze keer is het de beurt aan Hugues Francois, een ergonoom met heel wat jaren op de teller die momenteel in Frankrijk werkt. Benieuwd naar zijn ervaringen en kijk op de ergonomie!

1. Wie ben ik, waar werk ik, wat doe ik
Met mijn gezonde levensjaren kan ik mij - denk ik - al tellen tot de “oudere” generatie arbeidsgeneesheren. Als laatste stap in deze actieve beroepsjaren heb ik mij gesetteld in zuid Frankrijk als arbeisgeneesheer en werk er deeltijds voor een chemisch platform en deeltijds voor een “externe” medische dienst. Het werk hier is vergelijkbaar met onze taken in Belgie,  al spreekt men er niet uiteraard van “Koninklijke Besluiten” maar van wetten decreten en artikels.

2. Hoe ben ik in de ergonomie wereld terechtgekomen
Na vele jaren werk in het buitenland ben ik dan uiteindelijk terug in Belgie beland waar ik zeer snel geïnteresseerd of geïntrigeerd  werd door de ergonomie. Ik schreef mij snel in voor de opleiding ervan aan de universiteit van Antwerpen, waar ik toen tewerkgesteld was. Eén en een half jaar later zat dat diploma ook op zak.

3. Op welke realisatie op ergonomie gebied ben je het meeste fier?
De interne medsiche dienst in Antwerpen werd snel betrokken in een werkgroep “ergonomie” met betrekking op de verschillende (vele) laad- en losplaatsen op de chemische site. Vele wagons en vrachwagens werden er dagelijks gebracht en moesten dan geledigd of gevuld worden via hoger gelegen laadplaatsen. Een hele klus! Via deze werkgroep werden vele van deze laad- of losplaatsen verbeterd en werd zo deze taak vergemakkelijkt.

4. Wat vind je zelf een mooi voorbeeld van ergonomie?
Al woon en werk ik nu in Frankrijk, blijf ik steeds bewondering en respect (en contacten) behouden voor (en met) de ergonomische slag in Belgie. VerV ed. blijven een voorbeeldige functie behouden in het ergonomische werkveld.

5. Wat zijn je toekomstplannen in de ergonomie?
Bedrijven blijven overtuigen van de haalbaarheid én voordelen van een goede ergonomische organisatie op de werkvloer. Op veel plekken blijft het nog steeds, onterecht,  met enige scepsis bekeken.


Dr. Hugues FRANCOIS
huguesfrancois1@gmail.com
Arbeidsgeneesheer, ergonoom
Alès, Frankrijk

Nieuws

This section is empty.