Portret Anja Everaert

Om zicht te krijgen wie onze leden zijn en wat hen drijft, laten we elke nieuwsbrief iemand aan het woord. Deze keer is het de beurt aan Anja Everaert, adviseur ergonomie in het AZ Sint-Jan-Brugge-Oostende. Benieuwd naar haar ervaringen en kijk op ergonomie!

1. Wie ben je, waar werk je, wat doe je?
Anja Everaert, adjunct-preventieadviseur/adviseur ergonomie in het AZ Sint-Jan Brugge- Oostende AV sinds 2007. Voorheen ergotherapeut in de methodedienst van Mariasteen vzw, een beschutte werkplaats te Gits. Als preventieadviseur voer ik algemene taken uit waaronder arbeidsongevallenonderzoek, risicoanalyses, het geven van opleidingen rond het welzijnsbeleid, brand- en evacuatie, omgaan met gevaarlijke stoffen, maar uiteraard ook werkpostanalyses, kantoorergonomie en manutentie.

2. Hoe ben je in de ergonomiewereld terechtgekomen?
Door mijn opleiding: ergotherapie. Als ergotherapeut leer je basis-ergonomie, maar binnen alle facetten van de ergotherapie wordt sowieso ergonomisch gedacht. Je wilt immers met de kleinste inspanning een zo groot mogelijk (zelfstandig) resultaat bereiken.

Na mijn studies heb ik de kans gekregen een aantal jaar in de VS te werken, waar ik me vooral heb toegelegd op de functionele therapie. Maar ook in de beschutte werkplaats denk je continu na over werkpostaanpassingen op maat van het individu en dit in een grote verscheidenheid van taken. Ergonomie pur sang!

3. Op welke realisatie op ergonomiegebied ben je het meest fier?
Als iemand content is, ben ik dat ook! Het is al vaker gezegd, kleine aanpassingen kunnen een wereld van verschil maken! de voorbeelden in de beschutte werkplaats zijn talloos. Binnen de kantoorergonomie is dit echter ook dagelijkse kost. Maar de implementatie van manutentie in het ziekenhuis ligt mij zeer nauw aan het hart. Nieuwe hulpmiddelen kunnen introduceren en merken dat die effectief gebruikt worden bijvoorbeeld geeft mij steeds meer goesting om verder te ijveren, ook al verloopt deze evolutie zeer traag. De weg naar de volledige integratie van ergonomie als basisvaardigheid binnen de gezondheidszorg is nog lang..

4. Wat vind je zelf een mooi voorbeeld van ergonomie (in het dagelijks leven)?
De telescopische steel. In mijn gezin is er een nogal groot verschil in lichaamslengte, nu kan iedereen met rechte rug dweilen, stofzuigen en ramen kuisen :)

5. Wat zijn je toekomstplannen in de ergonomie?
Het manutentiebeleid verder helpen uitbouwen binnen het AZ Sint-Jan, de microbe verder verspreiden, kantoorergonomie verruimen en toegankelijker maken. Als er tijd en ruimte is, zou ik me graag binnen dit welzijnsdomein specialiseren en de opleiding preventieadviseur ergonomie volgen...

 

Nieuws

This section is empty.