Persmededeling ziekteverzuimbeleid

Op 9 april lanceerde minister Maggie De Block een persmededeling om langdurig zieken, die nog kunnen werken, beter en intenser te begeleiden naar een job. Een voorgestelde maatregel is het opstellen van een actieplan voor de langdurig zieken. Daarvoor worden op twee momenten een vragenlijst afgenomen. Doel is een reïntegratietraject te stimuleren.

Na één maand krijgt de werknemer samen zijn erkenning voor arbeidsongeschiktheid ook een vragenlijst. Deze peilt naar de factoren die reïntegratie in de weg staan en naar de factoren die een terugkeer bevorderen. Op basis daarvan kan de arbeidsgeneesheer een traject voorstellen. Wie spontaan zich inzet om terug aan de slag te gaan, hoeft geen traject te volgen.

Na zes maanden volgt een persoonlijk gesprek tussen de werknemer en iemand van het ziekenfonds. Dan wordt voor de tweede keer een vragenlijst ingevuld met belemmerende en bevorderende factoren. Wie weigert mee te werken, zal dat financieel voelen. Er is dus een stok achter de deur...

Naast het versterken van een reïntegratietraject zijn anderen doelen het uitwisselen van info tussen de artsen te bevorderen en het responsabiliseren van werkgevers en werknemers. De werkgever zal erbij gebaat zijn zo weinig mogelijk langdurig zieken te hebben. Dat zal hij voelen aan de uitkering na het gewaarborgd loon. De werkgever zal na een bepaalde tijd zelf daaraan mee betalen.

In de reïntegratie van de langdurig zieke medewerker speelt ergonomie een belangrijke rol. Om de balans tussen belasting van het werk en de belastbaarheid van de medewerker terug te herstellen, zal vaak een aanpassing aan het werk nodig zijn. Dat kan door deeltijds hervatten, aangepast werk of de belasting progressief opdrijven. Voor fysieke jobs zijn dit de eerste opties. Wanneer een terugkeer naar de oude job niet mogelijk blijkt, kan men eerst intern proberen oriënteren. Ergonomie zorgt voor een overzicht van de fysieke vereisten van de verschillende jobs. Op basis hiervan kan de arbeidsgeneesheer een passende job kiezen in functie van wat de langdurige zieke wel nog kan of zal kunnen. Extern oriënteren, dus buiten het eigen bedrijf, staat nog in zijn kinderschoenen, maar zal ook gestimuleerd worden in het kader van werkbaar werk.

Link persmededeling

Nieuws

This section is empty.