Opleiding "Adviseur ergonomie"

Deze praktijkgerichte opleiding leidt tot het verbeteren van de arbeidsomstandigheden door via een multidisciplinaire methodiek het werk aan de mens aan te passen. De opleiding is het resultaat van een samenwerking tussen Prevent en het Provinciaal Veiligheidsinstituut Antwerpen en wordt jaarlijks aangeboden in het voorjaar.

Doelgroep
Deze 12-daagse praktijkgerichte opleiding richt zich tot iedereen die betrokken is bij de zorg voor goede arbeidsomstandigheden zoals ergonomen, preventieadviseurs, arbeidsgeneesheren, bedrijfsverpleegkundigen, bedrijfshygiënisten, human resources managers, ...

Situering
De opleiding Adviseur Ergonomie (voorheen Technicus Ergonomie) is een praktijkgerichte basisopleiding die de nadruk legt op de onmiddellijke bruikbaarheid en toepassing in de bedrijfssituatie. Ze is een onmisbare verrijking voor wie op zoek is naar een multidisciplinaire en coherente methode om het werk aan te passen aan de mens en zo de arbeidsomstandigheden te verbeteren. 

De opleiding mag niet verward worden met de specifieke specialisatiemodule voor preventieadviseurs ergonomie (280u).

Programma
De belangrijkste thema's van de opleiding zijn ergonomische methodologie, omgevingsfactoren, fysieke en mentale belasting, ontwerp- en correctie-ergonomie, werkpostanalyse, subjectieve beleving en praktische oefeningen met bedrijfsbezoek. Na de opleiding zal de cursist in staat zijn om problemen te herkennen, te meten en te evalueren, elementaire verbeteringsmaatregelen te formuleren en een aanzet te geven voor verder onderzoek.

09/02: Inleiding - Taakanalyse en arbeidsorganisatie
16/02: Subjectieve beleving - SWI-P en SWA-P
23/02: Fysieke belasting - preventie, tools & checklists
09/03: Fysieke belasting - checklists & tools
23/03: Omgevingsfactoren verlichting en lawaai
30/03: Antropometrie - toepassing ergonomie in ontwerp
20/04: Mentale belasting - cognitieve ergonomie
27/04: Beelschermergonomie
04/05: Bedrijfsbezoek
11/05: Analyse en rapportering bedrijfsbezoek
22/06: Projectvoorstelling

Meer informatie

 

Nieuws

This section is empty.