KB Reïntegratie

Eind november 2016 verscheen het KB Reïntegratie om langdurig zieke medewerkers terug naar werk te begeleiden. De arbeidsgeneesheren spelen een coördinerende rol en eigenen zich ongeveer alle taken toe. Toch worden ook "andere bevoegde preventieadviseurs" vernoemd. Daaronder kan men verstaan dat ergonomen ook een rol te spelen hebben.

Het nieuwe KB komt erop neer dat een reïntegratietraject kan gestart worden op vraag van de werknemer, behandelende arts of werkgever. De preventieadviseur arbeidsgeneesheer zal dan een reïntegratiebeoordeling uitvoeren, waarbij de restcapaciteit van de medewerker wordt onderzocht. Er wordt dus uitgegaan van wat de medewerker wel nog kan.

In een volgende stap beoordeelt de arbeidsgeneesheer ook de werkpost of werkomgeving om te oordelen of de medewerker kan hervatten of niet, al dan niet met aangepast werk. Daarna is het aan de werkgever om een reïntegratieplan op te maken. Aangepast werk kan men daarin zien als een tijdelijke of blijvende vermindering van het aantal uren of het aantal taken. Ook het volgen van opleiding kan deel uitmaken van een plan.

De Vlaamse Ergonomie Vereniging had in haar advies aan de minister gepleit voor een meer uitgesproken rol voor de "andere preventieadviseurs". De preventieadviseur ergonomie is bij uitstek de specialist om de fysieke belasting van de werkplek te beoordelen. In overleg met de arbeidsgeneesheer kan dan gezocht worden naar een goede job matching.

Het KB mist ook de kans om in te zetten op preventie of zich te integreren in een welzijnsbeleid. Een langdurig ziekteverzuim kan men vergelijken met een ernstig arbeidsongeval. Vanuit veiligheid maakt men dan een omstandig verslag met maatregelen om een recidief te voorkomen. In een welzijnsbeleid zou men deze logica ook voor langdurig zieken verwachten. Zoals de medische onderzoeken weinig leiden tot preventie, zal dat hier ook zo zijn.

Als besluit kan men stellen dat het positief is dat bedrijven die aan reïntegratie willen doen nu een wettelijk kader hebben. In de praktijk zal het van belang zijn om de preventieadviseurs ergonomie en psychosociale te betrekken voor een goede job matching. De interne preventieadviseur is dan weer nodig om het louter reactieve te overstijgen door input te geven voor preventie.

 

Nieuws

This section is empty.