Bedrijfsbezoek bij Spar: ergonomie en arbeidshygiëne

Op 16 november organiseerde Prebes een infosessie en bedrijfsbezoek bij Retail Partners Colruyt Group in Mechelen met als thema's ergonomie en arbeidshygiëne. In het nieuwe distributiecentrum voor onder andere Spar werden de preventieadviseurs getrakteerd op een interessante rondgang. Na een uiteenzetting over het bedrijf en de afdeling welzijn volgde een casus rond thermische omgevingsfactoren. Er werd een praktische aanpak getoond om te komen tot gepaste werkkledij voor de gekoelde magazijnen (2° en 12°)

Op vlak van ergonomie werd een project rond gedragsverandering toegelicht om het gebruik van de voorziene hulpmiddelen en de toepassing van werkmethodes te stimuleren. Tijdens de rondgang werd stilgestaan bij enkele goede praktijken in ergonomie.

Pictogrammen in het magazijn maken de medewerkers attent op een ergonomische knelpunt en oplossing, dat ze zelf hebben benoemd. Voorbeeld van reiken naar lage roteerders met reikstok en tillen van zwaar gewicht.

ReikstokPictogram

Rondhalen gebeurt in trolleys, die klassiek zelf in elkaar worden gezet. Hier wordt getest met een opplooibare variant, wat sneller en minder belastend is. Reach trucks zijn voorzien van camera's op de lippen zodat extreme houdingen om te kijken vermeden worden. Op vlak van veiligheid is er ook minder schade door tegen de lis te botsen.

Plooibare trolleyCamera in reach truck

Intern transport van bakjes gebeurt geautomatiseerd via rollerbanen. De robot stockeert de bakjes en haalt de bestellingen. Deze worden klaargezet voor de winkels.

Geautomatiseerd magazijn met robotAutomatisch intern transport

Het manueel vullen van de trolleys gebeurt aan een in hoogte verstelbare rollerbaan. Met de zwengel kan men de gepaste hoogte kiezen.

Hoogte verstelbare rollerbaan

Het kippen van een leeggoedkar, stamatten bij tijdelijk werken op beperkte ruimte, automatisch wegnemen van palletten,... bij het ontwerp van dit magazijn is er grondig nagedacht over ergonomie en werd rekening gehouden met de ervaringen en ideeën van de werknemers.

Nieuws

This section is empty.